Πώς να αντιμετωπίσετε το φόβο της απόλυσης και τη «φοβισμένη παραγωγικότητα»

Υπό το φως των μαζικών απολύσεων στον τομέα της τεχνολογίας σε μεγάλες εταιρείες, οι εργαζόμενοι μπορεί να αισθάνονται ανήσυχοι για τις δουλειές τους και να στρέφονται στην "φοβισμένη παραγωγικότητα"

Οι απολύσεις στον τομέα της τεχνολογίας έχουν αυξηθεί, όπως φαίνεται από τις πρόσφατες ειδήσεις για μαζικές απολύσεις σε μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας όπως η Meta, το Twitter, η Salesforce και η Amazon. Η τάση των απολύσεων που παρατηρήθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2022 συνεχίζεται και το 2023.

Πίσω οπίσθια κοντινή προβολή εστιασμένη νεαρή επιχειρηματίας που εργάζεται σε ηλεκτρονικά έγγραφα σε εφαρμογή επεξεργασίας υπολογιστή. Συγκεντρωμένος επαγγελματίας δημοσιογράφος που γράφει άρθρο ή φοιτητής που γράφει δοκίμιο.

“Έχουμε ήδη δει απολύσεις στην Salesforce και την Amazon μόλις λίγες εβδομάδες μετά το νέο έτος”, λέει η Alisa Cohen, διευθύνουσα σύμβουλος και κύρια σύμβουλος στελεχών στην Close Cohen Career Consulting. “Οι εταιρείες συνεχίζουν να εξετάζουν εξονυχιστικά τις ανάγκες τους σε προσωπικό και κάνουν προσλήψεις μόνο για θέσεις-κλειδιά”.

Η Cohen εργάζεται με εργαζόμενους που έχουν βιώσει πρόσφατες απολύσεις ή έχουν δει συναδέλφους τους να απολύονται από μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Meta, η Amazon και η Microsoft. Η ίδια εξηγεί ότι πολλοί οργανισμοί βρίσκονται τώρα σε φάση “σφίγγοντας το ζωνάρι”, όπου οι εταιρείες δίνουν αυξημένη έμφαση στη λειτουργική αποτελεσματικότητα και στην ελαχιστοποίηση των γενικών εξόδων. Αυτή η πραγματικότητα έχει οδηγήσει σε μια τάση που απομακρύνεται από την αθόρυβη παραίτηση – την έννοια της εκτέλεσης των βασικών ευθυνών σας, αλλά όχι της υπερβάσεως – προς αυτό που η Cohen αποκαλεί “φοβισμένη παραγωγική” νοοτροπία.

 

Η άνοδος της “φοβισμένης παραγωγικότητας

“Το καλοκαίρι του 2022 ακούσαμε πολλά για την αθόρυβη παραίτηση”, εξηγεί ο Cohen. “Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου υψηλής εργασιακής ασφάλειας και ενώ η αγορά εργασίας ευνοούσε τους υποψηφίους, οι εργαζόμενοι είχαν λιγότερη διάθεση να κάνουν το κάτι παραπάνω στη δουλειά τους. Καθώς το εκκρεμές γύρισε προς την αγορά των εργοδοτών το τέταρτο τρίμηνο του 2022 και μέσα στο 2023, οι εργαζόμενοι ανησυχούν όλο και περισσότερο για τις απολύσεις και έχουν περισσότερα κίνητρα να αποδείξουν την αξία τους”.

Με περισσότερες απολύσεις να πλησιάζουν, η φοβισμένη παραγωγικότητα αναγκάζει ορισμένους εργαζόμενους να εντείνουν το παιχνίδι τους για να δείξουν όλο και περισσότερο στους ηγέτες την αξία που προσθέτουν.

“Αυτοί οι επαγγελματίες αναλαμβάνουν επιπλέον έργα με την ελπίδα να αποδείξουν στη διοίκηση ότι παίζουν ζωτικό ρόλο στο μέλλον της εταιρείας”, λέει ο Cohen.

Προσθέτει ότι όταν εκκρεμούν απολύσεις, οι εργαζόμενοι μπορεί να βιώνουν φόβο και άγχος, ενώ μετά την απόλυσή τους μπορεί να νιώθουν θλίψη, απώλεια εμπιστοσύνης και ίσως θυμό. Όσοι παραμένουν στην εταιρεία μετά τις απολύσεις μπορεί να υποστούν ένα μείγμα ενοχής του επιζώντος και ανασφάλειας για το μέλλον.

“Ορισμένοι εργαζόμενοι αντιδρούν με το να αρχίσουν να υπερβάλλουν εαυτόν, αναλαμβάνοντας περισσότερη δουλειά σε μια προσπάθεια να δείξουν ότι τους χρειάζονται”, λέει.

 

 

Τι προκαλεί το φόβο σας ότι θα απολυθείτε;

Καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός εργαζομένων αρχίζει να ανησυχεί για την απώλεια της εργασίας του με τις νέες ανακοινώσεις απολύσεων να κυκλοφορούν εβδομάδα με την εβδομάδα, η Cohen λέει ότι της ζητείται να μοιραστεί στρατηγικές για την αντιμετώπιση των δύσκολων συναισθημάτων που συνοδεύουν τα νέα και τη διαχείριση της αναζήτησης εργασίας μετά την απόλυση με αυξανόμενη συχνότητα.

“Οι άνθρωποι με υψηλές επιδόσεις συχνά ανησυχούν μήπως υπολείπονται των δικών τους προσδοκιών ή των προσδοκιών των άλλων”, λέει η Cohen. “Αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε φόβο για την απώλεια εργασίας”. Οι εργαζόμενοι σε αυτή την κατάσταση θα πρέπει να αντισταθούν στο ένστικτο να παραλύσουν από τον φόβο ενός άγνωστου μέλλοντος, λέει. “Αναλάβετε την ευθύνη και προετοιμάστε το υλικό σας για την αναζήτηση εργασίας, ώστε να έχετε ένα ξεκίνημα. Αυτό σας επιτρέπει να αναλάβετε τον έλεγχο σε μια κατάσταση όπου μπορεί να αισθάνεστε ανίσχυροι”.

 

 

Θα απολυθείτε πραγματικά;

Είναι εύκολο να ανησυχείτε για το ενδεχόμενο να πέσετε θύμα απόλυσης, όταν οι συνάδελφοι και οι συνάδελφοί σας στον κλάδο τις έχουν βιώσει. Παρόλα αυτά, το ότι άλλοι απολύονται δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είστε ο επόμενος.

“Αξιολογήστε τα στοιχεία για να εκτιμήσετε αν πρόκειται για λογικό ή παράλογο φόβο”, λέει ο Cohen. Συνιστά να ξεκινήσετε αυτή τη διαδικασία αναλύοντας την επιχειρηματική και οικονομική κατάσταση της εταιρείας και του κλάδου σας, καθώς και τις οικονομικές τάσεις. Αν έχετε μια σχέση εμπιστοσύνης με τον διευθυντή σας, μπορείτε επίσης να ρωτήσετε άμεσα για την απόδοσή σας, να ευθυγραμμιστείτε ως προς τις προτεραιότητες και να συζητήσετε ανοιχτά πώς η εργασία σας συνδέεται με τους στόχους της εταιρείας.

Άλλοι δείκτες και ενδείξεις ότι μπορεί να αντιμετωπίζετε μια απόλυση περιλαμβάνουν την παρατήρηση ότι ο φόρτος εργασίας σας έχει μειωθεί, ότι αποκλείεστε από σημαντικές συναντήσεις, ότι η νέα ηγεσία πραγματοποιεί σημαντικές αλλαγές ή ότι είστε αποδέκτης υπερκριτικών σχολίων από το αφεντικό σας.

“Αν υποψιάζεστε ότι επίκεινται απολύσεις, βεβαιωθείτε ότι τα επιτεύγματά σας είναι γνωστά και προσφερθείτε να αναλάβετε έργα που δημιουργούν πρόσθετη αξία για τον οργανισμό”, συνιστά ο Cohen.

 

Πώς να αντιμετωπίσετε το φόβο της απόλυσης

Μερικές φορές, ο φόβος της απόλυσης μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να παραμείνετε συγκεντρωμένοι και να αποδώσετε στο επίπεδο που απαιτείται για να διατηρήσετε τη δουλειά σας. Όταν δεν ελέγχεται, αυτή η τάση μπορεί να γίνει αυτοεκπληρούμενη προφητεία, γι’ αυτό είναι σημαντικό να την αμφισβητήσετε για να παραμείνετε στη στιγμή και να κάνετε την καλύτερη δυνατή δουλειά σας.

“Αναγνωρίστε αν ο φόβος ότι θα χάσετε τη δουλειά σας επηρεάζει την ικανότητά σας να κάνετε βήματα προς τα εμπρός”, λέει ο Cohen. “Μπορεί να αισθάνεστε ότι έχετε χάσει τον έλεγχο ή την εξουσία πάνω στην καριέρα σας. Ανακτήστε αυτόν τον έλεγχο εξερευνώντας την αγορά εργασίας και προετοιμάζοντας την υποψηφιότητά σας, η οποία μπορεί να σας δώσει ώθηση αυτοπεποίθησης καθώς αναλογίζεστε τα επιτεύγματα της καριέρας σας”.

Για να το κάνετε αυτό αποτελεσματικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το βιογραφικό σας σημείωμα και τα παραδείγματα συνέντευξης για να τονίσετε την αξία που προσφέρετε στον εργοδότη σας και να δείξετε τον αντίκτυπο που έχετε επιφέρει στην επιχείρηση.

Το να γνωρίζετε ότι είστε προετοιμασμένοι και να θυμάστε ότι προσθέτετε αξία θα επηρεάσει θετικά τις προοπτικές σας, σύμφωνα με τον Cohen.

“Ο φόβος της απώλειας εργασίας μπορεί να επηρεάσει την ψυχική και σωματική σας υγεία, οπότε είναι σημαντικό να αντιμετωπίσετε κάτι περισσότερο από την επαγγελματική πλευρά”, τόνισε. “Βρείτε χρόνο για υγιεινές δραστηριότητες, όπως να πηγαίνετε μια βόλτα ή να περνάτε χρόνο με έναν φίλο. Είναι σημαντικό να διατηρείτε την ισορροπία και την προοπτική”.

Παρόλο που η απώλεια μιας θέσης εργασίας μπορεί να φαίνεται προσωπική και τρομακτική όταν βρίσκεστε στη μέση, είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε ότι μια απόλυση δεν σημαίνει ότι είναι το τέλος της καριέρας σας.

 

Πηγή: usnews.com