Προκλητικός ο Ερντογάν για Μεσόγειο και Κύπρο, λίγες ώρες πριν την επίσκεψη Δένδια

Σχεδιάζει έρευνες στην περιοχή του παράνομου «τουρκολιβυκού μνημονίου»

«Τεντώνει το σχοινί» και πάλι ο Τούρκος Πρόεδρος λίγο πριν την επίσκεψη Δένδια στη χώρα.

 

 

Νέες προκλητικές δηλώσεις έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ένα 24ωρο πριν από την επίσκεψη Δένδια στην Άγκυρα.

 

 

Ανακοίνωσε πως η Τουρκία σκοπεύει να κάνει σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις στις περιοχές του τουρκολιβυκού μνημονίου.

 

 

«Το πιο σημαντικό άλμα στην ανατολική Μεσόγειο ήταν η συμφωνία που συνάψαμε με τη Λιβύη. Η Τουρκία με τη Λιβύη έδειξαν την αποφασιστικότητα με τις έρευνες και τις γεωτρήσεις στην Ανατ. Μεσόγειο. Τώρα θα κάνουμε από κοινού με τη Λιβύη και έρευνες και γεωτρήσεις. Εξαιτίας αυτού έχει ενοχληθεί η Ελλάδα, επειδή δεν έχει η ίδια αυτές τις δυνατότητες. Δεν έχει τα δικαιώματα που έχουμε εμείς σε αυτή την περιοχή.

 

 

Σε όλες αυτές τις συγκρούσεις στην ανατ. Μεσόγειο, αν εμείς δεν υιοθετούσαμε έναν πιο ήπιο ύφος, η κατάσταση θα είχε εξελιχθεί διαφορετικά, θα πήγαινε αλλού, αλλά εμείς επιδείξαμε κατανόηση».

 

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος είχε συναντηθεί τη Δευτέρα στην Αγκυρα με τον προσωρινό πρωθυπουργό της Λιβύης, υποστηρίζοντας ότι επαναβεβαιώθηκε η συμφωνία των δύο χωρών για το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

 

Σε ό,τι αφορά τις διαμαρτυρίες της Κύπρου για τις πολύμηνες έρευνες με γεωτρύπανα εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ο Ερντογάν ανέφερε ότι η Άγκυρα έχει δείξει καλή θέληση και έχει αποσύρει τα πλοία της για συντήρηση, όμως πρόσθεσε πως «είπαμε και κάτι ακόμα, στην Κύπρο δεν θα επιτρέψουμε να σφετεριστούν τα δικαιώματα της βόρειας Κύπρου. Αν χρειαστεί θα επέμβουμε. Τα πλοία μας αυτή τη στιγμή είναι έτοιμα να πλεύσουν. Αν χρειαστούν να γίνουν βήματα, θα τα κάνουν. Εμείς δεν αποφεύγουμε τις συνομιλίες,αρκεί να ξέρουν πως πρέπει να σέβονται την Τουρκία».