ΠΟΥ: Στις κοινωνικο-οικονομικές ανισότητες πίσω από θέματα δημόσιας υγείας στρέφει το ενδιαφέρον του

«Ειδικά στην περιοχή της Eυρώπης έχουμε ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα ανισοτήτων. Το 20% του πληθυσμού στην Ευρώπη βιώνει υψηλότερο ποσοστό ασθενειών που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής, χαμηλό επίπεδο ικανοποίησης από τη ζωή, χειρότερη κατάσταση ψυχικής υγείας και υψηλότερα ποσοστά δυσμενών αυτοαναφορών των ανθρώπων για την υγεία τους» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Breda

Μόνο ένας στους επτά ανθρώπους παγκοσμίως έχει ρυθμισμένη την υπέρτασή του ενώ τρεις στους επτά δεν γνωρίζουν καν ότι έχουν υπέρταση, ένας το γνωρίζει αλλά δεν λαμβάνει θεραπεία και δύο λαμβάνουν θεραπεία αλλά όχι την κατάλληλη ώστε να ρυθμίζεται η πίεσή τους. Τα στοιχεία αυτά, που αποκαλύπτουν τις κοινωνικo-οικονομικές ανισότητες που υπάρχουν πίσω από θέματα δημόσιας υγείας, παρουσίασε ο Δρ. J. Breda, εκπροσωπώντας το Γραφείο Ποιότητας Φροντίδας και Ασφάλειας Ασθενών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) στην Αθήνα, στο 1ο Παγκόσμιο Πανομογενειακό Ιατρικό Συνέδριο που διοργανώνουν – στο πλαίσιο του ετήσιου Aristotle Medical Forum (AMF) – το Τμήμα Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών.

«Ειδικά στην περιοχή της Eυρώπης έχουμε ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα ανισοτήτων. Το 20% του πληθυσμού στην Ευρώπη βιώνει υψηλότερο ποσοστό ασθενειών που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής, χαμηλό επίπεδο ικανοποίησης από τη ζωή, χειρότερη κατάσταση ψυχικής υγείας και υψηλότερα ποσοστά δυσμενών αυτοαναφορών των ανθρώπων για την υγεία τους» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Breda.

Εξήγησε, παράλληλα ότι οι ασθένειες που περιορίζουν τον ασθενή στην καθημερινότητά του, επηρεάζουν το ίδιο το άτομο αλλά και την οικογένειά του και έτσι οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Επιπλέον, το χαμηλό επίπεδο ικανοποίησης για τη ζωή ουσιαστικά εκφράζει το πώς οι άνθρωποι αισθάνονται για τη ζωή τους και είναι ενδεικτικό χαμηλού επιπέδου ευημερίας. Η κατάθλιψη και το άγχος ταλαιπωρούν μεγάλο μέρος του πληθυσμού και είναι ενοχοποιητικοί παράγοντες για την εκδήλωση πολλών ασθενειών ενώ οι δυσμενείς αυτοαναφορές των ανθρώπων για την υγεία τους είναι προβλεπτικός δείκτης για μελλοντικά προβλήματα υγείας.

Για παράδειγμα, επισήμανε ότι στις καρδιαγγειακές παθήσεις τα περισσότερα προβλήματα αποδίδονται σε χαμηλή ποιότητα φροντίδας που είναι πιο συχνή σε πιο ευπαθείς κοινωνικά ομάδες. Απέναντι στην κατάσταση αυτή, ο εκπρόσωπος του Γραφείου Ποιότητας Φροντίδας και Ασφάλειας Ασθενών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Αθήνα, τόνισε ότι οι κοινωνικοοικονομικές πτυχές του θέματος της δημόσιας υγείας είναι πολύ σημαντικές και υπογράμμισε ότι η πρόκληση για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι ο τρόπος που μπορούν αυτές οι ανισότητες να αντιμετωπιστούν. «Οι αριθμοί των ζωών που μπορούν να σωθούν ειδικά σε φτωχά τμήματα του πληθυσμού είναι τεράστιοι όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε αυτό το σημείο» πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι «είναι καιρός για μια επανάσταση που θα φέρει συστήματα υγείας υψηλής ποιότητας στην εποχή των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης που θέτει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών». Ακόμη ανέφερε ότι η καινοτομία δεν αφορά μόνο την τεχνολογία αλλά και την κοινωνία και παρουσίασε έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες, η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής μπορεί να προστατεύσει τον πληθυσμό από πολλές παθήσεις και ασθένειες.

 

Μιλώντας, εξάλλου για το Γραφείο Ποιότητας Φροντίδας και Ασφάλειας Ασθενών που εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και υποστηρίζεται από την ελληνική κυβέρνηση, σχολίασε ότι προσπαθεί να παρέχει υποστήριξη σε τομείς κοινωνικών παραγόντων καθοριστικών για την υγεία και την ποιότητα φροντίδας του πληθυσμού. Τόνισε, τέλος, ότι επιδίωξη του γραφείου είναι να θέσει σημαντικά ζητήματα όπως η ψυχική υγεία και στο πλαίσιο αυτό θα ξεκινήσουν πρόγραμμα για υπηρεσίες ψυχικής υγείας για παιδιά και εφήβους.