Κοντοζαμάνης και Μαγιορκίνης εξηγούν: Γιατί δόθηκαν τεστ κορωνοϊού σε ιδιωτικά εργαστήρια

ΤΙ ΑΠΑΝΤΗΣΑΝ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

«Υπάρχει παραγωγική δυνατότητα για τη διενέργεια τεστ κορωνοϊού στο Δημόσιο η οποία αυξάνεται», αποσαφήνισε σήμερα ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «στην αρχή της πανδημίας, τον Μάρτιο, κάναμε 850 τεστ την ημέρα, την προηγούμενη εβδομάδα ο μέσος όρος ήταν 13.500 τεστ ημερησίως. Είχαμε φθάσει και τις 17.000. Η παραγωγική δυνατότητα αυτή τη στιγμή είναι ακόμα μεγαλύτερη και την αυξάνουμε προκειμένου να ελέγξουμε και άλλες ομάδες του πληθυσμού», τόνισε.

Σημείωσε πως η συνολική δυναμικότητα της χώρας για τεστ «διαμορφώνεται από το άθροισμα του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα», ενώ ειδικά για τα τεστ που δόθηκαν σε ιδιωτικά εργαστήρια και αποτέλεσαν αντικείμενο κριτικής ο υφυπουργός είπε ότι και αυτά «διενεργούνται με μειωμένο κόστος ανά δείγμα».

«Στα ιδιωτικά εργαστήρια», είπε, «το κόστος ανά δείγμα είναι ενιαίο και πολύ μικρότερο από το κόστος που πληρώναμε στην αρχή της πανδημίας. Όσα εργαστήρια είναι συμβεβλημένα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι υποχρεωμένα να ακολουθούν τη μέθοδο της δεξαμενοποίησης, που σημαίνει ότι έχουμε μειωμένο κόστος ανά δείγμα».

Ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης, τόνισε σε σχετική ερώτηση ότι με δική του πρωτοβουλία παραιτήθηκε από το ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο, όταν του ανατέθηκε να εκπροσωπεί την επιτροπή για τον κορωνοϊό. «Δεν υπήρξα επιστημονικός υπεύθυνος. Ήμουν επιστημονικός συνεργάτης», εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης, συμπληρώνοντας ότι «παραιτήθηκα αμέσως όταν ανέλαβα τη θέση του εκπροσώπου».