Κλιμακώνει την ένταση ο Ερντογάν με τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης

ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΠΡΟΣ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Τις συντεταγμένες της συμφωνίας που υπέγραψε με τη Λιβύη κατέθεσε η Τουρκία προς έγκριση στα Ηνωμένα Έθνη, κλιμακώνοντας ακόμη περισσότερο τη διεθνή ένταση.

Η εν λόγω συμφωνία για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης ουσιαστικά «σβήνει» από τον χάρτη την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα το τουρκικό Κοινοβούλιο επικύρωσε το μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας-Λιβύης για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων των δύο χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Οι συντεταγμένες της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης βρίσκονται στην κατοχή των Ηνωμένων Εθνών», αναφέρει στο Twitter το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται οι Τούρκοι, στον παρακάτω χάρτη:

– Από το σημείο Α έως το Β είναι τα όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας μεταξύ της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, με βάση την παράνομη συμφωνία που υπογράφηκε το 2011.

– Η γραμμή που περιλαμβάνει τα σημεία C-D-E  αποτελεί τη διάμεση γραμμή μεταξύ των δύο ηπειρωτικών χωρών της Τουρκίας με την Αίγυπτο. Εδώ δεν υπάρχει συμφωνία, αλλά η Τουρκία προβάλλει μόνο τις αξιώσεις της, σε περίπτωση διαπραγματεύσεων με την Αίγυπτο.

– Από το σημείο E έως το σημείο F είναι τα όρια στα οποία συμφώνησαν Τουρκία και Λιβύη, στις 27 Νοεμβρίου, νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Την ίδια ώρα η Αγκυρα τραβά ακόμα περισσότερο το σχοινί, με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ σε συνέντευξή του στη «Daily Sabah» να ισχυρίζεται ότι χωρίς την άδεια της Τουρκίας «δεν περνάει κανείς από την αν. Μεσόγειο.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη κίνηση της Τουρκίας, να καταθέσει δηλαδή στα Ηνωμένα Εθνη τη συμφωνία με τη Λιβύη έρχεται την ώρα που ο Ελληνας πρωθυπουργός βρίσκεται στις Βρυξέλλες για την Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου μεταξύ άλλων αναμένεται να θέσει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας.