Κορωνοϊός – Τσακρής: Η χαλάρωση και ο εφησυχασμός θα δημιουργήσουν νέες εστίες μετάδοσης

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΕΑ ΜΟΡΙΑΚΑ ΤΕΣΤ

Mοριακά τεστ για το νέο κορωνοϊό, υψηλής ακρίβειας που θα δίνουν αποτέλεσμα εντός δεκαλέπτου, πρόκειται σύντομα να έχουν στη διάθεσή τους οι γιατροί της πρώτης γραμμής στα επείγοντα των νοσοκομείων.

Tην είδηση αναφέρει ο καθηγητής Μικροβιολογίας, διευθυντής Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Τσακρής.

Ο καθηγητής δηλώνει ότι τα μοριακά τεστ θα επεκταθούν και σε ασθενείς που νοσηλεύονται σπίτι με ήπια συμπτώματα, μέσω των Κέντρων Υγείας που σύντομα ανοίγουν αποκλειστικά για τον κορονοϊό, αλλά και μέσω Περιφερειών γιατί, όπως λέει, στη φάση της επιδημίας που τώρα βρισκόμαστε, είναι πολύ σημαντικό να μπορούν να ελεγχθούν δωρεάν, μέσω δημόσιων δομών υγείας, αυτοί οι ασθενείς.

Ο αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ και επικεφαλής εργαστηρίου αναφοράς διαπιστώνει στο μικροσκόπιο του, μία ελεγχόμενη εξάπλωση της επιδημίας, τονίζοντας παράλληλα ότι η έγκαιρη λήψη δραστικών μέτρων στη χώρα μας έχει συντελέσει στην καθυστέρηση της εμφάνισης επιδημικού κύματος, καθώς και σε μια ήπια αύξηση του ποσοστού των θετικών δειγμάτων. Την ίδια στιγμή όμως παραδέχεται ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας.

«Τίποτα δεν έχει ακόμη κριθεί. Χρειάζεται δραστικός περιορισμός των κοινωνικών επαφών και διατήρηση των αποστάσεων, για να ελαχιστοποιηθούν οι αλυσίδες διασποράς του ιού. Η παραμικρή χαλάρωση και ο εφησυχασμός θα δημιουργήσουν νέες εστίες μετάδοσης».

Για το θέμα της ανοσίας ο κ. Τσακρής λέει ότι η επιστημονική κοινότητα δεν γνωρίζει ακόμη πόσο προστατευτικά είναι τα αντισώματα που αναπτύσσονται από τη λοίμωξη, για πόσο διάστημα παραμένουν στον οργανισμό μας και αν συνεχίζουν να μας προστατεύουν απέναντι σε πιθανές μεταλλάξεις του ιού.

«Επίσης, αδιευκρίνιστο είναι εάν όσοι έχουν νοσήσει με ήπια συμπτωματολογία ή όντας ασυμπτωματικοί, αναπτύσσουν ανοσία».