Ο COVID-19 άλλαξε τον τρόπο που εργαζόμαστε

Να γιατί οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να θέλουν ευέλικτους χώρους εργασίας

Έχουν αλλάξει τόσα πολλά τα τελευταία τρία χρόνια που είναι σχεδόν αδύνατο να θυμηθούμε πώς ήταν η δουλειά πριν από τον COVID-19.

Στις αρχές της πανδημίας, όλα ήταν αντιδραστικά. Έχοντας πέσει σε μια δυστοπική δίνη, οι εργαζόμενοι έπρεπε να περάσουν τη δουλειά τους όσο καλύτερα μπορούσαν, ενώ αναρωτιόντουσαν πότε τα πράγματα θα επέστρεφαν στο φυσιολογικό.

Αλλά σήμερα το «κανονικό» έχει νέο νόημα και μέσω της καινοτομίας, οι σύγχρονες εταιρείες έχουν προχωρήσει πέρα από την αντιμετώπιση της πανδημίας σε νέους και καλύτερους τρόπους εργασίας.

Εδώ είναι μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους έχει αλλάξει η εργασία από την πανδημία.

 

Οι εργαζόμενοι έχουν νέες προτεραιότητες

Έχοντας μια γεύση της καλύτερης ισορροπίας μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής που συνοδεύει την ευέλικτη εργασία, το 53 τοις εκατό των εργαζομένων παγκοσμίως είναι πλέον πιο πιθανό να δώσει προτεραιότητα στην ευημερία έναντι της εργασίας, σύμφωνα με τον Δείκτη Τάσεων Εργασίας 2022 της Microsoft.

Η ευελιξία είναι επίσης ένας από τους βασικούς στόχους του πλαισίου καλής εργασίας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), το οποίο σκιαγραφεί το όραμά του για το μέλλον της υγιούς, ανθεκτικής και δίκαιης εργασίας. Το WEF στοχεύει να βοηθήσει τις εταιρείες να αναπτύξουν στρατηγικές για την προώθηση της καλής εργασίας σε όλους τους τύπους απασχόλησης για την ευημερία των επιχειρήσεων και της κοινωνίας.

Ιστορικά, ορισμένες επιχειρήσεις έχουν δυσκολευτεί να προσελκύσουν υπαλλήλους λόγω της γεωγραφικής τους θέσης. Αλλά η απομακρυσμένη εργασία έχει μειώσει αυτό το πρόβλημα, σύμφωνα με την έρευνα της PwC Global Workforce Hopes and Fears Survey.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι υβριδικοί εργαζόμενοι είναι πιο ικανοποιημένοι με την εργασία τους, με το 62 τοις εκατό να προτιμά έναν συνδυασμό προσωπικής και εξ αποστάσεως εργασίας. Επιβεβαίωσε επίσης ότι η ευελιξία είναι ζωτικής σημασίας για την προσέλκυση και τη διατήρηση ταλέντων.

 

Η έννοια της παραγωγικότητας έχει αλλάξει

Οι εργαζόμενοι που δεν χρειάζεται να αντιμετωπίσουν το άγχος μιας μετακίνησης, όχι μόνο προσθέτουν χρόνο στη μέρα τους, αλλά έχουν καλύτερη νοοτροπία όταν ξεκινούν την εργασία τους και, ως εκ τούτου, έχουν βρεθεί πιο παραγωγικοί.

Οι βασικές προκλήσεις για έναν οργανισμό με υβριδικό εργατικό δυναμικό είναι να διασφαλίσει ότι οι εργαζόμενοι είναι αφοσιωμένοι, να αποφύγουν την εξουθένωση και να νιώθουν ότι αποτελούν μέρος της ομάδας όπου κι αν βρίσκονται.

Τα εργαλεία για τη διευκόλυνση της συνεργασίας και της επικοινωνίας είναι απαραίτητα τόσο εσωτερικά όσο και για τις αλληλεπιδράσεις με τους πελάτες.

Ο τρόπος με τον οποίο οι εταιρείες επικοινωνούν με τους πελάτες τους έχει αλλάξει για πάντα και οι οργανισμοί που επανασχεδιάζουν αίθουσες συνεδριάσεων για να αγκαλιάσουν τη νέα υβριδική πραγματικότητα θα βελτιώσουν την εμπειρία τόσο του προσωπικού όσο και των πελατών.

Ορισμένοι οργανισμοί φοβούνται ότι η παραγωγικότητα θα υποφέρει όταν υιοθετήσουν την ευελιξία. Πώς μπορούν να εμπιστεύονται τους ανθρώπους να κάνουν τη δουλειά και να επιτύχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα χωρίς να μικροδιαχειρίζονται τι κάνουν για να φτάσουν εκεί;

Η Amy Loomis, Αντιπρόεδρος Έρευνας στο The Future of Work της IDC, λέει ότι οι εταιρείες πρέπει να εξετάσουν τις μετρήσεις της επιτυχίας. Αντί να εστιάζουν αποκλειστικά στις εργασίες μέχρι την ολοκλήρωση, θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την εμπειρία και τις αξιολογήσεις των πελατών.

 

 

Οι εργαζόμενοι θέλουν να νιώθουν ότι τους εκτιμούν

Οι εταιρείες που έχουν αγκαλιάσει εργαλεία για συνεργατική μάθηση και καθοδήγηση βλέπουν κέρδη όσον αφορά τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, τη δημιουργία αγωγών και την αυξημένη ζήτηση από υπάρχοντες πελάτες.

Οι νέες τεχνολογίες, ο αυτοματισμός και η τεχνητή νοημοσύνη (AI) προσφέρουν επίσης ευκαιρίες για εξοικονόμηση κόστους και δημιουργία εσόδων που συμβάλλουν στη θετική δύναμη της υβριδικής και απομακρυσμένης εργασίας.

Μια πρόσφατη έκθεση της McKinsey τονίζει ότι η νοοτροπία των ευρωπαίων εργαζομένων έχει αλλάξει από την έναρξη της πανδημίας και οι εταιρείες πρέπει να συνεχίσουν να προσφέρουν ευελιξία εάν θέλουν να διατηρήσουν το πιο πολύτιμο ταλέντο τους.

Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η επίδειξη δέσμευσης προς τους εργαζομένους που είναι τόσο «ευρέως διαδεδομένη και στοχευμένη σε άτομα» είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των εταιρειών και τη μελλοντική ανάπτυξη.

 

 

Δεν υπάρχει χώρος εργασίας που να ταιριάζει σε όλους

Οι εταιρείες που επιθυμούν να επιτύχουν στον νέο κόσμο της εργασίας πρέπει να ακούν προσεκτικά τόσο τους υπαλλήλους όσο και τους πελάτες προκειμένου να αποκομίσουν ανταμοιβές όταν πρόκειται για χαμηλότερη απόρριψη προσωπικού και αυξημένη ικανοποίηση πελατών.

Νιώθετε έμπνευση για να υποβάλετε αίτηση για έναν ρόλο που προσφέρει ευελιξία; Ακολουθούν τρία παρακάτω που μπορεί να σας ενδιαφέρουν, αλλά υπάρχουν χιλιάδες άλλα στο Euronews.jobs, απλά σας περιμένουν.