Ιορδανία: Άγριο ξύλο σε συνεδρίαση της Βουλής

Το θέμα συζήτησης ήταν η ισότητα ανδρών – γυναικών

Σκηνές απείρου κάλλους διεξήχθησαν στη βουλή της Ιορδανίας, με αποτέλεσμα να διακοπεί μια συνεδρίαση. Ιορδανοί βουλευτές πιάστηκαν στα χέρια, ενώ αντήλλαξαν χαρακτηρισμούς όχι ιδιαιτέρως τιμητικούς.

Όλα έγιναν στη συνεδρίαση που συζητήθηκε το θέμα ισότητας ανδρών – γυναικών, στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης που προωθεί η κυβέρνηση. Στόχος είναι να συμπεριληφθεί το Σύνταγμα η αναφορά «Ιορδανές» στο κεφάλαιο II, με τίτλο «δικαιώματα και καθήκοντα των Ιορδανών», που έχει να κάνει με την ισότητα των δικαιωμάτων των πολιτών.

Πολλοί βουλευτές αντιτίθενται σε αυτήν την αναθεώρηση, κρίνοντάς την «περιττή», σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο al-Mamlaka, που αναμετέδωσε τη συνεδρίαση.

«Αποτελεί ντροπή (+eib+) για εμάς να προστεθεί η λέξη Ιορδανές», είπε ένας εκ των βουλευτών αυτών, ο Ράεντ Σμεϊράτ, χρησιμοποιώντας έναν πολύ αρνητικό αραβικό όρο.

A fight and chaos in the Jordanian parliament during the discussion of constitutional amendments

Αυτές οι δηλώσεις προκάλεσαν την οργή του προέδρου του κοινοβουλίου Αμπντελκαρίμ αλ-Νταγμί, ο οποίος απαίτησε από τον Σμεϊράτ να ζητήσει συγγνώμη.

Ένας άλλος βουλευτής, ο Σουλεϊμάν Αμπού Γιαχιά, ζήτησε από τον Νταγμί να διακόψει τη συνεδρίαση, ωστόσο εκείνος αρνήθηκε, με αποτέλεσμα ο Γιαχιά να του απαντήσει «Δεν καταλαβαίνεις τίποτα εσύ!».

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου του ζήτησε να αποχωρήσει από την αίθουσα και την ώρα που εκείνος εγκατέλειπε την ολομέλεια, ξέσπασαν συμπλοκές μεταξύ βουλευτών, σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδόθηκαν σε απευθείας σύνδεση.

Η συνεδρίαση διακόπηκε και αναβλήθηκε για αύριο.