Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εγκρίνει σήμερα το εμβόλιο της Moderna

Επιπλέον εμβόλια στη μάχη της πανδημίας

Το δεύτερο εμβόλιο για τον κορωνοϊό στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

 

Ένα δεύτερο εμβόλιο για τον κορωνοϊό είναι καθ’ οδόν προς την ΕΕ, με την ελπίδα να συμβάλει στην επίσπευση του προγράμματος εμβολιασμού στις χώρες της Ένωσης.

 

 

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) συνεδριάζει σήμερα και πιθανότατα θα ανάψει το πράσινο φως στο εμβόλιο της Moderna καθώς τη Δευτέρα δεν προχώρησε στην έγκριση ζητώντας περισσότερες πληροφορίες από την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας. «Η διαδικασία αυτή γίνεται υπό μεγάλη χρονική πίεση», δήλωσε μετά τη συνάντηση της Δευτέρας ο πρόεδρος της Ολλανδικής Επιτροπής Αξιολόγησης Φαρμάκων, Τον Ντε Μπερ. «Κι αν δεν έχουν απαντηθεί αρκούντως όλα τα ερωτήματα, τότε ίσως κρατήσει περισσότερο».

 

 

Η Ευρώπη χρειάζεται κατεπειγόντως ένα δεύτερο εμβόλιο μετά από εκείνο των BioNTech / Pfizer καθώς η πανδημία καλπάζει και η ανησυχία εντείνεται αφού εξαπλώνονται στη Γηραιά Ήπειρο τα δύο νέα μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού, που πρωτοεντοπίστηκαν στη Βρετανία και τη Νότια Αφρική και πιθανώς να καταστήσουν αναποτελεσματικά τα εμβόλια, αν και η BioNTech δηλώνει ότι δεν ανησυχεί.

 

 

Την ίδια ώρα η κριτική κατά της Κομισιόν και διαφόρων κυβερνήσεων κρατών μελών κλιμακώνεται για τους ρυθμούς χελώνας με τους οποίους προχωρούν οι εμβολιασμοί. «Κατανοώ πλήρως την ανησυχία, αλλά ανέκαθεν λέω ότι ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο δεν θα είναι μαγικό ραβδάκι. Δεν ήταν μαγικό ραβδάκι η έγκριση του εμβολίου των BioNTech / Pfizer, ούτε θα είναι η έγκριση εκείνου της Μoderna», δήλωσε στο Politico η επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, σημειώνοντας ότι η διανομή του εμβολίου θα πάρει χρόνο καθώς οι παρασκευάστριες εταιρείες πασχίζουν να επιταχύνουν την παραγωγή και τα κράτη μέλη να συντονίσουν τον μαζικό εμβολιασμό.

 

 

Αποτελεσματικό κατά 94% το εμβόλιο της Moderna δεν απαιτεί, όπως εκείνο των BioNTech / Pfizer, αποθήκευση σε ξηρό πάγο, αλλά φέρεται να είναι το ακριβότερο απ’ όσα παρήγγειλε η ΕΕ, καθώς η δόση στοιχίζει περί τα 18 ευρώ, αρκετά περισσότερα από τα 12 ευρώ του εμβολίου των BioNTech / Pfizer και τα δέκα της CureVac. Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που η Κομισιόν προχώρησε στην παραγγελία λιγότερων δόσεων – 180 εκατ. έναντι 300 εκατ. της Pfizer και 225 εκατ. της Curevac – με οψιόν αγοράς άλλων 180 εκατ. Αλλά ακόμη κι αν η Κομισιόν είχε παραγγείλει περισσότερες δόσεις, η Μοderna έχει περιορισμένη ικανότητα παραγωγής στην ΕΕ κι όπως έχει πει θα μπορούσε να παρασκευάσει έως 20 εκατ. δόσεις – όλες για τις ΗΠΑ. Η Μoderna λέει τώρα ότι μπορεί να παρασκευάσει από 500 έως 600 εκατ. δόσεις μέχρι τα τέλη του 2021 για διάθεση παγκοσμίως, άγνωστο πόσες εξ’ αυτών προορίζονται για την ΕΕ.