Σχέσεις: Να γιατί τσακωνόμαστε συνεχώς για τους ίδιους λόγους

Ανακαλύψτε τους λόγους για τους οποίους μπορεί να μαλώνετε διαρκώς για τα ίδια ζητήματα με το σύντροφό σας καθώς και τους τρόπους που μπορείτε να αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα

Έχετε παρατηρήσει ότι όταν βρίσκεστε σε μια σχέση, συχνά οι λόγοι για τους οποίους διαφωνείτε με τον σύντροφό σας είναι οι ίδιοι ξανά και ξανά; Είτε περισσότερο, είτε λιγότερο συχνοί, οι τσακωμοί ανάμεσα στα ζευγάρια έχουν συνήθως συγκεκριμένο περιεχόμενο που επαναλαμβάνεται.

Παρ’ ότι οι λόγοι των διαφωνιών είναι συνήθως σχετικά ασήμαντοι, μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στα ζευγάρια, ενισχύοντας το άγχος στη σχέση και εξαντλώντας την αμοιβαία ικανοποίηση και εμπιστοσύνη, εξέλιξη που μόνο απόσταση μπορεί να φέρει μεταξύ των συντρόφων, υποστηρίζει η ψυχοθεραπεύτρια Katherine Cullen.

Η ίδια παραθέτει τέσσερις βασικούς λόγους για τους οποίους τα ζευγάρια καταλήγουν να διαφωνούν για τους ίδιους λόγους, ενώ δίνει συμβουλές για το πώς να ξεπεράσετε αυτό το εμπόδιο στη σχέση σας.

1. Το ζήτημα δεν επιλύθηκε ποτέ πλήρως

Εάν μια διαφωνία εμφανίζεται πολλές φορές, το πιθανότερο είναι ότι εσείς και ο σύντροφός σας είτε δεν έχετε βρει λύση για τη ρίζα του προβλήματος είτε έχετε βρει, αλλά ο ένας ή και οι δύο δυσκολεύεστε να εφαρμόσετε τις αλλαγές που απαιτεί αυτή η λύση. Ίσως χρειάζεται να συζητήσετε σε βάθος πώς θα καταφέρετε να εφαρμόσετε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, σε συνδυασμό με το να δείχνετε υπομονή και κατανόηση στο ταίρι σας.

Μπορεί, ακόμη, η επίλυση να κρύβεται στο να εκφράζετε περισσότερο την υποστήριξή σας ο ένας στον άλλο. Αυτό μπορεί να είναι τόσο απλό όσο το να δείξετε ότι αναγνωρίζετε και επιβραβεύετε τις προσπάθειες που κάνει ο σύντροφός σας.

2. Η διαφωνία αντανακλά ένα βαθύτερο ζήτημα

Μερικές φορές αυτό που νομίζουμε ότι είναι ο λόγος ενός διαπληκτισμού είναι στην πραγματικότητα η αφορμή και η ουσία είναι βαθύτερη. Για να αξιολογήσετε εάν υπάρχει ένα βαθύτερο ζήτημα που προκαλεί μια διαφωνία, αναρωτηθείτε τι συναισθήματα, φόβους και ανησυχίες σας προκαλεί ο διαπληκτισμός, ποιο φαντάζεστε ότι μπορεί να είναι το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα και αν έχετε νιώσει ποτέ έτσι στο παρελθόν. Στη συνέχεια, ζητήστε από τον σύντροφό σας να κάνει το ίδιο. Αυτό μπορεί να βοηθήσει να αποκτήσετε μια εικόνα για το εάν οι επαναλαμβανόμενες διαφωνίες αντικατοπτρίζουν κάτι πέρα από την επιφανειακή αιτία της διαφωνίας.

3. Έχετε υπερβολικές προσδοκίες

Εάν παρατηρείτε ότι διαφωνείτε για τους ίδιους λόγους με διαφορετικούς συντρόφους, τότε το πρόβλημα ίσως κρύβεται στις προσδοκίες που έχετε από μια σχέση. Δοκιμάστε να συζητήσετε με άτομα που εμπιστεύεστε ποιες είναι οι προσδοκίες σας από μια σχέση σχετικά με τα ζητήματα στα οποία παρουσιάζονται οι επαναλαμβανόμενες διαφωνίες. Στη συνέχεια ρωτήστε τους αν πιστεύουν ότι αυτές οι προσδοκίες είναι λογικές. Είναι, επίσης, σημαντικό να μιλήσετε με τον σύντροφό σας για τις προσδοκίες αυτές, καθώς και για το αν εκείνος αισθάνεται ικανός να ανταποκριθεί σε αυτές και να προσπαθήσετε να καταλήξετε σε μια μέση λύση.

4. Ελκύεστε από συντρόφους που ενεργοποιούν τις ανασφάλειές σας

Είναι σύνηθες φαινόμενο να νιώθουμε έλξη για ανθρώπους οι οποίοι αντανακλούν τις πρώτες στενές σχέσεις της ζωής μας. Αν οι σχέσεις αυτές ήταν υγιείς, τότε συνήθως δεν υπάρχει πρόβλημα. Εάν, όμως, βιώσαμε προβληματικές σχέσεις στην αρχή της ζωής μας, τότε ενδέχεται να επιλέξουμε συντρόφους που επαναλαμβάνουν το ίδιο μοτίβο.

Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να οδηγήσει στην αναβίωση παρόμοιων διαφωνιών με αυτών που βιώσαμε στο παρελθόν – για παράδειγμα, μπορεί να τσακωνόμαστε με το σύντροφό μας για αυτά που είδαμε τους γονείς μας να τσακώνονται ή για όσα θέλαμε να διεκδικήσουμε εμείς από τους κηδεμόνες μας και δεν το τολμήσαμε ποτέ.

Αφιερώστε χρόνο να σκεφτείτε αν έχουν προκύψει επαναλαμβανόμενες διαφωνίες με τον παρόντα σύντροφό σας που έχετε βιώσει και σε προηγούμενες σχέσεις. Δώστε προσοχή στα συναισθήματα και τις ανεκπλήρωτες ανάγκες που προκύπτουν. Φαίνονται οικεία; Προσπαθήστε να σκεφτείτε την πρώτη φορά που νιώσατε έτσι. Αν αυτές οι αναμνήσεις χρονολογούνται από την παιδική ή εφηβική σας ηλικία, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι αναπαράγετε τα πρώτα μοτίβα προσκόλλησης στην παρούσα σχέση σας.

Σε κάθε περίπτωση, η ειλικρινής επικοινωνία, η υπομονή με τον εαυτό μας και η δεκτικότητα στην αλλαγή μπορούν να βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό στην επούλωση των πληγών που δημιουργούν τα ζευγάρια μέσω των διαφωνιών τους. Εάν ένα ζευγάρι νιώθει ότι βρίσκεται σε αδιέξοδο μπορεί πάντα να απευθυνθεί σε έναν ειδικό, που θα βοηθήσει στην αποκρυστάλλωση των αιτιών που δημιουργούν τις επαναλαμβανόμενες διαφωνίες.