Πού θα είναι υποχρεωτικά τα self test από Δευτέρα

Σταθεροποιείται ο δείκτης θετικότητας σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας

Επεκτείνεται η χρήση των self test σε έξι τομείς δραστηριότητας.

 

 

Μετά τη χρήση των self tests από μαθητές και εκπαιδευτικούς, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε τους νέους τομείς στους οποίους οι εργαζόμενοι θα κάνουν πλέον υποχρεωτικά self test μία φορά την εβδομάδα.

 

Αναλυτικά:

 

Λιανεμπόριο -συμπεριλαμβανομένων σούπερ μάρκετ και μαγαζιών τροφίμων και ποτών
Εστίαση
Μεταφορές
Υπηρεσίες καθαρισμού
Κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής
Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών

Οι εργαζόμενοι θα εισέρχονται στην πλατφόρμα και θα επιλέγουν τη δήλωση αποτελέσματος για τους εργαζόμενους. Θα μεταφέρονται στη σχετική πλατφόρμα, της ΕΡΓΑΝΗ, τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, εκτιμώντας πως όλα θα λειτουργήσουν ομαλά.

 

Τα self test είναι υποχρεωτικά για την προσέλευση των εργαζομένων στους χώρους εργασίας τους και για την παροχή εργασίας με φυσική παρουσία, ενώ η δωρεάν διανομή των self test θα ξεκινήσει τη Δευτέρα.

 

 

Ποιοι υπάλληλοι του δημοσίου θα κάνουν self test

 

Όσον αφορά το δημόσιο τομέα, υποχρεωτικά θα είναι τα self test και σε εργαζόμενους σε ΚΕΠ, ΟΤΑ, εργαζόμενοι στο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, δικαστικοί λειτουργοί και δικαστικοί υπάλληλοι, καθώς και εργαζόμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητας.

 

Τι πρέπει να προσέξουν οι εργοδότες

 

Ιδιαίτερα προσεκτικοί οφείλουν να είναι στο εξής και οι εργοδότες, καθώς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, ο Κωστής Χατζηδάκης γνωστοποίησε ότι δεν επιτρέπεται να απασχολήσουν εργαζόμενο με φυσική παρουσία αν δεν έχει κάνει self test και δεν έχει δηλώσει το αποτέλεσμά του.

 

Εάν ο εργαζόμενος προσέλθει στη δουλειά χωρίς να έχει δηλώσει το αποτέλεσμα, ο εργοδότης υποχρεούται να μην αποδεχθεί την εργασία και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής πληρωμής έως ότου συμμορφωθεί ο εργαζόμενος.

 

Σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις του, του επιβάλλεται από το ΣΕΠΕ πρόστιμο 300 ευρώ.

 

Αν σε έλεγχο του ΣΕΠΕ βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο που δεν έχει δηλώσει self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο. Αν βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο με θετικό self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ.

 

 

Κικίλιας: Σταθεροποιείται ο δείκτης θετικότητας

 

 

Ο δείκτης θετικότητας παρουσιάζει σταθεροποίηση με τάση υποχώρησης, ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά την ενημέρωση για την πανδημία.

 

Ο δείκτης υπολογίζεται στο 4,85%. Υποχώρηση παρουσιάζουν και τα ενεργά κρούσματα, φτάνοντας τα 27.462 ενεργά κρούσματα. Σταθεροποίηση σύμφωνα με τον υπουργό παρουσιάζεται και σε όλες τις περιφέρειες με εξαίρεση την Κ. Μακεδονία και Θράκη όπου παρατηρείται αυξημένη τάση και αυτό πιέζει τα Νοσοκομεία.

 

Σταθεροποιητική τάση παρουσιάζεται και στην Αττική κάτι που χαρακτήρισε ελπιδοφόρο, ωστόσο δεν πρέπει να εφησυχάσουμε, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.