Η κλιματική αλλαγή κόστισε 562 δισ. στην Ευρώπη και 4,3 τρισ. διεθνώς

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού

Οικονομικές απώλειες ύψους 4,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και περισσότερους από 2 εκατομμύρια θανάτους προκάλεσαν παγκοσμίως τα ακραία καιρικά φαινόμενα, απόρροια της κλιματικής αλλαγής.

 

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO), τα φαινόμενα αυτά προκάλεσαν 11.778 αναφερθείσες καταστροφές μεταξύ 1970 και 2021. Όσον αφορά την Ευρώπη, οι ακραίες θερμοκρασίες ήταν η κύρια αιτία των αναφερόμενων θανάτων και οι πλημμύρες η κύρια αιτία των οικονομικών απωλειών που ανήλθαν σε 562 δισ. δολάρια.

Οι οικονομικές απώλειες έχουν εκτοξευθεί στα ύψη. Απεναντίας, η βελτίωση των έγκαιρων προειδοποιήσεων και η συντονισμένη διαχείριση των καταστροφών έχουν μειώσει τον αριθμό των ανθρώπινων θυμάτων κατά τον τελευταίο μισό αιώνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του WMO, πάνω από το 90% των αναφερόμενων θανάτων παγκοσμίως σημειώθηκαν στις αναπτυσσόμενες χώρες. Μόνο οι ΗΠΑ υπέστησαν ζημιές ύψους 1,7 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, αντιπροσωπεύοντας το 39% των οικονομικών απωλειών παγκοσμίως στο διάστημα μεταξύ 1970 και 2021. Οι λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες και τα μικρά νησιωτικά αναπτυσσόμενα κράτη υπέστησαν δυσανάλογα υψηλό κόστος σε σχέση με το μέγεθος των οικονομιών τους.

 

Διαβάστε περισσότερα στο powergame.gr