Πολλή προσοχή χρειάζεται να δείχνουν, με το πέρασμα του χρόνου, όσοι νοσούν από Covid αλλά και όσοι το περνούν ακόμη και χωρίς συμπτώματα, σύμφωνα με τους ειδικούς, αφού όπως δείχνει τελευταία επιστημονική έρευνα, 1 στους 8 ενήλικες που νόσησαν εμφάνισαν συμπτώματα 3 μήνες μετά.
Μια επιδημία πίσω από την πανδημία κρύβεται πίσω από τις χιλιάδες μολύνσεις με κοροναϊό που σημειώνονται καθημερινά. Ένα στα οκτώ κρούσματα θα οδηγηθούν στο σύνδρομο long covid, θα έχουν δηλαδή μακροχρόνια συμπτώματα της νόσου.
«Το πιο βασικό σύμπτωμα από αυτά που αντιμετωπίσαμε τα δυόμιση τελευταία χρόνια είναι η κόπωση. Υπάρχουν ασθενείς οι οποίοι έχουν επιπλοκές από το καρδιαγγειακό, αλλά και από πολλά άλλα συστήματα και γι’ αυτόν τον λόγο νομίζω ότι το long covid πρέπει να είναι και να παραμείνει ένα σύνδρομο που θέλει συνεργασία ειδικοτήτων», επισημαίνει ο Στυλιανός Λουκίδης, πνευμονολόγος.
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
Το long covid εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα που έχουν νοσηλευτεί ή διασωληνωθεί, αλλά ακόμη και σε ασθενείς με πολύ ήπια συμπτωματολογία.
Τα συχνότερα συμπτώματα που καταγράφονται είναι:
– πόνος στο στήθος
– δυσκολία αναπνοής
– μυϊκοί πόνοι
– απώλεια όσφρησης ή γεύση
– γενική κόπωση και αδυναμία.
Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως τρεις μήνες μετά τη νόσηση.
Long covid και σε παιδιά
Το σύνδρομο long ή post covid εμφανίζεται και σε παιδιά, ακόμη κι αν έχουν περάσει τη νόσο με πλήρη απουσία συμπτωμάτων.
«Υπάρχει και στα παιδιά. Πρέπει να αξιολογείται σωστά από τους παιδιάτρους και σίγουρα και εκεί θέλει ολιστική αντιμετώπιση», είπε χαρακτηριστικά.
Οι επιστήμονες τονίζουν ότι ενήλικες και παιδιά που παρουσιάζουν τα συμπτώματα μετά από νόσηση με κοροναϊό, θα πρέπει να επισκέπτονται τα ειδικά ιατρεία long covid που υπάρχουν στα νοσοκομεία, προκειμένου να λάβουν την κατάλληλη θεραπεία.