Μητσοτάκης από Κογκρέσο: Να σταματήσουν άμεσα οι τουρκικές υπερπτήσεις – Δεν θα δεχτούμε αμφισβήτηση εθνικής κυριαρχίας (Βίντεο)

Σε εξέλιξη η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο αμερικανικό Κογκρέσο

Στην Κοινή Σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων στο Κογκρέσο μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο απόηχο της επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τη Νάνσυ Πελόζι ενώ μετά την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις.

«Οι σχέσεις μας (σ.σ. Ελλάδας και ΗΠΑ) είναι στο καλύτερό τους σημείο. Είναι τιμή μου να μιλήσω στον οίκο της Δημοκρατίας του αμερικανικού λαού» τόνισε πριν από λίγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές του δηλώσεις με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Πελόζι.

O πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορές στη Δημοκρατία, την ισοτιμία και την ισονομία, κάνοντας μνεία στις γυναίκες που κατέχουν υψηλά αξιώματα, μαναφερόμενος στην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις και την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι.

Ο πρωθυπουργός συνέχισε την ομιλία του με ιστορικές αναφορές και μίλησε για την «Πολιτεία» του Πλάτωνα και τη θέση των γυναικών στην κοινωνία και τα αξιώματα, απευθυνόμενος στις παριστάμενες, Κάμαλα Χάρις και Νάνσι Πελόζι.

«Οι προπάτορες των ΗΠΑ σμίλευσαν το αμερικανικό Σύνταγμα πάνω στις αρχές του ελληνικού μοντέλου»

Οι προπάτορες των ΗΠΑ σμίλευσαν το αμερικανικό Σύνταγμα πάνω στις αρχές του ελληνικού μοντέλου, τόνισε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην Αρχαία Αθήνα.  Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη Δημοκρατία και την ελευθερία ως διδάγματα του παρελθόντος με το βλέμα στο μέλλον: «Η γέννηση της Δημοκρατίας στην Αρχαία Αθήνα οδήγησε σε δημιουργικό πνεύμα στην Ελλάδα. Η δημιουργία της Δημοκρατίας των ΗΠΑ δημιούργησε τη μεγαλύτερη επέκταση ελευθερίας και προόδου που έχει γνωρίσει ποτέ ο άνθρωπος».

«Μας δείξατε ότι η ελευθερία είναι ένα αγαθό, για το οποίο αξίζει να πολεμήσουμε»

«Μας δείξατε ότι η ελευθερία είναι ένα αγαθό, για το οποίο αξίζει να πολεμήσουμε… Οι δικοί μας προπάτορες κοίταξαν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού για υποστήριξη. Μίλησαν για τη δίψα ελευθερίας, ήθελαν να μιμηθούν εσάς. Ήθελαν να φανούν αντάξιοι των προσδοκιών σας» συνέχισε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην Έξοδο του Μεσολογγίου, μια πράξη εξαιρετικής ανδρείας, παραλληλίζοντας το ιστορικό γεγονός, με τον δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας, και συγκεκριμένα την μαρτυρική Μαριούπολη.

«Αν αντικαταστήσουμε τη λέξη Ελλάδα με τη λέξη Ουκρανία θα δούμε καταπληκτικές ομοιότητες», είπε ο πρωθυπουργόςστην έντονα συγκινησιακά φορτισμένη ομιλία του.

Στην πορεία ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Σχέδιο Μάρσαλ που βοήθησε στην ανοικοδόμηση της χώρας. «Αυτά τα 200 έτη είναι κάτι παραπάνω από εορτασμούς, είναι υπενθύμιση».

«Δεν πρέπει να γίνει δεκτός ο αναθεωρητισμός της Ρωσίας»

Αναφερόμενος εν γένει στον ιστορικό αναθεωρητισμό, είπε ότι δεν θα γίνει ανεκτός από κανένα δημοκρατικό κράτος, ενώ κάλεσε τους Αμερικανούς γερουσιαστές και βουλευτές να μην ξεχάσουν την εισβολή και τη διχοτόμηση της Κύπρου, ζητώντας λύση πάνω στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

«Θα πρέπει να σταματήσουν άμεσα οι τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά»

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε στο σημείο αυτό να καταδικάσει την τουρκική προκλητικότητα, στέλνοντας μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν θα ανεχτεί καμία παραβίαση της εθνικής της κυριαρχίας, αλλά ούτε και τις υπερπτήσεις στο Αιγαίο: «Η Ελλάδα είναι πάντοτε ανοιχτή στο διάλογο. Θα ήθελα να είμαι απολύτως σαφής. Δεν θα δεχθούμε καμία συμπεριφορά που παραβιάζει την εθνική μας κυριαρχία. Θα πρέπει να σταματήσουν άμεσα οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά».

Με βουλευτές και γερουσιαστές των ΗΠΑ να σηκώνονται πολλές φορές από τις θέσεις τους, για να τον χειροκροτήσουν, ο κ. Μητσοτάκης είπε, χαριτολογώντας, ότι δεν δέχεται τόσες επευφημίες στην ελληνική Βουλή.

Είναι ανάγκη η επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα

Ακολούθως, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «είναι μία αναγκαιότητα και όχι επιλογή η οικοδόμηση πολλαπλών σχέσεων. Ανησυχώ περισσότερο σχετικά με τον εσωτερικό κατακερματισμό των Δημοκρατιών μας». ενώ δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά και στην ανάγκη επιστροφής στην Ελλάδα των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Ακόμη, αναφέρθηκε στους Έλληνες που έγιναν αποδεκτοί από το αμερικανικό κράτος και έκανε ιδιαίτερη μνεία στα κοινά του αμερικανικού και του ελληνικού λαού, που είναι θεματοφύλακες της Δημοκρατίας. «Ζήτω η φιλία μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας» κατέληξε.