Νέα μετάλλαξη κορωνοϊού εντοπίστηκε στη Βρετανία

Πρόκειται για νέο στέλεχος, που προέρχεται από τις Φιλιππίνες

Συναγερμός έχει σημάνει και πάλι στη Βρετανία καθώς εντοπίστηκε νέα μετάλλαξη του κοροναϊού που προέρχεται από τις Φιλιππίνες, όπως ανακοίνωσαν οι αρμόδιες βρετανικές αρχές.

 

Νέος τρόμος για τους ειδικούς

 

Το νέο στέλεχος του ιού, με την ονομασία P.3, εμφανίζει σημαντικές ομοιότητες με τις παραλλαγές Νότιας Αφρικής και Βραζιλίας, γεγονός που το καθιστά ιδιαίτερα μεταδοτικό. Στη Βρετανία, όπως επιβεβαιώθηκε από τα στοιχεία των αρμόδιων φορέων, εντοπίστηκαν δύο κρούσματα της νέα μετάλλαξης.

 

 

Ο ένας από τους δύο φορείς είχε πρόσφατα ταξιδέψει στις Φιλιππίνες. Ο άλλος δεν έχει εξακριβωθεί πώς μολύνθηκε από τη μετάλλαξη. Οι επαφές και των δύο, σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο, έχουν απομονωθεί.

 

 

Το χρονικό των μεταλλάξεων

 

Αυξάνονται οι ενδείξεις ότι οι διάφορες πιο μεταδοτικές μεταλλάξεις και παραλλαγές του κοροναϊού βρίσκουν εύφορο έδαφος για να εξελιχθούν και να εμφανισθούν στο σώμα ανθρώπων με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα όπως οι καρκινοπαθείς. Ένας covid συνήθως συσσωρεύει μεταλλάξεις με αργό αλλά σταθερό ρυθμό περίπου δύο το μήνα.

 

 

Η μεγάλη πλειονότητα τους δεν έχει κάποια επίπτωση για τη μεταδοτικότητα του ιού και γι’ αυτό περνάνε απαρατήρητες. Όμως δεν συμβαίνει πάντα αυτό. Για παράδειγμα, η βρετανική παραλλαγή Β.1.1.7 απέκτησε 23 μεταλλάξεις που δεν υπήρχαν στον αρχικό ιό που είχε ανιχνευθεί στην Κίνα και οι οποίες -αυτό είναι το σημαντικότερο- εμφανίστηκαν σχεδόν όλες μαζί.

 

 

Οι ειδικοί εκτιμούν, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», ότι υπάρχει μόνο μια καλή εξήγηση γι’ αυτό : κάποια στιγμή ο κορωνοϊός μόλυνε κάποιον άνθρωπο με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, κάτι που του επέτρεψε να προσαρμοστεί και να εξελιχθεί πολύ πιο γρήγορα από ό,τι συνήθως. «Αυτή φαίνεται να είναι η πιο πιθανή εξήγηση», δήλωσε ο καθηγητής κλινικής μικροβιολογίας και ιολογίας Ραβίντρα Γκούπτα του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ.

 

 

Στο μέτρο που αυτό πράγματι ισχύει, καθιστά προτεραιότητα τον εμβολιασμό των ανθρώπων με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, σύμφωνα με τον ιολόγο-λοιμωξιολόγο δρα ‘Ανταμ Λόρινγκ του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, κάτι που πράγματι εφαρμόζουν αρκετές χώρες.

 

 

Όσο πιο γρήγορα και καθολικά εμβολιαστούν αυτοί οι άνθρωποι, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος το σώμα τους να μετατραπεί σε «θερμοκοιτίδα» νέων μεταλλάξεων του κορωνοϊού, στην περίπτωση που μολυνθούν από αυτόν.