Quantcast

Κορωνοϊός: Eπιστήμονες ζητούν διευκρινίσεις για «αμφιλεγόμενα» αποτελέσματα του ρωσικού εμβολίου

«ΠΟΛΥ ΑΠΙΘΑΝΟ ΝΑ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΣΥΜΠΤΩΣΕΙΣ», ΛΕΝΕ

Έκκληση για διευκρινίσεις όσον αφορά ζητήματα που προέκυψαν με αμφισβητούμενα αποτελέσματα του ρωσικού εμβολίου Sputnik V κατά του νέου κορωνοϊού απευθύνουν διεθνείς επιστήμονες.

Νωρίτερα τον Σεπτέμβριο, η έγκυρη ιατρική επιθεώρηση «The Lancet» δημοσίευσε τα αποτελέσματα των δοκιμών Φάσης 1 και Φάσης 2 του εμβολίου Sputnik V της Ρωσίας όσον αφορά το αν παράγει ασφαλώς ανοσοαπόκριση και τώρα διεθνείς επιστήμονες επισημαίνουν μια σειρά από προφανείς ανωμαλίες αμφισβητώντας την αξιοπιστία των δεδομένων.

Τα γραφήματα που δείχνουν το επίπεδο ανοσοαπόκρισης σε διάφορα άτομα και σε διαφορετικά χρονικά σημεία μετά τον εμβολιασμό τους φαίνονται να δείχνουν επαναλαμβανόμενα μοτίβα δεδομένων. Κι οι ειδικοί, που έστειλαν επιστολή στο The Lancet σημαίνοντας συναγερμό – την ώρα μάλιστα που η Ρωσία αναμένει την έγκριση και δεύτερου εν δυνάμει εμβολίου, θεωρούν ότι είναι «απίθανο» να πρόκειται για κάτι τυχαίο. «Αυτός ο αριθμός των ανωμαλιών έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά συμπτώσεων που φαίνονται εξαιρετικά απίθανες. Ίσως να υπάρχει κάποια απλή εξήγηση ή να πρόκειται για ένα έντιμο λάθος, αλλά ο,τιδήποτε υπονομεύει την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης στα εμβόλια στοιχίζει ζωές», τόνισε ο δρ Κρίστοφερ φαν Τούλεκεν, επίκουρος καθηγητής του University College of London.

Οι ειδικοί ζήτησαν τα στοιχεία, στα οποία βασίστηκαν τα γραφήματα, και η ομάδα των Ρώσων ερευνητών του Επιστημονικού Ερευνητικού Ινστιτούτου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Γκαμαλέγια, που ανέπτυξαν το εμβόλιο υποσχέθηκαν να τα δώσουν. Οι επιστήμονες του εν λόγω ινστιτούτου στην απάντησή τους στο Lancet υπογράμμισαν ότι ελέγχθηκαν σχολαστικά ως προς την ακρίβειά τους όλα τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη. «Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τις κατηγορίες περί ανακριβών στατιστικών στοιχείων που δημοσιεύτηκαν στο The Lancet”, απάντησε ο δρ Ντένις Λογκουνόφ, αναπληρωτής επικεφαλής της επιστημονικής έρευνας στο Ινστιτούτο Γκαμαλέγια. Η Ρωσία είναι η πρώτη χώρα που ενέκρινε εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού μετά από ολιγόμηνες δοκιμές με τον Βλαντίμιρ Πούτιν να δηλώνει ότι εμβολιάστηκε και μία από τις κόρες του.