Έρευνα MRB: Οι προτιμήσεις των Ελλήνων ψηφοφόρων και τα ποσοστά των κομμάτων

Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΩΤΗΘΕΝΤΩΝ

Τάσεις MRΒ: Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της έρευνας που καταγράφει τη σημερινή πολιτική κατάσταση της χώρας (Xρόνος διεξαγωγής 27 Νοεμβρίου-5 Δεκεμβρίου 2019).

Συνολικά συμμετείχαν 2.000 πολίτες με δικαίωμα ψήφου, οι οποίοι ερωτήθηκαν με την μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων (face to face).

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία προηγείται έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά 12,3%. Πιο αναλυτικά, η Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 36,8% έρχεται πρώτη στην προτίμηση του κόσμου, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 24,5%. Το Κίνημα Αλλαγής ακολουθεί με 7,7%, ΚΚΕ 5,5%, Ελληνική Λύση 4,3%, ΜέΡΑ 25 3,2%, Χρυσή Αυγή 2,7%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,1%. Σημαντικό ποσοστό καταγράφει η «Αδιευκρίνιστη Ψήφος» καθώς εκφράζει το 11,3% των ερωτηθέντων και αναλύεται ως εξής: «Δεν αποφάσισα-Δεν απαντώ»: 4,8% και «Λευκό-Άκυρο-Αποχή»: 6,5. Τέλος, «Άλλο Κόμμα» επέλεξε το 2,9%.

Στην παράσταση νίκης κόμματος σε βουλευτικές εκλογές η Νέα Δημοκρατία έρχεται ξανά πρώτη με 61,2% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 19,1%. Καταγράφει ποσοστό 11,8% η επιλογή «Κανένα κόμμα». Ακολουθούν «Αλλες αναφορές» με ποσοστό 5,2 % και «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ» με ποσοστό 2,8%.

Στο ερώτημα «Ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα του τόπου» οι πολίτες επέλεξαν την Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 40,9%, ενώ με διαφορά 12,6% ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω γράφημα 

Τα ποσοστά που αναδεικνύουν σύμφωνα με τους πολίτες τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, παρουσιάζουν επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αναλυτικά,ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συγκεντρώνει το 40,9% των ερωτηθέντων, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με ποσοστό 29,1%.  «Κανένας από τους δύο» απαντά το 26,3%