Στις 21/12 συνεδριάζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων για να εγκρίνει το εμβόλιο της Pfizer

Μετά τις πιέσεις των Ευρωπαίων

Ακόμη πιο νωρίς θα έρθει η έγκριση του εμβολίου, όπως φαίνεται.

 

 

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) θα συνεδριάσει στις 21 Δεκεμβρίου σχετικά με το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech.

 

 

Νωρίτερα η Bild μετέφερε πληροφορίες για επιτάχυνση της όλης διαδικασίας έγκρισης του εμβολίου της Pfizer στην Ευρώπη, αναφέροντας ότι η πιθανότερη ημερομηνία ήταν η 23 Δεκεμβρίου. Οι πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν και όπως έγινε γνωστό η συνεδρίαση για την έγκριση του εμβολίου θα γίνει στις 21 Δεκεμβρίου.

 

 

Πρόκειται σαφέστατα για μια επιτάχυνση της συνολικής διαδικασίας, καθώς αρχικά ο ΕΜΑ σχεδίαζε να συνεδριάσει για να εγκρίνει το εμβόλιο έως τις 29 Δεκεμβρίου και το εμβόλιο της Moderna έως τις 12 Ιανουαρίου.

 

 

H είδηση σκόρπισε ενθουσιασμό στις αγορές, με τον DAX30 στη Φρανκφούρτη να καταγράφει αμέσως άνοδο κατά 0,65% και τον Euro Stoxx 50 κατά 0,46%, στις 3.520 μονάδες.

 

 

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, η έναρξη των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού στην Γερμανία θα μπορούσε να ξεκινήσει ακόμη και κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, πιθανότατα στις 26 Δεκεμβρίου. Η εφημερίδα στο ρεπορτάζ της αναφέρει ότι η γερμανική κυβέρνηση ασκεί πίεση στον αρμόδιο εποπτικό φορέα της ΕΕ προκειμένου να επιταχύνει τη διαδικασία χορήγησης άδειας χρήσης εμβολίου εναντίον του νέου κορωνοϊού, την ώρα που η Βρετανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς έχουν ήδη αρχίσει να προχωρούν σε εμβολιασμό των πολιτών.

 

 

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Γενς Σπαν δήλωσε ότι η Γερμανία υπολογίζει στην έγκριση του εμβολίου κατά της Covid-19 για την ΕΕ «πριν από τα Χριστούγεννα». «Ο στόχος είναι να καταλήξουμε σε μία έγκριση πριν από τα Χριστούγεννα, θέλουμε να ξεκινήσουμε τον εμβολιασμό πριν από τέλος του έτους», τόνισε, καθώς έχει γίνει εμφανές ότι η γερμανική κυβέρνηση χάνει την υπομονή της για τον χρόνο που παίρνει στις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές να εγκρίνουν ένα εμβόλιο που ήδη χρησιμοποιείται από πολλές χώρες.