Quantcast

Παγώνει τις διερευνητικές επαφές η Τουρκία

Επισήμως η διαδικασία δεν έχει ανασταλεί, ωστόσο διπλωματικές πηγές, εκφράζουν δυσπιστία για τη διάθεση της Αγκυρας να προχωρήσει

Στον «πάγο» δείχνει να βάζει η Τουρκία για μία ακόμα φορά τη διαδικασία των διερευνητικών επαφών, μετά και την προσπάθεια της Αγκυρας να αλλάξει τον χαρακτήρα τους, επιδιώκοντας μία αναβάθμιση, μέσω της μετονομασίας τους σε «διαβουλεύσεις».

Επισήμως η διαδικασία δεν έχει ανασταλεί, ωστόσο διπλωματικές πηγές που επικαλούνται Τα Νέα, εκφράζουν δυσπιστία για τη διάθεση της Αγκυρας να προχωρήσει. Δεδομένου δε ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις επηρεάζονται και από τις εξελίξεις στο Κυπριακό, όπου η Τουρκία έχει μεταφέρει την ένταση με επίκεντρο τα Βαρώσια και την προώθηση διχοτομικών σχεδιασμών, οι διερευνητικές έχουν μπει σε ένα κάδρο αβεβαιότητας, έστω και αν δεν συνδέονται με το Κυπριακό.

Υπενθυμίζεται ότι οι διερευνητικές που είχαν διακοπεί με ευθύνη της Τουρκίας το 2016, μετά την ολοκλήρωση του 60ου γύρου στην Αθήνα, επαναλήφθηκαν τον Ιανουάριο του 2021 στην Κωνσταντινούπολη, με την Αγκυρα να απευθύνει την πρόσκληση για τον 61ο γύρο υπό την πίεση της ΕΕ, στη σκιά της ακραίας έντασης που προκάλεσε στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο το 2020, με τις Βρυξέλλες να καλούν την Τουρκία να προχωρήσει σε άμεση αποκλιμάκωση και επιστροφή στο τραπέζι του διαλόγου.

Ακολούθησε ο 62ος γύρος στην Αθήνα, με διπλωματικές πηγές να σημειώνουν ότι παρά το καλό κλίμα και την ανακοίνωση της πρόσκλησης του τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβουσογλου στον ομόλογο του Νίκο Δένδια να επισκεφθεί την Αγκυρα, επί της ουσίας ο διάλογος παρέμενε «παγωμένος» λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας. Σε αυτό το πλαίσιο «δεμένα» περιγράφονταν τα χέρια της ελληνικής ομάδας, με επικεφαλής τον πρέσβη ε.τ. Παύλο Αποστολίδη, καθώς η Αγκυρα επέμενε στο να επιχειρεί να βάλει στο τραπέζι μία σειρά διεκδικήσεών της πέραν των θαλασσίων ζωνών.

Τουρκικές διπλωματικές πηγές μετά και τον 62ο γύρο της Αθήνας διέρρεαν ότι παρά τις διαφωνίες οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και έδιναν ως πιθανή ημερομηνία για την πρόσκληση στην Τουρκία τον Μάιο, με ορίζοντα και τη Σύνοδο Κορυφής του περασμένου Ιούνη και τη «θετική ατζέντα» των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Η πρόσκληση δεν ήρθε ποτέ, ενώ μέχρι σήμερα μεσολάβησαν η ανταλλαγή επισκέψεων Δένδια -Τσαβούσογλου, η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η πενταμερής για το Κυπριακό και τελικά η επίσκεψη και οι ανακοινώσεις Ερντογάν στα Κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου. Οπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση για εξελίξεις μέσα στο καλοκαίρι, αλλά και αργότερα. Να σημειωθεί δε ότι και η ομάδα του Παύλου Αποστολίδη πρέπει να ανασυσταθεί, δεδομένου ότι η διπλωμάτης Ιφιγένεια Καναρά αναχωρεί για πόστο στο εξωτερικό, ενώ αφυπηρέτησε και ο πρέσβης Αλέξανδρος Κουγιου.

Η Αθήνα ξεκαθαρίζει σε όλες τις δηλώσεις της τη διάθεση για ύπαρξη ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία. Μετά τις ανακοινώσεις για τα Βαρώσια ωστόσο στρέφει το βλέμμα στην Κύπρο, με Αθήνα και Λευκωσία να συντονίζουν τα επόμενα βήματά τους και σε επίπεδο ΕΕ. Η ελληνική διπλωματία εξέφρασε δε την ικανοποίησή της για τη δήλωση του υπάτου εκπροσώπου της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, για τα Βαρώσια, καθώς και για το ότι οι ΥΙ1ΕΞ της ΕΕ θα εξετάσουν ενέργειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στην επόμενη συνάντησή τους, εφόσον δεν υπάρξει συμμόρφωση της Τουρκίας με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Διπλωματικές πηγές σημειώνουν τη συμβολή του ΥΙΙΕΞ στην υιοθέτηση της δήλωσης σε μία μακρά διαπραγμάτευση, ιδιαίτερα για την εν λόγω διατύπωση.