Ερντογάν: «Κρύβει» τα πραγματικά νούμερα κρουσμάτων και θυμάτων του κορωνοϊού

ΑΥΤΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Ο ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ

«Πυρά» κατά του Ερντογάν.

 

 

Μπορεί το ξανάνοιγμα των συνόρων σε ξένους τουρίστες να έδωσε μια απαιτούμενη ώθηση σε οικονομίες ανά την υφήλιο, αλλά μία χώρα – η Τουρκία – ανακοινώνει πολύ μικρότερα του αναμενομένου ποσοστά κρουσμάτων και θυμάτων του νέου κορωνοϊού.

 

 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το τελευταίο τριήμερο διαγνώστηκαν στην Τουρκία έως 1.549 νέα κρούσματα και κάπου ανάμεσα σε 26-39 θύματα της πανδημίας, αριθμοί σχετικά χαμηλοί για μια χώρα με πληθυσμό 83 εκατομμυρίων, που όμως προκαλούν αμφιβολίες για το κατά πόσον ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

 

 

Η Τουρκία παραμένει στο «κόκκινο» όσον αφορά την υγειονομική κρίση σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ και τις Αρχές των περισσότερων δυτικών κρατών λόγω της άποψης ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζα αποκρύπτουν τα πραγματικά νούμερα. Και τώρα ο Ερντογάν, που βλέπει την τελευταία διετία την δημοτικότητά του να κατρακυλά κυρίως λόγω της κατηφόρας της τουρκικής οικονομίας , δέχεται επίθεση όχι μόνον από την κεμαλική αντιπολίτευση, αλλά και από τον παλιό του σύμμαχο και πρώην πρωθυπουργό και ΥΠ ΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου. «Το πιο φρικτό πράγμα που συμβαίνει σήμερα στην Τουρκία είναι η απόκρυψη των ποσοστών νοσηρότητας» τόνισε επανειλημμένα ο Νταβούτογλου σε μέλη του κόμματός του “Gelecec Partisi” («Κόμμα του Μέλλοντος»).

 

 

«Πυρά» που αποκτούν ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι – μολονότι ο Νταβούτογλου δεν είναι ο πρώτος που ασκεί κριτική στον Ερντογάν για τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού-, είναι τα πρώτα βέλη που προέρχονται «εξ οικείων». Και μπορεί ο Νταβούτογλου να μην είναι πλέον μέλος του κυβερνώντος AKP του Ερντογάν, αφού δημιούργησε δικό του κόμμα, αλλά παραμένει ένας πολιτικός που ασπάζεται τον νεοοθωμανισμό όπως και ο Ερντογάν, ή και με ακόμη πιο ακραίες απόψεις στο θέμα αυτό. Πέραν τούτου ο Νταβούτογλου χαίρει αποδοχής ως ακαδημαϊκός στην Τουρκία, αφού είναι καθηγητής Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων. Υπ’ αυτή την έννοια ο Νταβούτογλου κεφαλαιοποιεί τη φήμη του. «Πολλοί καθηγητές, ακαδημαϊκοί και ιατρικοί εμπειρογνώμονες διαμαρτύρονται ότι δεν έχουν πρόσβαση στις πηγές των πληροφοριών», υπογράμμισε επιτεθέμενος στον Τούρκο Πρόεδρο. «Τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής της κυβέρνησης είναι τρεις υπουργοί, συγγενείς του Προέδρου και αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας, που δεν τελούν υπό εξωτερική εποπτεία».

 

 

Ο Νταβούτογλου εξαπέλυσε πυρά και κατά του AKP κατηγορώντας το ότι έχει εξελιχθεί σε «κόμμα οικογενειοκρατίας», με τον γαμπρό του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ στο πόστο του υπουργού Οικονομικών τη Τουρκίας. «Θέλω να τους πω ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν, ή καμία οικογένεια να υποθηκεύσει το μέλλον της πατρίδας μας», προειδοποίησε ο Νταβούτογλου.

 

 

«Δεν υπάρχει λογική στα νούμερα που ανακοινώνονται για το εύρος των μολύνσεων στην Τουρκία», σημειώνει και ο δρ Χάι Εϊτάν Κοέν Γιαναροτσάκ, ειδικός στη σύγχρονη τουρκική εσωτερική και εξωτερική πολιτική του Ινστιτούτου Στρατηγικής και Ασφάλειας του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ. Πρόσφατη έρευνά του σε συνεργασία με το Ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ και το Κέντρο Μεσανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών δημιούργησε ένα μαθηματικό μοντέλο, που αποκαλύφθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το οποίο αποδεικνύει ότι τα ποσοστά νοσηρότητας στην Τουρκία παρέμειναν χαμηλά σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας. Κι ο λόγος της απόκρυψης των πραγματικών αριθμών, σύμφωνα με τον Γιαναροτσάκ, είναι οικονομικός. «Η τουρκική οικονομία είναι τόσο εύθραυστη που δεν μπορούν να επιβάλουν άλλο ένα lockdown, έστω και αυτό που είχαν επιβάλει ήταν περιορισμένο και για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», είπε.