Το «Brides Today India» κυκλοφόρησε με εξώφυλλο nonbinary μοντέλο: «Πιστεύω ότι όλοι αξίζουν αγάπη»

Η επιλογή του νυφικού περιοδικού έχει προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις στη χώρα

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει ένα ινδικό νυφικό περιοδικό περί «διαγραφής των γυναικών», επειδή επέλεξε ένα non binary μοντέλο με μούσια για το ψηφιακό εξώφυλλό του.

Στο Brides Today India πρωταγωνιστεί @ Alok Vaid-Menon (συγγραφέας βιβλίων, που ασχολείται επίσης με τον ακτιβισμό, και χρησιμοποιεί τις αντωνυμίες they/them) και φορά παραδοσιακά ινδικά γυναικεία ρούχα, ενώ φέρει επίσης έντονο μακιγιάζ, lehenga (ρούχο), σάρι και κοσμήματα.

«Στις 18 Απριλίου 2023, το Ανώτατο Δικαστήριο εξέτασε αιτήματα για τη νομιμοποίηση των γάμων ομόφυλων ζευγαριών στην Ινδία. Πρόκειται για υπόθεση-ορόσημο, καθοριστική για τα δικαιώματα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+, σε προσωπικό επίπεδο αλλά και γάμου. Για την υποστήριξη του δικαιώματος στην αγάπη και την αξιοπρέπεια για όλους, σε αυτό το ειδικό ψηφιακό εξώφυλλο του Brides Today πρωταγωνιστεί @ Alok Vaid-Menon», γράφει το περιοδικό Brides Today India, εξηγώντας την επιλογή του.

«Η συγκεκριμένη υπόθεση είναι ζωτικής σημασίας… Η άρνηση της νομικής αναγνώρισης του γάμου μεταξύ ατόμων ίδιου φύλου συνιστά μια μορφή θεσμοθετημένης διάκρισης που πρέπει να αντιμετωπιστεί», λέει. «Η ισότητα στο γάμο είναι απαραίτητη και η συνεχιζόμενη άρνησή της αποτελεί μορφή μισαλλοδοξίας».

Στη συνέντευξη εξιστορεί πώς πέρασε ολόκληρες δεκαετίες ως θύμα bullying επειδή επέλεξε να ζήσει αυθεντικά και υιοθέτησε ένα στυλ «χωρίς ταυτότητα φύλου» – το οποίο περιγράφει ως έναν τρόπο ζωής «χωρίς κατευθυντήριες γραμμές».

«Μακάρι να μπορούσα να δημοσιεύσω μια εικόνα του εαυτού μου στο ίντερνετ χωρίς να με κατακλύζουν μηνύματα μίσους. Μακάρι να μπορούσα να με βλέπουν ως άνθρωπο… Αλλά δεν πρόκειται να περιμένω αυτό το μέλλον, θα το χτίσω τώρα, εδώ, με ανθρώπους που είναι έτοιμοι για αγάπη», λέει.

Όπως τονίζει, γεννήθηκε σε μια «σεξιστική κουλτούρα και ένα σύστημα από κάστες», με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να επανεξετάσει το γάμο και τη σεξουαλικότητα.

«Ο λόγος που κυνηγούν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα είναι επειδή έχουμε την τόλμη να αγκαλιάζουμε την αυθεντικότητα και την αυτονομία σε έναν κόσμο που επιβάλλει τον κομφορμισμό. Παίρνουν τις δικές τους ανασφάλειες και τις προβάλλουν πάνω σε εμάς. Αν ένιωθαν σίγουροι για τον εαυτό τους, δεν θα προσπαθούσαν να μας αρνηθούν και να μας εξαφανίσουν. Με άλλα λόγια: οι συνεχιζόμενες διακρίσεις σε βάρος της κοινότητάς μας αποτελούν δείγμα των προβλημάτων ψυχικής υγείας των μη ΛΟΑΤΚΙ+ συνομηλίκων μας. Αυτό που χρειάζεται λοιπόν είναι η προώθηση της θετικής ψυχικής υγείας για όλους. Αυτό που χρειάζεται είναι δημιουργία μιας κουλτούρας που συνδέεται με την αγάπη, όχι με την ντροπή», προσθέτει.

Το 2021 κυκλοφόρησε το βιβλίο «Beyond the Gender Binary», που προκαλεί τους αναγνώστες να εξερευνήσουν τον κόσμο έξω από τις νόρμες της ταυτότητας φύλου και της σεξουαλικότητας. Ωστόσο πέρυσι προστέθηκε στη λίστα των απαγορευμένων βιβλίων του Ρεπουμπλικανικού νομοθετικού σώματος του Τέξας.

«Μακάρι να βρούμε την ομορφιά και την υπερηφάνεια στις διαφορές μας. Μακάρι να μην είμαστε απλώς ασφαλείς, αλλά καλά. Και πάνω απ’ όλα: ελπίζω ότι μπορούμε να είμαστε ελεύθεροι», σημειώνει.

Άλλωστε, όπως εξηγεί, βάζει την αγάπη πάνω απ’ όλα. «Χρειαζόμαστε μια κουλτούρα συνυφασμένη με την αγάπη, όχι με την ντροπή. Δεν πρέπει να υπάρχει ιεραρχία σχετικά με το ποιο είδος συντρόφων ή μοντέλων σχέσης είναι πιο νόμιμο από άλλα. Η αγάπη καταρρίπτει το δίπολο- άνδρας και γυναίκα, εμείς και αυτοί, εσύ και εγώ. Πιστεύω ότι όλοι αξίζουν αγάπη», καταλήγει.