Τα προκλητικά βλέμματα των ανδρών προς τις γυναίκες στους χώρους εργασίας ή η αφήγηση σεξουαλικών και πρόστυχων αστείων δεν αναγνωρίζονται συχνά από τους άνδρες ως σεξουαλική παρενόχληση, όπως διαπιστώνεται σε έρευνα της ActionAid.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας σχετικά με τις αντιλήψεις των ανδρών γύρω από τη σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, οι συμπεριφορές που δεν περιλαμβάνουν σωματική επαφή αλλά παρενοχλούν λεκτικά ή με το βλέμμα αναγνωρίζονται πολύ λιγότερο ως σεξουαλική παρενόχληση:
– Τα προκλητικά βλέμματα σε ποσοστό 50,2% και
– η αφήγηση σεξουαλικών ή πρόστυχων αστείων και ιστοριών σε ποσοστό 51,4%.
Οι άνδρες θεωρούν συνηθέστερα σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας τον εκβιασμό για να ενδώσει μία γυναίκα σε σεξουαλικές προτάσεις μέσα από άμεσες ή έμμεσες απειλές ή δωροδοκίες (88,1%), τον βιασμό, απόπειρα βιασμού ή σεξουαλική επίθεση (87,9%) και την ανεπιθύμητη σωματική επαφή (83,4%).
Την ίδια στιγμή, είναι αξιοσημείωτο ότι στην αντίστοιχη έρευνα που διεξήχθη δύο χρόνια νωρίτερα σε γυναίκες για τη σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας, οι ερωτώμενες είχαν απαντήσει ότι ακριβώς αυτές είναι οι συμπεριφορές που βιώνουν συχνά ή και καθημερινά. Το 69% δήλωσε ότι έχει βιώσει τα προκλητικά βλέμματα ως σεξουαλική παρενόχληση και το 61% την αφήγηση σεξουαλικών ή πρόστυχων αστείων ή ιστοριών.
Σε ερώτηση για τα περιστατικά στα οποία έχουν υπάρξει μάρτυρες οι περισσότεροι άνδρες, οι απαντήσεις αναφέρονταν σε προκλητικά βλέμματα (21,3%), αφήγηση σεξουαλικών ή πρόστυχων αστείων (15,8%), σεξουαλικά ή σεξιστικά σχόλια και προσβλητικές ερωτήσεις για την προσωπική ζωή (14,5%).
Ωστόσο, οι αντιδράσεις των ανδρών σε περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης φαίνεται πως δεν είναι συχνές. Συγκεκριμένα, όσοι δήλωσαν ότι έχουν υπάρξει μάρτυρες τέτοιων περιστατικών, κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερώτηση σχετικά με το πώς αντέδρασαν. Όμως, το 60% δεν απάντησε στην ερώτηση.
Επίσης, οι περισσότεροι θεωρούν ότι οι ίδιες οι γυναίκες θύματα πρέπει να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.
Η πλειονότητα των ανδρών (87,6%) συμφώνησε με την άποψη ότι χρειάζονται πολιτικές μέσα στους εργασιακούς χώρους για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης, ενώ το 77,6% ανέφερε ότι δεν θα εργαζόταν σε χώρο εργασίας όπου συμβαίνουν περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης.
Σχετικά με το κίνημα #metoo στην Ελλάδα και εάν αυτό έχει επιδράσει θετικά στον τρόπο που σκέφτονται για τα θέματα σεξουαλικής παρενόχλησης κατά των γυναικών, το 71,2% των αποκρινόμενων αντέδρασε καταφατικά. Επίσης, περίπου οι μισοί δήλωσαν ότι οι φεμινιστικές ομάδες και οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις αναπτύσσουν πολύ σημαντική δράση για την ισότητα των φύλων.
Στην έρευνα, που δημοσιοποιείται σήμερα με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών και παρουσιάζει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, συμμετείχαν 1.009 άνδρες ηλικίας 18 ετών και άνω, η πλειονότητα των οποίων έγγαμοι με παιδιά, ηλικίας 45-64 ετών, μισθωτοί πλήρους απασχόλησης που διαμένουν στον νομό Αττικής και έχουν ολοκληρώσει την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Επίσης, πραγματοποιήθηκε ποιοτική διερεύνηση μέσα από 15 συνεντεύξεις με άνδρες εργαζόμενους ηλικίας από 27 έως 65 ετών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ