Ποια είναι η νέα λύση που προτείνεται.
Μια νέα στρατηγική με mini lockdown δοκιμάζουν χώρες της Ευρώπης για να αναχαιτίσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού μετά τις αυστηρές καραντίνες στο ξεκίνημα της πανδημίας στη Γηραιά Ήπειρο.
Σε αντίθεση με τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα και το «Μένουμε Σπίτι» που εφαρμόστηκαν κατά το πρώτο κύμα του κορωνοϊού, τα μερικά lockdown δεν αποβλέπουν στο πλήρες φρενάρισμα της πανδημίας, αλλά εστιάζουν σε περιοχές με υψηλό αριθμό νέων κρουσμάτων, νυχτερινά κέντρα και ιδιωτικά πάρτι και τελετές, επιτρέποντας παράλληλα τη λειτουργία μεγάλων κλάδων της οικονομίας, που γονάτισε η υγειονομική κρίση.
Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπαθούν να αποφύγουν νέα δρακόντια μέτρα που θα βαθύνουν την ύφεση και πιθανότατα τα mini lockdown να αποτελέσουν τον κανόνα τουλάχιστον μέχρι τον ερχόμενο χρόνο, όπως σημειώνει το Bloomberg, καθώς η υφήλιος περιμένει με αγωνία κάποιο εμβόλιο που θα αποδειχθεί αποτελεσματικό και ασφαλές και θα την απαλλάξει από τον εφιάλτη του νέου κορωνοϊού. «Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας. Δεν νομίζω ότι ο κόσμος το αντιλαμβάνεται. Στην καλύτερη περίπτωση είμαστε ακόμη στο ημίχρονο του αγώνα», λέει ο διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Πολιτικής Λοιμογόνων Νοσημάτων του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, Μάικλ Όστερχολμ. Αν κάτι έδειξε το παράδειγμα χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού μέχρι τώρα είναι ότι τα μερικά lockdown αποδίδουν μόνον όταν συνδυάζονται με μια ευρύτερη στρατηγική διεύρυνσης των διαγνωστικών εξετάσεων και ιχνηλάτησης των επαφών κι εφόσον οι ντόπιοι πληθυσμοί εφαρμόζουν πιστά τις οδηγίες των Αρχών. Στην περίπτωση της Ευρώπης, ωστόσο, η αδυναμία της να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση για διαγνωστικά τεστ καθώς και ορισμένων χωρών να προχωρήσουν σε επιθετική ιχνηλάτηση των επαφών, δείχνουν ότι η Γηραιά Ήπειρος μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα με τη νέα αυτή στρατηγική.
Νέα περιοριστικά μέτρα στην Ευρώπη
Ωστόσο, οι κυβερνήσεις δεν αποθαρρύνονται. Στη δυτική Ευρώπη οι Αρχές επέβαλαν αυτή την εβδομάδα νέα περιοριστικά μέτρα στις συναθροίσεις, στο ωράριο λειτουργίας νυκτερινών κέντρων, ενώ υιοθέτησαν αυστηρότερους κανόνες για την υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας σε δημόσιους χώρους. Ο Μπόρις Τζόνσον κάλεσε στη Βρετανία τους πολίτες να εργάζονται από το σπίτι, όπου αυτό είναι δυνατό, και έδωσε εντολή να κλείνουν νωρίς τα μπαρ και εστιατόρια στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το γρήγορα επιταχυνόμενο δεύτερο κύμα του κορωνοϊού. Στη Γαλλία, όπου τα νέα κρούσματα ξεπέρασαν χθες για τρίτη φορά σε μια εβδομάδα τις 13.000, τα μπαρ στο Παρίσι και άλλες πόλεις θα κλείνουν από τη Δευτέρα στις 10 το βράδυ, ενώ στη Μασσαλία όλα τα εστιατόρια και τα μπαρ θα κατεβάσουν ρολά. Αν και η γαλλική κυβέρνηση δεν εξετάζει αυτή τη στιγμή την πιθανότητα lockdown, έστω και σε τοπικό επίπεδο, ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν, είπε χθες ότι από το Σάββατο θα επιβληθούν νέοι περιορισμοί στις δημόσιες και ιδιωτικές συναθροίσεις.
Στην Ισπανία, οι Αρχές κάλεσαν τους πολίτες να μη βγαίνουν από τα σπίτια τους, παρά μόνον σε περίπτωση ανάγκης, αν και τα εστιατόρια παραμένουν ανοικτά μέχρι τις 01:30 το πρωί στις περιοχές που δεν παρατηρείται τεράστια έξαρση του κορωνοϊού. Στόχος όλων αυτών των μέτρων, λέει ο Ρόμπερτ Σκούλεϊ, λοιμωξιολόγος του Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια, θα πρέπει να είναι η δημιουργία μιας βιώσιμης κατάστασης, όπου τα σχολεία και οι οικονομίες δεν θα επηρεάζονται από τον κορωνοϊό, αντί να ελπίζουν απλώς ότι ένα εμβόλιο θα λύσει σύντομα το πρόβλημα. «Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να προχωρήσουμε στην εποχή της Covid-19, που θα μας συνοδεύει για κάποιο διάστημα», σημειώνει.
On-Off στα lockdown
Από την πλευρά του ο συνεργάτης του Προγράμματος Παγκόσμιας Υγείας της δεξαμενής σκέψης Chatham House του Λονδίνου, Ντέιβιντ Σάλισμπερι, θεωρεί ότι oι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα μπορούσαν να δοκιμάζουν μια συνταγή με δύο εβδομάδες lockdown και στη συνέχεια με λιγότερο αυστηρά μέτρα για έναν μήνα. «Είναι μια πιθανή μεταβατική προσέγγιση που δεν επιτρέπει να απογειωθούν τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού. Δεν χρειάζεται να εφαρμοστεί πλήρες lockdown», λέει.
Στην εμβαλωματική απάντησή της στις νέες εξάρσεις των κρουσμάτων η Ευρώπη θυμίζει, πάντως, περισσότερο την προσέγγιση των ΗΠΑ, όπου επιβλήθηκαν στοχευμένα μέτρα σε πανεπιστημιουπόλεις και άλλες περιοχές που κατέγραψαν αύξηση των μολύνσεων, την ώρα που χαλαρώνουν αλλού τα μέτρα. Τα μερικά lockdown, πάντως, έχουν αποφέρει κάποιους καρπούς στη Γηραιά Ήπειρο, όπως έδειξε το παράδειγμα της Ιταλίας, όπου οι Αρχές έκλεισαν τα νυχτερινά κέντρα με τις πρώτες ενδείξεις ενός νέου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού τον περασμένο Αύγουστο και κατάφεραν έτσι να αποφύγουν μια επανεμφάνιση της απειλής στον ίδιο βαθμό που τη βίωσαν η Ισπανία και η Γαλλία. Από την άλλη, τα νέα μέτρα έχουν προκαλέσει και σε ορισμένες χώρες σύγχυση με τις κυβερνητικές παλινωδίες, όπως για παράδειγμα στη Βρετανία, όπου η κυβέρνηση Τζόνσον, εγκατέλειψε την προσπάθεια να πείσει τους εργαζομένους να επιστρέψουν στις δουλειές τους.