Στους Μπερτόζι, Μέλνταλ και Σάρπλες το φετινό Νόμπελ Χημείας

Οι τρείς επιστήμονες τιμήθηκαν με το νόμπελ «για την ανάπτυξη της χημείας κλικ και της βιοορθογωνικής χημείας»

Στους Carolyn R. Bertozzi, Morten Meldal και K. Barry Sharpless απένειμε το φετινό Νόμπελ Χημείας η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών.

Οι τρείς επιστήμονες τιμήθηκαν με το νόμπελ «για την ανάπτυξη της χημείας κλικ και της βιοορθογωνικής χημείας».

 

Τα δυο αυτά είδη χημείας χρησιμοποιούνται ευρέως για την εξερεύνηση των κυττάων και την καταγραφή βιολογικών διαδικασιών. Έτσι, καταγράφονται αντιδράσεις των μορίωνμ μέσω των οποίων δημιουργούνται νέες επιθυμητές ενώσεις

«Χρησιμοποιώντας τις βιοορθογωνικές αντιδράσεις, οι ερευνητές έχουν βελτιώσει τα φάρμακα για τον καρκίνο, που δοκιμάζονται τώρα σε κλινικές μελέτες», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Σουηδικής Ακαδημίας.

Ο ένας εκ των τριών βραβευθέντων, ο K. Barry Sharpless, είναι ο πέμπτος στην ιστορία του θεσμού που παίρνει βραβείο Νόμπελ για δεύτερη φορά.

«Έχω εκπλαγεί, κάθομαι εδώ και μου έχει κοπεί η ανάσα», είπε η νικήτρια Κάρολιν Μπερτόζι, όταν επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί της η Ακαδημία για να την ενημερώσει ότι κέρδισε το Νόμπελ.

Από τις πιο διάσημες νικήτριες του Νόμπελ Χημείας είναι η Μαρί Κιουρί, η οποία είχε μοιραστεί επίσης το Νόμπελ Φυσικής με τον σύζυγό της. Σχεδόν δύο δεκαετίες μετά τη μητέρα της, η κόρη της Μαρί Κιουρί, Ιρένε Ζολιό-Κουρί, κέρδισε και αυτή το Νόμπελ Χημείας.

 

Το βραβείο συνοδεύεται από 10 εκατομμύρια σουηδικές κορόνες (περίπου 920.000 ευρώ).