Καρκίνος: Θεραπευτικό εμβόλιο mRNA δίνει «θεαματικά» αποτελέσματα στο μελάνωμα

Το πειραματικό εμβόλιο μειώνει κατά 44% την πιθανότητα μετάστασης και θανάτου όταν χορηγείται σε συνδυασμό με συγκεκριμένη ανοσοθεραπεία

Η υπόσχεση για αξιοποίηση της τεχνολογίας mRNA στην αντιμετώπιση του καρκίνου έρχεται ένα βήμα πιο κοντά στην πραγματικότητα μετά την ανακοίνωση προκαταρκτικών αποτελεσμάτων για εμβόλιο της Moderna κατά του μελανώματος.

Το πειραματικό θεραπευτικό εμβόλιο μειώνει κατά 44% την πιθανότητα μετάστασης και θανάτου όταν χορηγείται σε συνδυασμό με συγκεκριμένη ανοσοθεραπεία της εταιρείας MSD (γνωστή ως Merck στις ΗΠΑ).

Οι δύο εταιρείες χαρακτήρισαν «θεαματική» την επιτυχία και όπως φαίνεται εντυπωσίασαν τους επενδυτές, καθώς η τιμή της μετοχής της Moderna αυξήθηκε κατά 8% στις προσυνεδριακές διαπραγματεύσεις της Τρίτης και της MSD κατά σχεδόν 2%.

 

«Πρόκειται για ένα τεράστιο βήμα μπροστά για την ανοσοθεραπεία» δήλωσε στο Reuters ο Έλιαβ Μπαρ, επικεφαλής κλινικής ανάπτυξης στην Merck.

Οι δύο εταιρείες παρουσίασαν αποτελέσματα της μεσαίας Φάσης ΙΙ των συνεχιζόμενων κλινικών δοκιμών, στην οποία συμμετέχουν 157 ασθενείς με μελάνωμα σταδίου III/IV.

Μετά τη χειρουργική αφαίρεση των όγκων ορισμένοι ασθενείς έλαβαν συνδυασμό του εμβολίου mRNA-4157/V940 και του μονοκλωνικού αντισώματος πεμπρολιζουμάμπη της MSD.

Ο συνδυασμός αυτός διαπιστώθηκε ότι πλεονεκτεί ένα χρόνο μετά την έναρξη της θεραπείας.

Σοβαρές παρενέργειες καταγράφηκαν στο 14,4% των ασθενών που έλαβαν τη συνδυαστική θεραπεία, συγκριτικά με 10% στην ομάδα που έλαβε μόνο πεμπρολιζουμάμπη.

Εξατομικευμένη θεραπεία

Το πειραματικό εμβόλιο εξατομικεύεται ανάλογα με τις μεταλλάξεις που ανιχνεύονται στους όγκους.

Το μόριο RNA του εμβολίου περιέχει τις γενετικές αλληλουχίες των μεταλλάξεων και αναγκάζει τα ανθρώπινα κύτταρα να παραγάγουν καρκινικές πρωτεΐνες, οι οποίες στη συνέχεια αναγνωρίζονται από το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η διαδικασία εξατομίκευσης απαιτεί περίπου οκτώ εβδομάδες, ωστόσο η Moderna ελπίζει να μειώσει τον χρόνο στο μισό.

Όπως ανέφερε ο Μπαρ, οι δύο εταιρείες ελπίζουν να εφαρμόσουν την ίδια προσέγγιση για άλλες μορφές καρκίνου με πολλές μεταλλάξεις. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν συχνά ο καρκίνος του πνεύμονα και της ουροδόχου κύστης και ορισμένες μορφές καρκίνου του μαστού.

Με αντικαρκινικές θεραπείες mRNA πειραματίζονται στο μεταξύ και άλλες εταιρείες, ανάμεσά τους η γερμανική BioNTech, η οποία αναπτύσσει εμβόλιο για τον καρκίνο του παγκρέατος που θα χορηγείται σε συνδυασμό με ανοσοθεραπεία της Roche.

Η Pfizer, η οποία έχει αγοράσει την τεχνογνωσία της BioNTech, έχει ανακοινώσει ότι επιχειρεί να αναπτύξει εμβόλια mRNA «για κάθε συμπαγή όγκο», συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του μαστού, των ωοθηκών αλλά και του μελανώματος.

Από τη συνεργασία των Pfizer/ΒiοΝTech έχει προκύψει ακόμη ένα υποψήφιο εμβόλιο για την αντιμετώπιση της πολλαπλής σκλήρυνσης, ενώ άλλες ερευνητικές ομάδες πειραματίζονται με εμβόλια mRNA για το γλοιοβλάστωμα, έναν επιθετικό καρκίνο του εγκεφάλου.