Έρευνα: Οι εργαζόμενες νεαρές Ευρωπαίες έχουν σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας από ό,τι οι άνδρες

Σύμφωνα με νέα έρευνα

Οι Ευρωπαίες γυναίκες ηλικίας 18-34 ετών έχουν σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας σε σύγκριση με τους άνδρες της ίδιας ηλικίας και 10 φορές περισσότερες από τους άνδρες άνω των 50 ετών, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.

Η ανάλυση, που πραγματοποιήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας (Eurofound), εξέτασε τις δυσμενείς κοινωνικές συμπεριφορές στην εργασία, συμπεριλαμβανομένων του εκφοβισμού, της παρενόχλησης, της βίας, της λεκτικής κακοποίησης ή των απειλών και της ανεπιθύμητης σεξουαλικής προσοχής.

Διαπιστώθηκε ότι το τελευταίο είναι ακόμη πιο έντονο για τους εργαζόμενους πρώτης γραμμής , ιδίως τους εργαζόμενους που συναλλάσσονται άμεσα με τους πελάτες.

Κατά μέσο όρο, σχεδόν το 13% των εργαζομένων στην ΕΕ βίωσε κάποια μορφή “δυσμενούς κοινωνικής συμπεριφοράς” στην εργασία το 2021. Ωστόσο, το ποσοστό των γυναικών θυμάτων είναι σταθερά υψηλότερο από τους άνδρες.

Ποσοστό ανδρών και γυναικών που ανέφεραν δυσμενή κοινωνική συμπεριφορά στο χώρο εργασίας

Μεταξύ εκείνων που ανέφεραν ότι είχαν βιώσει κάποια μορφή δυσμενούς κοινωνικής συμπεριφοράς, το 14,6% ήταν γυναίκες σε σύγκριση με το 10,8% των ανδρών.

Ομοίως, το 10,3% των γυναικών ανέφεραν ότι έχουν πέσει θύματα λεκτικής κακοποίησης ή απειλών, έναντι 8,4% των ανδρών.

Όταν ρωτήθηκαν αν έχουν βιώσει εκφοβισμό, παρενόχληση και βία, οι γυναίκες ερωτηθέντες κατέλαβαν επίσης υψηλότερη θέση στην κλίμακα πιθανότητας. Όμως το ποσοστό είναι μικρότερο σε σύγκριση με άλλες βίαιες συμπεριφορές: 6,8% των γυναικών και 5. 1 των ανδρών.

Ομοίως, το 2,9% των γυναικών εργαζομένων ανέφερε ανεπιθύμητη σεξουαλική προσοχή, σε σύγκριση με το 0,8% των ανδρών.

Είτε πρόκειται για άγγιγμα χωρίς άδεια, είτε για πρόκληση φόβου, ανησυχίας ή στενοχώριας, είτε για σεξουαλική εξύβριση ή παρενόχληση, είτε για βιασμό και σεξουαλική επίθεση, ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα υψηλότερος για τις νεαρές γυναίκες (18-34 ετών).

Οι γυναίκες αυτής της ηλικιακής ομάδας αναφέρουν αυτά τα περιστατικά 3,6 φορές συχνότερα από τους άνδρες της ίδιας ηλικίας και 10 φορές συχνότερα από την παλαιότερη ομάδα ανδρών (50+ ετών).

Η σεξουαλική πίεση μειώνεται με την ηλικία, οι γυναίκες ηλικίας 50+ έχουν 3,5 φορές λιγότερες πιθανότητες να αναφέρουν ανεπιθύμητη σεξουαλική συμπεριφορά σε σχέση με τις γυναίκες ηλικίας 18-34 ετών (1,6% έναντι 5,6%).

Η ανάλυση της Eurofond, η οποία βασίστηκε σε στοιχεία της Ευρωπαϊκής Τηλεφωνικής Έρευνας για τις Συνθήκες Εργασίας (EWCTS) του 2021, διαπίστωσε ότι γενικά, οι εργαζόμενοι πρώτης γραμμής είναι αυτοί που είναι περισσότερο εκτεθειμένοι και, ως εκ τούτου, είναι πιο πιθανό να βιώσουν τις συνέπειες της δυσμενούς κοινωνικής συμπεριφοράς στην εργασία, όπως η επαγγελματική εξουθένωση, η εξάντληση, το άγχος και η κατάθλιψη.

Τα άτομα που συναλλάσσονται με πελάτες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να βιώσουν δυσμενή κοινωνική συμπεριφορά στην εργασία τους σε σύγκριση με εκείνους που δεν συναλλάσσονται. Περισσότερο επηρεάζονται οι επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να δεχθούν ανεπιθύμητη σεξουαλική προσοχή από τον μέσο όρο της ΕΕ (5,7% έναντι 1,7%).

Ομοίως, τόσο οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης όσο και οι εργαζόμενοι σε υπηρεσίες προστασίας (συμπεριλαμβανομένων των πυροσβεστών, των αστυνομικών, των φυλάκων και των φρουρών ασφαλείας) ανέφεραν δύο έως τρεις φορές υψηλότερα ποσοστά εκφοβισμού, παρενόχλησης και βίας, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ.

Η λεκτική κακοποίηση ή οι απειλές είναι η συνηθέστερη μορφή δυσμενούς κοινωνικής συμπεριφοράς προς τους εργαζόμενους πρώτης γραμμής. Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι είναι ιδιαίτερα σοβαρό μεταξύ των εργαζομένων σε υπηρεσίες προστασίας, το 22,6% των οποίων αναφέρει ότι έχει πέσει θύμα απειλών ή λεκτικής κακοποίησης, ενώ ακολουθούν οι επαγγελματίες που σχετίζονται με την υγεία (20,2%) και οι επαγγελματίες υγείας (16,9%).

Το Eurofound προειδοποιεί ότι η δυσμενής κοινωνική συμπεριφορά στην εργασία αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την υγεία και την ευημερία των εργαζομένων.

Τα άτομα που αναφέρουν δυσμενή κοινωνική συμπεριφορά στον εργασιακό χώρο έχουν περίπου τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν σωματική και συναισθηματική εξουθένωση (32% έναντι 10%) και συναισθηματική εξάντληση (40% έναντι 14%) και σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να υποφέρουν από άγχος (53% έναντι 27%) ή να κινδυνεύουν από κατάθλιψη (38% έναντι 20%).

Πηγή: Euronews.com