Quantcast

Ιράν και Τουρκία θα παράγουν το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V

H Άγκυρα, αναμένεται να παραλάβει έως τα τέλη Μαΐου 100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων

H Τουρκία ξεκίνησε τις συνομιλίες για την παραγωγή του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα θα παραλάβει έως τα τέλη Μαΐου 100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων.

 

 

Η Τουρκία μέχρι στιγμής χρησιμοποιεί εμβόλια της κινεζικής φαρμακοβιομηχανίας Sinovac Biotech Ltd και έχει πραγματοποιήσει 14,13 εκατομμύρια εμβολιασμούς πολιτών, εκ των οποίων 8,18 εκατομμύρια έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου από τις 14 Ιανουαρίου όταν ξεκίνησαν οι μαζικοί εμβολιασμοί σε όλοι την χώρα.

 

 

Σε ανακοίνωση του μετά την συνάντηση που είχε με το αρμόδιο επιστημονικό συμβούλιο για τον κορωνοϊό, o Κoτζά δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία θα παραλάβει στις αρχές Απριλίου 4,5 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου που ανέπτυξαν οι εταιρείες Pfizer και BioNTech. Το ρωσικό εμβόλιο έχει ξεκινήσει ήδη να παράγει η Σερβία.

 

 

Το ρωσικό εμβόλιο θα παράγεται και στο Ιράν
Το Ιράν αναμένει να ξεκινήσει την παραγωγή του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V τον Απρίλιο, μεταδίδει το πρακτορείο RIA επικαλούμενο σημερινές δηλώσεις του Ιρανού πρέσβη στην Μόσχα.

 

 

Το Ιράν είχε εγκρίνει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V για επείγουσα χρήση τον Ιανουάριο και έχει ανακοινώσει ότι έλαβε περισσότερες από 400.000 δόσεις από τις 2 εκατομμύρια που έχει παραγγείλει από την Ρωσία.

 

 

Την ίδια ώρα, ο διευθυντής του επιστημονικού κέντρου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Ν. Γκαμαλέι που ανέπτυξε το ρωσικό εμβόλιο Αλεξάντρ Γκίντσμπουργκ, σημείωσε πως περιστατικά μόλυνσης από την Covid-19 μετά τον εμβολιασμό με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V κατά του κορωνοϊού είναι σπάνια και εντοπίζονται στην διάρκεια τριών εβδομάδων μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου, όταν δεν έχει διαμορφωθεί ακόμη πλήρως η ανοσία.

 

 

«Κατά την διάρκεια της περιόδου που έπεται του εμβολιασμού, παρατηρούμε σπάνια περιστατικά μόλυνσης ατόμων που έχουν κάνει μόνο την πρώτη δόση του εμβολίου και μεμονωμένα περιστατικά μόλυνσης σε άτομα που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και στους οποίους δεν έχει ολοκληρωθεί μετά τον εμβολιασμό η διάρκειας 21 ημερών περίοδος που απαιτείται για να αποκτηθεί η ανοσία», δήλωσε ο Γκίντσμπουργκ.