Καλύτερη πορεία μέχρι να ξεπεράσουν τη λοίμωξη από κοροναϊό είχαν οι παχύσαρκοι που είχαν υποβληθεί προηγουμένως σε βαριατρική χειρουργική επέμβαση, έναντι παχυσάρκων με δείκτη μάζας σώματος από 35 και πάνω, που δεν είχαν κάνει βαριατρική παρέμβαση.
Μελέτη του Cleveland Clinic που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA, παρατήρησε ότι η επέμβαση απώλειας βάρους συσχετίστηκε με 49% χαμηλότερο κίνδυνο νοσηλείας, 63% χαμηλότερο κίνδυνο ανάγκης για συμπληρωματικό οξυγόνο και 60% χαμηλότερο κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης από COVID-19. Παρότι το δείγμα που χρησιμοποιήθηκε ήταν εξαιρετικά μεγάλο (συνολικά 20.000 ασθενείς με παχυσαρκία και δείκτη μάζας σώματος 45 κατά μέσο όρο), όπως και τα ποσοστά μείωσης του κινδύνου, εντούτοις οι ερευνητές υπογράμμισαν πως πρόκειται για μελέτη παρατήρησης, οπότε τα ευρήματα δεν πρέπει να θεωρηθούν οριστικά. Επίσης σημείωσαν ότι δεν συσχετίζεται η βαριατρική επέμβαση με τον κίνδυνο να κολλήσει κανείς κοροναϊό.
Καθώς η παχυσαρκία θεωρείται παράγοντας κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη από κοροναϊό, η μελέτη επιχείρησε να εξετάσει το αποτέλεσμα μιας επιτυχημένης επέμβασης κατά της παχυσαρκίας σε σύγκριση με την έκβαση της λοίμωξης COVID-19.
Έτσι, δημιουργήθηκαν δύο ξεχωριστές ομάδες, που αντιστοιχήθηκαν προσεκτικά για πολλούς παράγοντες όπως ο ΔΜΣ, και παρακολουθήθηκαν για διάμεσο διάστημα 7,6 ετών.
Κίνδυνος που αλλάζει η παχυσαρκία
Η ομάδα που είχε υποβληθεί σε βαριατρική επέμβαση, είχε χάσει 18,6% περισσότερο σωματικό βάρος με την πάροδο του χρόνου και παρουσίασε καλύτερη πορεία μετά τη μόλυνση από κοροναϊό, δείχνοντας ότι η παχυσαρκία είναι ένας τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη από COVID-19 και ότι μια επιτυχημένη παρέμβαση απώλειας βάρους μπορεί να παίξει ρόλο σε βελτιωμένα αποτελέσματα που σχετίζονται με την COVID-19.
Για να εξεταστεί η συσχέτιση εντάχθηκαν στη μελέτη ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους πολλά χρόνια πριν από την πανδημία. Αυτό το χρονικό διάστημα έδωσε τον απαραίτητο χρόνο για να παρατηρηθούν τα οφέλη της βαριατρικής επέμβασης στο σωματικό βάρος, τους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου και τις συννοσηρότητες που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Σε αυτήν την αντιστοιχισμένη ανάλυση ασθενών με μέτρια έως σοβαρή παχυσαρκία που εγγράφηκαν μεταξύ 2004 και 2017, οι ασθενείς έχασαν μεγάλο βάρος μετά από βαριατρική επέμβαση μειώνοντας τους κινδύνους θανάτου κατά 53% μέχρι πριν από την έναρξη της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020.
Βελτίωση ανωμαλιών από το πάχος
Προηγούμενη έρευνα είχε διαπιστώσει ότι η μεγάλη απώλεια βάρους από χειρουργική επέμβαση είχε συσχετιστεί με βελτίωση των καρδιομεταβολικών, δομικών, αιμοδυναμικών, φλεγμονωδών και πηκτικών ανωμαλιών, καθώς και με την επιβίωση.
Κατά τη στιγμή της διάγνωσης του COVID-19, οι ασθενείς της χειρουργημένης ομάδας πέτυχαν 20 κιλά χαμηλότερο σωματικό βάρος και καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο. Η λοίμωξη COVID-19 είναι μια προφλεγμονώδης και προθρομβωτική διαδικασία που μπορεί να παρουσιάσει ύφεση από τη απώλεια βάρους μέσω βαριατρικής, μέσω της βελτίωσης της υπερφλεγμονής, της υπερπηκτικότητας και των μεταβολικών διαταραχών που προκαλεί η παχυσαρκία. Επιπλέον, μπορεί να υπάρξει βελτίωση της μηχανικής της αναπνοής και των πνευμονικών φυσιολογικών λειτουργιών, καλύτερος γλυκαιμικός έλεγχος, μείωση της υπέρτασης και χαμηλότερος κίνδυνος για άλλες συννοσηρότητες όπως τα καρδιαγγειακά, η υπνική άπνοια και προβλήματα νεφρικής λειτουργίας.
Αν και δεν είναι γνωστοί οι ακριβείς υποκείμενοι μηχανισμοί, τα δεδομένα της μελέτης δείχνουν ότι οι ασθενείς με ιστορικό χειρουργικής επέμβασης απώλειας βάρους ήταν γενικά πιο υγιείς τη στιγμή της προσβολής από τον κοροναϊό, γεγονός που μπορεί να συνδέεται με τα καλύτερα κλινικά αποτελέσματα που καταγράφηκαν. Καθώς είναι περιορισμένες οι θεραπείες για λοίμωξη COVID-19, οι ασθενείς με σημαντική απώλεια βάρους που διατηρείται, ήταν πιθανότατα σε καλύτερη φυσική κατάσταση για να αντιμετωπίσουν μια λοίμωξη που έχει τη δυνατότητα για πολυοργανική προσβολή.
Αναστρέφεται ο κίνδυνος
Η πανδημία ανέδειξε τις συνέπειες της παχυσαρκίας και τις ευπάθειες που προκαλεί η τελευταία, ενώ η μελέτη τονίζει την ανάγκη αντιμετώπισης της παχυσαρκίας με γρήγορο και ολοκληρωμένο τρόπο.
Επισημαίνοντας ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει την υπεροχή της χειρουργικής αντιμετώπισης της παχυσαρκίας έναντι της μη χειρουργικής παρέμβασης, καθώς η ομάδα ελέγχου δεν αποτελούνταν από άτομα υπό αγωγή με συμπεριφορικές παρεμβάσεις ή φάρμακα κατά της παχυσαρκίας.
Αντίθετα, τα ευρήματα υποστηρίζουν την ικανότητα αναστροφής ορισμένων συνεπειών της παχυσαρκίας στην υγεία, αποδεικνύοντας ότι μια επιτυχημένη προσέγγιση απώλειας βάρους μπορεί να είναι προστατευτικός παράγοντας στον μειωμένο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών του COVID-19.