Quantcast

Δωρεάν προφυλακτικά: Γιατί ορισμένα μέλη της ΕΕ τα παρέχουν και άλλα όχι;

Την Παγκόσμια Ημέρα Προφυλακτικών, το 2023, γιατί εξακολουθεί να υπάρχει τέτοια ανισότητα στην πρόσβαση στην αντισύλληψη σε όλη την Ευρώπη;

Η αντισύλληψη είναι γνωστό ότι προλαμβάνει τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και, στην περίπτωση των προφυλακτικών, προστατεύει από σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις (ΣΜΝ). Όσον αφορά τα αντισυλληπτικά, τα ανδρικά και τα γυναικεία προφυλακτικά είναι τα πιο αποτελεσματικά εμπόδια στα ΣΜΝ συμπεριλαμβανομένου του HIV, σύμφωνα με τον ΠΟΥ και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων.

Λοιπόν, την Παγκόσμια Ημέρα Προφυλακτικών, το 2023, γιατί εξακολουθεί να υπάρχει τέτοια ανισότητα στην πρόσβαση στην αντισύλληψη σε όλη την Ευρώπη;

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενθαρρύνει τη διασφάλιση της πρόσβασης στην αντισύλληψη. Μόλις το 2021, μια κοινοβουλευτική έκθεση για τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία τόνισε ότι όλα τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται να παρέχουν καθολική πρόσβαση σε μεθόδους αντισύλληψης και να αντιμετωπίζουν τυχόν εμπόδια.

Ωστόσο, οι κυβερνητικές πολιτικές σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθούν να ποικίλλουν.

Η οικονομική ανισότητα μεταξύ δυτικών και ανατολικών κρατών μελών πιστεύεται ότι είναι μέρος του προβλήματος. Ο Neil Datta, Εκτελεστικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλευτικού Φόρουμ για τα Σεξουαλικά και Αναπαραγωγικά Δικαιώματα δήλωσε στο Euronews: «Στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990, η αντισύλληψη δεν ήταν πολύ γνωστή, δεν ήταν πολύ προσιτή, επομένως, εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε κληρονομιά αυτού ακόμη και σήμερα».

Το AIDS Healthcare Foundation έχει ορίσει την 13η Φεβρουαρίου ως Διεθνή Ημέρα Προφυλακτικών. Λέει ότι η εκδήλωση δημιουργήθηκε για να ενθαρρύνει ασφαλέστερες σεξουαλικές πρακτικές σε διεθνή κλίμακα και να προωθήσει τη χρήση αντισύλληψης για την πρόληψη ακούσιων εγκυμοσύνων και ΣΜΝ.

Η ΕΕ αντικατοπτρίζει αυτό το μήνυμα και κάλεσε επίσης τις δημόσιες αρχές να διασφαλίσουν ότι οι μαθητές στα σχολεία λαμβάνουν ολοκληρωμένη εκπαίδευση σχετικά με τη σεξουαλική υγεία. Απαιτεί την παροχή επαγγελματικής συμβουλευτικής σχετικά με μια σειρά μεθόδων αντισύλληψης σύμφωνα με τα πρότυπα που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Όμως, αυτές είναι συστάσεις και τα 27 κράτη μέλη δεν είναι υποχρεωμένα να ενεργήσουν βάσει αυτών.

«Οι κυβερνήσεις δεν ήταν πολύ προορατικές στο να σκεφτούν τις πολιτικές τους σε σχέση με την αντισύλληψη», είπε ο Ντάτα. Στη συνέχεια εξήγησε ότι ορισμένες χώρες είναι επίσης κατά των ευρύτερων πολιτικών αντισύλληψης, με βάση την ιδέα ότι η ενθάρρυνση της χρήσης αντισύλληψης θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στα ποσοστά γονιμότητας.
«Καλύτερη προσβασιμότητα»

Ο Άτλαντας Πολιτικής Αντισύλληψης, που σχεδιάστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβουλευτικό Φόρουμ για τα Σεξουαλικά και Αναπαραγωγικά Δικαιώματα, αναλύει τις πολιτικές αντισύλληψης σε 46 χώρες σε όλη την Ευρώπη. Τα ευρήματά της υποδηλώνουν ότι η Γαλλία έχει την καλύτερη πρόσβαση στην αντισύλληψη, την παροχή συμβουλών και την υψηλότερη διαθεσιμότητα διαδικτυακών υπηρεσιών πληροφόρησης από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Η προσβασιμότητα βαθμολογήθηκε με 93,2%.

Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι τα φαρμακεία της θα παρέχουν δωρεάν προφυλακτικά σε άτομα ηλικίας 18-25 ετών από τον Ιανουάριο του 2023, αφού οι υγειονομικές αρχές ανακάλυψαν ότι ο αριθμός των ΣΜΝ στη Γαλλία αυξήθηκε κατά 30% τόσο το 2020 όσο και το 2021. Ένα πρόγραμμα που παρέχει δωρεάν τεστ ΣΜΝ και το χάπι επείγουσας αντισύλληψης επίσης κυκλοφόρησε.

Στην Ιρλανδία, δωρεάν προφυλακτικά είναι διαθέσιμα σε άτομα όλων των ηλικιών μέσω κλινικών σεξουαλικής υγείας και ορισμένων κολεγίων τρίτου επιπέδου. Επιπλέον, από την 1η Σεπτεμβρίου 2023, θα παρέχεται δωρεάν αντισύλληψη σε κορίτσια 16 ετών και σε γυναίκες μεταξύ 26 και 30 ετών στο πλαίσιο του εθνικού προϋπολογισμού. Η εθνική υπηρεσία υγείας έχει επίσης ανακοινώσει ότι θα δαπανήσει 500.000 ευρώ για προφυλακτικά και λιπαντικά ως μέρος μιας συνεχιζόμενης εκστρατείας κατά των «κύησης κρίσης» και των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων – ύψους 1,5 εκατομμυρίου δωρεάν προφυλακτικών κάθε χρόνο.

Η Γερμανία ανακοίνωσε επίσης ότι θέλει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Γαλλίας και να χρηματοδοτήσει τα προφυλακτικά μέσω της εθνικής της ασφάλισης υγείας. Προς το παρόν, ωστόσο, η αντισύλληψη έχει κόστος μέσω του εθνικού συστήματος υγείας, αν και ειδικές διατάξεις καλύπτουν τα αντισυλληπτικά χάπια και την επείγουσα αντισύλληψη για εφήβους ηλικίας έως 22 ετών.

 

«Χαμηλότερη προσβασιμότητα»

Η Πολιτική Αντισύλληψης Atlas τοποθετεί την Πολωνία στο αντίθετο άκρο της κλίμακας, με βαθμολογία μόλις 33,5% όσον αφορά την πρόσβαση του κοινού στην αντισύλληψη. Τα χάπια επείγουσας αντισύλληψης πρέπει να συνταγογραφούνται από γιατρό και δεν διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή στα φαρμακεία.

Εν τω μεταξύ, στην Ουγγαρία, δεν υπάρχει δημόσιος δικτυακός τόπος για υπηρεσίες αντισύλληψης και απαιτείται ιατρική συνταγή για όλες τις προμήθειες αντισύλληψης εκτός από προφυλακτικά και επείγουσα αντισύλληψη.

 

Ο ρόλος της πολιτικής και της θρησκείας

“Οι πολιτικές για την αντισύλληψη επηρεάζουν τις συμπεριφορές των ανθρώπων όσον αφορά την πρόσβαση στην αντισύλληψη. Μια πτυχή είναι εάν καλύπτεται από το αντίστοιχο εθνικό σύστημα υγείας. Εάν δεν καλύπτεται από τα εθνικά συστήματα υγείας, τότε δημιουργεί οικονομικά εμπόδια για τα άτομα που θέλουν να το χρησιμοποιήσουν”, δήλωσε ο Datta .

Η θρησκεία είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας, «οι περισσότερες θρησκείες, ειδικά οι χριστιανικές θρησκείες, αποθαρρύνουν τη χρήση αντισύλληψης, ιδιαίτερα στον κόσμο του Καθολικισμού.

“Επομένως, όπου αυτές οι θρησκείες είναι πολύ ισχυρές, οι αφηγήσεις εκεί έξω που αποθαρρύνουν τη χρήση αντισυλληπτικών και θρησκευτικών παραγόντων μπορούν να επηρεάσουν τις δημόσιες πολιτικές”, πρόσθεσε.

 

 

Το σωστό είδος σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης

Ωστόσο, στην Ευρώπη συνολικά, το ποσοστό ακούσιας εγκυμοσύνης έχει μειωθεί κατά 53% τα τελευταία 30 χρόνια, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Guttmacher.

Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ένας από τους παράγοντες πίσω από τη μείωση των ποσοστών ακούσιας εγκυμοσύνης είναι η προώθηση της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία, η οποία ενθαρρύνεται ευρέως από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

“Η ολοκληρωμένη σεξουαλική εκπαίδευση διδάσκει τους νέους τόσο για την αντισύλληψη όσο και για το σεβασμό και τη συναίνεση στις σχέσεις, συμπεριλαμβανομένων των σεξουαλικών σχέσεων. Αυτό έχει πολύ θετικό αντίκτυπο στους ανθρώπους που κατανοούν πώς να αποτρέψουν ακούσιες εγκυμοσύνες και πώς να προστατεύσουν την υγεία τους με το να μπορούν να ενδυναμώσουν να αποφύγουν τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις», είπε η Ντάτα.

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση παραμένει επίκαιρο θέμα. Σε ορισμένες χώρες, όπως η Ιρλανδία και η Γαλλία, είναι υποχρεωτικό μέρος της σχολικής εκπαίδευσης, αλλά στην Ιταλία, για παράδειγμα, το σεξ είναι προαιρετικό.

Όπου είναι διαθέσιμη, η εκπαίδευση συχνά παρέχεται μέσω μιας ποικιλίας σχολικών μαθημάτων ως μέρος ενός διαθεματικού προγράμματος. Διάφορες πτυχές διδάσκονται μέσω της βιολογίας, της οικιακής οικονομίας και των κοινωνικών επιστημών.

Ωστόσο, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση δεν παρέχει απαραίτητα στους μαθητές πληροφορίες σχετικά με τις μεθόδους αντισύλληψης.

Η Natalie Picken, αναλύτρια της RAND Corporation, μη κερδοσκοπικού οργανισμού που ειδικεύεται στη βελτίωση της πολιτικής και στη λήψη αποφάσεων μέσω έρευνας, είπε στο Euronews ότι η εκπαίδευση για την αντισύλληψη περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα σπουδών σεξουαλικής αγωγής μόνο σε ορισμένες χώρες της ΕΕ.

«Είναι πιθανό ότι το περιεχόμενο, η φύση και η έκταση αυτών των προγραμμάτων διέφεραν σημαντικά μεταξύ περιοχών, σχολείων και τάξεων», πρόσθεσε.

Η έρευνα του Picken διαπίστωσε ότι τα περισσότερα μέλη της ΕΕ έχουν περιορισμένες ευκαιρίες κατάρτισης εκπαιδευτικών στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, παρά τα οφέλη της.

«Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ανάληψη κινδύνου, καθυστερημένη έναρξη της σεξουαλικής επαφής και μεγαλύτερη χρήση αντισύλληψης και προφυλακτικών και γενικά βελτιώνει τη γνώση και τη στάση των νέων σχετικά με τη σεξουαλική υγεία», είπε.

 

Πώς μπορούν οι χώρες της ΕΕ να γεφυρώσουν το χάσμα;

Η εφαρμογή καλύτερης πρόσβασης στην αντισύλληψη μπορεί να είναι δαπανηρή, αλλά υπάρχουν τρόποι που οι αρχές μπορούν να επιταχύνουν.

“Μια εύκολη γρήγορη λύση που είναι προσβάσιμη σε οποιαδήποτε κυβέρνηση θα ήταν η παροχή πληροφοριών που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση, για παράδειγμα μέσω ενός ιστότοπου που παρέχει αυθεντικές, έγκυρες πληροφορίες… που είναι εντός των δυνατοτήτων κάθε κυβέρνησης, ανεξάρτητα από το πόσο στενά μπορεί να είναι”, κατέληξε. Ντάτα.