Αντιδράσεις στη Γερμανία: Υπέρ της επιστροφής της υποχρεωτικής στράτευσης τάχθηκε ο υπουργός Άμυνας

Ο κ. Πιστόριους, ο οποίος ανέλαβε το αξίωμα τον περασμένο μήνα, έκρινε πως η υποχρεωτική στράτευση θα βελτίωνε, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα της χώρας να αντιμετωπίζει καταστροφές, θα ενίσχυε τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις και τις υπηρεσίες άμεσης βοήθειας

Ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους πρόβαλε επιχειρήματα υπέρ της επιστροφής της του μέτρου της υποχρεωτικής στράτευσης των πολιτών της Γερμανίας, προκαλώντας αμέσως την αντίδραση στελεχών άλλου κόμματος-εταίρου στην κυβέρνηση συνασπισμού.

 

Ο κ. Πιστόριους, ο οποίος ανέλαβε το αξίωμα τον περασμένο μήνα, έκρινε πως η υποχρεωτική στράτευση θα βελτίωνε, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα της χώρας να αντιμετωπίζει καταστροφές, θα ενίσχυε τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις και τις υπηρεσίες άμεσης βοήθειας.

Θα έδειχνε επίσης “πόσο σημαντικοί είναι αυτοί οι θεσμοί για τη λειτουργία της κοινωνίας μας”, πρόσθεσε ο ομοσπονδιακός υπουργός Άμυνας μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Ο κ. Πιστόριους ανήκει στην κεντρώα τάση των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), του μείζονος κόμματος της κυβέρνησης υπό τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Η ιδέα αμφισβητήθηκε αμέσως από στελέχη των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), ήσσονος κυβερνητικού εταίρου.

Ο Μάρκο Μπούσμαν, υπουργός Δικαιοσύνης, στέλεχος του FDP, κόμματος φίλα προσκείμενου στον επιχειρηματικό κόσμο, αντέταξε μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο πως η σκέψη κινείται σε “εντελώς λαθεμένη κατεύθυνση”, αμφισβήτησε το εάν θα ήταν καν συνταγματική η επάνοδός της, ενώ παρατήρησε ακόμη πως οι νέοι “τα τελευταία χρόνια επιβαρύνθηκαν πολύ από την πανδημία” του νέου κορονοϊού.

Μολονότι αναγνώρισε πως θα ήταν ωφέλιμο το να υπηρετούν νέοι σε υπηρεσίες άμεσης βοήθειας και αντιμετώπισης καταστροφών, στην Μπούντεσβερ —τον ομοσπονδιακό στρατό— ή σε άλλες κοινωνικές υπηρεσίες, ο κ. Μπούσμαν επισήμανε ότι εκατομμύρια Γερμανοί εργάζονται ήδη για τους θεσμούς αυτούς επειδή πιστεύουν σ’ αυτό, όχι επειδή είναι υποχρεωμένοι από τον νόμο. Επέμεινε πως δεν πρέπει να αλλάξει το τρέχον καθεστώς.

Ο Γιοχάνες Φόγκελ, κορυφαίο στέλεχος του FDP, έκρινε από την πλευρά του πως η υποχρεωτική στράτευση “στην πραγματικότητα θα αποτελούσε τροχοπέδη για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεών μας”, της “επαγγελματικής Μπούντεσβερ που έχουμε ανάγκη”.

Η υποχρεωτική στράτευση στη Γερμανία καταργήθηκε το 2011, έπειτα από 55 χρόνια, όταν υπουργός Άμυνας ήταν ο Καρλ-Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ των Χριστιανοδημοκρατών (CDU).

Όμως η εισβολή του στρατού της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από σχεδόν έναν χρόνο, την 24η Φεβρουαρίου 2022, άνοιξε ξανά τη συζήτηση για την υποχρεωτική στράτευση στη Γερμανία, καθώς η αρχιτεκτονική ασφαλείας της χώρας αλλάζει θεαματικά.

Γενική στράτευση στη Γερμανία σημαίνει πως όλοι οι πολίτες υποχρεούνται να υπηρετήσουν για ορισμένη χρονική περίοδο, είτε στις ένοπλες δυνάμεις, είτε σε κοινωνικές ή άλλες δημόσιες υπηρεσίες.

Τον Ιούνιο του 2022, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ πυροδότησε εθνικό διάλογο εισηγούμενος την θέσπιση υποχρεωτικής κοινωνικής “υπηρεσίας” για τους νέους· η ιδέα συνάντησε επίσης αντιστάσεις.

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ