Σεισμός στην Τουρκία – Συγκλονίζει Ελληνίδα διασώστρια: «Οι εικόνες που κουβαλάμε όλοι μας είναι κατακλυσμένες από πολύ πόνο και απελπισία» (Βίντεο)

«Βγήκαμε αμέσως στο πεδίο γιατί ξέραμε ότι μας περίμεναν»

Ο φονικός σεισμός των 7,8 Ρίχτερ που χτύπησε την Τουρκία και τη Συρία έχει -μέχρι τώρα- ως τραγικό απολογισμό τον θάνατο περισσότερων από 40 χιλ. ανθρώπων. 

Την ίδια στιγμή, άγνωστος παραμένει ο αριθμός των ανθρώπων που υπάρχουν κάτω από τα συντρίμμια στις πληγείσες περιοχές 220 ώρες μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου.

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε η Χριστίνα Ρίτσου, μέλος της επίλεκτης ομάδας ειδικών αποστολών και αναφέρθηκε στην τιτάνια προσπάθεια των διασωστών να απεγκλωβίσουν άτομα από τα συντρίμμια πολυκατοικιών στην Τουρκία.

«Ανήκω στην επίλεκτη ομάδα ειδικών αποστολών Ελλάδος, πήγαμε σε αυτή την επιχείρηση 35 άτομα και επιστρέφουμε στην Αθήνα. Οι εικόνες που κουβαλάμε όλοι μας, είναι κατακλυσμένες από πολύ πόνο, απελπισία, και ταυτόχρονα ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ σε όσους όταν μας είδαν να καταφθάνουμε, μας ζητούσαν την βοήθεια μας για να σώσουμε έστω και έναν», είπε αρχικά.
«Είμαστε από το περασμένο Σάββατο εκεί. Με το που φτάσαμε δεν προλάβαμε να στήσουμε καν τις σκηνές μας. Βγήκαμε αμέσως στο πεδίο γιατί ξέραμε ότι μας περίμεναν. Στα συντρίμμια πήγαν οι διασωστικές ομάδες, εμείς, ήμαστε εκεί σε 24ωρη βάση», συμπλήρωσε η κ. Ρίτσου.

Για το εάν υπήρξαν πόλεις που δεν κατάφεραν να πάνε διασώστες, η κ. Ρίτσου επεσήμανε πως: «Δεν γνωρίζω εάν σε κάποιες περιοχές δεν πήγαν διασώστες, εμείς ξεκινήσαμε για έναν πρώτο προορισμό ωστόσο καταλήξαμε σε έναν άλλον τρίτο προορισμό και ήταν το πιο δύσκολο γιατί βρήκαμε μία πόλη πλήρως κατεστραμμένη, και μας περίμεναν πώς και πώς. Θα χρειάζονταν εκατοντάδες διασώστες βέβαια για να συνεισφέρουν και να βοηθήσουν όπως θα έπρεπε».

Για το εάν βοήθησε ο στρατός η κ. Ρίτσου ανέφερε πως, «η παρουσία του στρατού δεν ήταν στο πλαίσιο της βοήθειας. Εμείς τη βοήθεια τη στήσαμε μαζί με την Πολιτική προστασία όπως και οι άλλες διασωστικές ομάδες. Δεν ήταν εύκολο ταξίδι, χρειάστηκες να κάνουμε 1.400 χιλιόμετρα με τα οχήματά μας, γιατί ήταν στα σύνορα με την Συρία».

Η σκυλίτσα Sugar

«Η Sugar είναι άκρως εξαντλημένη, δούλεψε και βοήθησε πάρα πολύ και σε άλλες ομάδες για την ανεύρεση 2 ζωντανών. Έχει υποφέρει η Sugar γιατί ήταν συνεχώς στο -10 και συνεχώς στην προσπάθεια να βρει ζωντανούς. Το κορίτσι μας κατάφερε να ανταπεξέλθει πλήρως είναι πλήρως εκπαιδευμένη», υπογράμμισε για τον σκύλο που έκανε το δικό του «καθηκον».
«Είμαι ιδιωτικός υπάλληλος, ζητήσαμε άδεια από τη δουλειά μας. Επειδή γνωρίζουν ότι είμαστε σε ευρωπαϊκή ομάδα διάσωσης μας άφησαν να πάμε στην επιχείρηση διάσωσης», τόνισε κλείνοντας.