Εμβόλιο J&J: Νέος «πονοκέφαλος» για το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ε.Ε.

Στον απόηχο της απόφασης των αρμοδίων αρχών των ΗΠΑ

Τα περιστατικά θρομβώσεων είναι έξι επί συνόλου 7 εκατομμυρίων δόσεων.

 

Σε νέα περιδίνηση περιέρχεται το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ευρώπης στον απόηχο της απόφασης των αρμοδίων αρχών των ΗΠΑ να αναστείλουν τη χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson και της –παρεπόμενης- κίνησης της φαρμακευτικής εταιρείας να παγώσει τις παραδόσεις εμβολίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

 

Ρυθμιστικές αρχές, ανεξάρτητοι επιστήμονες και τα απλά μαθηματικά διαβεβαιώνουν –όπως και στην περίπτωση της AstraZeneca– ότι τα περιστατικά των θρομβώσεων είναι εξαιρετικά σπάνια.

 

 

Στις ΗΠΑ για παράδειγμα, τα περιστατικά θρομβώσεων που οδήγησαν στην αναστολή της χορήγησης είναι έξι επί συνόλου 7 εκατομμυρίων δόσεων.

 

 

Ωστόσο, το πρόβλημα είναι μεγάλο όσον αφορά στους ρυθμούς εμβολιαστικής κάλυψης του ευρωπαϊκού πληθυσμού, καθώς η Ε.Ε. ανέμενε να παραλάβει 55 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της J&J έως τον Ιούνιο.

 

Από αυτές τα 1,33 εκατομμύρια προορίζονται για την Ελλάδα.

 

 

Δεδομένου δε ότι πρόκειται για ένα μονοδοσικό εμβόλιο, η Ε.Ε είχε ποντάρει πολλά σε αυτό προκειμένου να επιταχύνει την πορεία προς την οικοδόμηση του τείχους ανοσίας.

 

 

Πάντως οι αμερικανοί αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν ότι το πάγωμα δεν θα διαρκέσει παρά λίγες ημέρες.

 

 

Και πάλι σε γυναίκες τα περιστατικά

 

Στην περίπτωση της J&J και τα έξι περιστατικά θρόμβωσης συνέβησαν σε γυναίκες ηλικίας μεταξύ 18 και 48.

 

 

Τα συμπτώματα εμφανίσθηκαν από έξι έως 13 ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Συνολικά στις ΗΠΑ έχουν χορηγηθεί 6,8 εκατομμύρια δόσεις της Johnson & Johnson έως τις 12 Απριλίου.
Αντιστοίχως, οι περισσότερες περιπτώσεις που αναφέρθηκαν στην Ευρώπη (για το εμβόλιο της AstraZeneca) αφορούσαν γυναίκες ηλικίας κάτω των 60. Τα συμπτώματα και εδώ εμφανίστηκαν σε διάστημα δύο εβδομάδων από την χορήγηση της πρώτης δόσης.

 

 

Τι λένε οι εταιρείες

 

Η J&J ανακοίνωσε ότι εργάζεται στενά με τις ρυθμιστικές αρχές παρατηρώντας ότι δεν έχει επιβεβαιωθεί ξεκάθαρη αιτιακή συσχέτιση μεταξύ θρομβώσεων και εμβολίων.

 

 

Η AstraZeneca από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι εργάζεται προκειμένου να κατανοήσει σε κάθε μία περίπτωση ξεχωριστά τους πιθανούς μηχανισμούς που θα μπορούσαν να εξηγήσουν αυτά τα εξαιρετικά σπάνια περιστατικά.

 

Οι ρυθμιστικές αρχές

 

Ο αμερικανικός CDC συνέστησε την παύση της χορήγησης ως μια «εξαιρετικά προληπτική κίνηση» ώστε να διασφαλίσει ότι οι υγειονομικές αρχές είναι ενήμερες των πιθανών παρενεργειών και να οργανώσουν κατάλληλη «αναγνώρισή τους και διαχείριση».

 

Συστάσεις θεραπείας

 

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι υπηρεσίες υγείας ανέφεραν ότι η αντιμετώπιση των θρομβώσεων που ενδεχομένως οφείλονται στο εμβόλιο της J&J διαφοροποιείται από τις συμβατικές περιπτώσεις.

 

 

«Στις τυπικές θρομβώσεις, συνήθως χρησιμοποιείται ηπαρίνη για την αντιμετώπισή τους. Αλλά στην περίπτωση μιας θρόμβωσης που σχετίζεται με το εμβόλιο, η χρήση της ηπαρίνης μπορεί να είναι επικίνδυνη και απαιτούνται διαφορετικές θεραπείες»

 

 

Αντιθέτως στη Γερμανία, σημειώνει το Reuters, γιατροί και επιστήμονες που ερεύνησαν θρομβώσεις ως αποτέλεσμα του AstraZeneca συνέστησαν μεταξύ άλλων την χορήγηση υψηλών δόσεων ηπαρίνης.