Quantcast

Κορωνοϊός: Η Κίνα παρουσιάζει τα εμβόλια που φτιάχνει για τον Covid-19

ΠΟΣΟ ΘΑ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 που αναπτύσσονται στην Κίνα, παρουσίασαν για πρώτη φορά οι εταιρείες που τα αναπτύσσουν, καθώς η χώρα, όπου πρωτοεμφανίστηκε η πανδημία του νέου κορωνοϊού προσπαθεί να αντιστρέψει τις αρνητικές εντυπώσεις.

Τα υποψήφια εμβόλια που παρουσιάστηκαν σε εμπορική έκθεση στο Πεκίνο δεν έχουν ακόμη κυκλοφορήσει στην αγορά, αλλά οι κατασκευάστριες εταιρείες Sinovac Biotech και Sinopharm ευελπιστούν να πάρουν το πράσινο φως από τις αρμόδιες εποπτικές Αρχές μόλις ολοκληρωθεί η κρίσιμη τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών περί τα τέλη του 2020. Εκπρόσωπος της Sinovac είπε μάλιστα ότι η εταιρεία έχει ήδη ολοκληρώσει την κατασκευή ενός εργοστασίου για την παραγωγή έως και 300 εκατ. δόσεων του εμβολίου ετησίως. Οι επισκέπτες της έκθεσης στο Πεκίνο συνωστίστηκαν γύρω από τα stand των δύο εταιρειών με τα εμβόλια, που ελπίζεται ότι θα βάλουν φρένο στην εξάπλωση μιας πανδημίας που έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής τον θάνατο σχεδόν 890.000 ανθρώπων ανά την υφήλιο.

Η Κίνα, που βρίσκεται εδώ και καιρό αντιμέτωπη με μια θύελλα αρνητικής κριτικής για τους πρώιμους χειρισμούς της στο αρχικό στάδιο της πανδημίας, προσπαθεί να ανασκευάσει τις αρνητικές εντυπώσεις με τα κρατικά ΜΜΕ να δίνουν έμφαση στην αναβίωση της Ουχάν, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο κορωνοϊός στα τέλη του περασμένου χρόνου, εμφανίζοντας την κινεζική μεγαλούπολη ως success story, ενώ παρουσιάζουν τις προόδους στην ανάπτυξη των εγχώριων εμβολίων κατά της Covid-19 ως ένδειξη του ηγετικού ρόλου που παίζει παγκοσμίως η χώρα και της αντοχής που επιδεικνύει έναντι μιας υγειονομικής απειλής που έχει γονατίσει την παγκόσμια οικονομία.

Τον περασμένο Μάιο ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θέλει να κάνει «παγκόσμιο αγαθό», όποιο εμβόλιο αναπτύξει. Τα εμβόλια που παρουσιάστηκαν στην εμπορική έκθεση στο Πεκίνο συγκαταλέγονται μεταξύ των σχεδόν δέκα παγκοσμίως που εισέρχονται στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών, δηλαδή το τελευταίο, συνήθως, στάδιο πριν λάβουν την έγκριση των εποπτικών Αρχών. Η Sinopharm λέει ότι περιμένει τα αντισώματα από το εμβόλιό τους να παρέχουν ανοσία από ένα έως και τρία έτη, αν και το τελικό αποτέλεσμα θα είναι γνωστό μετά την ολοκλήρωση των δοκιμών.

Η κινεζική Global Times, που απηχεί τις θέσεις της κυβέρνησης, είχε αναφέρει τον περασμένο μήνα ότι «δεν θα είναι υψηλές οι τιμές των εμβολίων». Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Sinopharm, που είπε ότι έχει ήδη εμβολιαστεί, κάθε δύο δόσεις του εμβολίου θα στοιχίζουν κάτω από 1.000 γιουάν (δηλαδή περίπου 124 ευρώ).

Το επίσημο κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua λέει ότι ένα άλλο υποψήφιο εμβόλιο, που αναπτύσσουν επιστήμονες των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, μπορεί να αντιμετωπίσει και μεταλλάξεις του κορωνοϊού. Μέχρι τα τέλη του περασμένου μήνα κυβερνήσεις ανά την υφήλιο είχαν παραγγείλει περίπου 5,7 δισ. δόσεις εμβολίων που αναπτύσσονται σ’ ολόκληρο τον κόσμo, αν και εκπρόσωπος του ΠΟΥ επεσήμανε προ ημερών ότι δεν αναμένονται μαζικοί εμβολιασμοί πριν τα μέσα του ερχόμενου έτους.