Το Associated Press αναφέρθηκε με άρθρο του την Τρίτη στη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τα όσα συζήτησαν, αλλά και στη βαθιά παράδοση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.
Υπενθυμίζεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στην Ουάσιγκτον για να τιμήσει τον εορτασμό μνήμης για τα 200 χρόνια από την έναρξη του Ελληνικού Πολέμου της Ανεξαρτησίας και θα απευθύνει ομιλία σε κοινή σύνοδο του Κογκρέσου σήμερα, Τρίτη.
Η εορταστική στιγμή όμως επισκιάστηκε από τη σημαντικότερη πολεμική σύγκρουση στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην οποία ο Μπάιντεν προσπαθεί να δώσει ένα τέλος.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο κ. Μπάιντεν επαίνεσε την Ελλάδα για την επίδειξη «ηθικής πυγμής», επιβάλλοντας γρήγορα κυρώσεις κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, παρέχοντας στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο και δεχόμενη Ουκρανούς πρόσφυγες που διέφυγαν από τον πόλεμο, αναφέρει το άρθρο του Associated Press.
«Λέμε όχι στην τυραννία»
«Βοηθάμε τους Ουκρανούς να πουν όχι στη ρωσική επιθετικότητα», είπε ο Μπάιντεν. «Και λέμε όχι στην τυραννία, στην ιδέα ότι οι απολυταρχίες θα νικήσουν τις δημοκρατίες στον 21ο αιώνα, γιατί αυτό είναι που διακυβεύεται εδώ, κατά την άποψή μου».
Καθώς η Ευρώπη επιθυμεί να αποσυνδεθεί από τη ρωσική ενέργεια, ο Μητσοτάκης προώθησε την ιδέα να γίνει η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος που μπορεί να φέρει αέριο, καθώς και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που παράγονται στη νοτιοδυτική Ασία, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, στην Ανατολική Ευρώπη.
Η Ελλάδα να γίνει πύλη ενέργειας
«Η Ελλάδα σχεδιάζει να παίξει σημαντικό ρόλο ως πύλη για την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από φθηνές, ανανεώσιμες πηγές», είπε ο Μητσοτάκης. Ένας νέος αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας, που κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19, δοκιμάστηκε και πρόκειται να ξεκινήσει εμπορική λειτουργία τον Ιούνιο, πρόκειται να φέρει μεγάλο όγκο ροής φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών και προς τις δύο κατευθύνσεις για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, βιομηχανίας καυσίμων και τη θερμότητα σπιτιών.
Η νέα σύνδεση αγωγού, που ονομάζεται Gas Interconnector Greece-Bulgaria, θα δώσει στη Βουλγαρία πρόσβαση σε λιμάνια στη γειτονική Ελλάδα που εισάγουν υγροποιημένο φυσικό αέριο ή LNG, και επίσης θα φέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, μέσω ενός νέου συστήματος αγωγών που καταλήγει στην Ιταλία. Η Ρωσία ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι διακόπτει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία και την Πολωνία λόγω της άρνησης των χωρών να πληρώσουν σε ρούβλια.
Επέκταση στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ
Η Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα παρέτεινε επίσημα τη διμερή στρατιωτική της συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες για πέντε χρόνια, αντικαθιστώντας την ετήσια αναθεώρηση της συμφωνίας, που παρέχει στον στρατό των ΗΠΑ πρόσβαση σε τρεις βάσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα καθώς και την αμερικανική ναυτική παρουσία στο νησί της Κρήτης.
Ο Μητσοτάκης έχει εκφράσει την υποστήριξή του στη Φινλανδία και τη Σουηδία που επιδιώκουν ένταξη στην αμυντική συμμαχία του ΝΑΤΟ, μια εξέλιξη που χαιρετίστηκε από μεγάλο μέρος της ομάδας των 30 εθνών, με αξιοσημείωτη εξαίρεση την Τουρκία, που παραμένει εγκλωβισμένη σε μια διαμάχη δεκαετιών με την Ελλάδα για τα θαλάσσια σύνορα και τα ορυκτά δικαιώματα στην ανατολική Μεσόγειο. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε και πάλι τη Δευτέρα ορισμένες αντιρρήσεις για την αποδοχή της Φινλανδίας και της Σουηδίας, κατηγορώντας τις δύο χώρες ότι υποστηρίζουν Κούρδους μαχητές και άλλους που η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτες.
Αισιοδοξία πως η Τουρκία θα δεχθεί την ένταξη Φινλανδίας-Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
«Καμία χώρα δεν έχει ανοιχτή, ξεκάθαρη στάση κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων», είπε ο Ερντογάν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον επισκέπτη Αλγερινό πρόεδρο. «Δεν μπορούμε να πούμε “ναι” σε αυτούς που επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία, στην ένταξη στο ΝΑΤΟ, που είναι ένας οργανισμός ασφαλείας».
Ο Μητσοτάκης, σε εμφάνισή του στο «Morning Joe» του MSNBC, τη Δευτέρα, εξέφρασε αισιοδοξία ότι η Τουρκία, τελικά, δεν θα αναστείλει την προσπάθεια της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και απάντησε στις εικασίες ότι ο Ερντογάν μπορεί να χρησιμοποιήσει τη στιγμή για να κερδίσει παραχωρήσεις από τον Μπάιντεν, όπως στο θέμα των πωλήσεων όπλων ή άλλα θέματα. «Είναι πραγματικά ακατάλληλη στιγμή για να χρησιμοποιεί κανείς μία αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ από αυτές τις δύο χώρες ως μέσω διαπραγμάτευσης» για άλλα θέματα, είπε.
Εκτός από την ομιλία του στο Κογκρέσο, ο Μητσοτάκης πρόκειται να τιμηθεί σήμερα, Τρίτη, σε γεύμα που θα παραθέσει η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι, και να συναντηθεί με μέλη του Κογκρέσου για θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, αλλά και με μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.