Αυστρία: Το 97% των πολιτών αισθάνονται ασφαλείς από τον κορωνοϊό

ΤΙ ΕΔΕΙΞΕ Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

Τι έδειξαν οι σχετικές έρευνες.

 

 

 

Το αίσθημα ασφάλειας στην Αυστρία αυξήθηκε μεταξύ Δεκεμβρίου 2019 και Ιουνίου 2020, τόνισε σε δηλώσεις του στη Βιέννη ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών, Καρλ Νέχαμερ, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα αντιπροσωπευτικής έρευνας του υπουργείου του.

 

 

 

Σύμφωνα με την έρευνα, σε ποσοστό 97% οι άνθρωποι στη χώρα αισθάνονται «ασφαλείς», και μάλιστα σε ποσοστό 72% «πολύ ασφαλείς», σε ποσοστό 25% «αρκετά ασφαλείς», ενώ ο ένας στους δύο θεωρεί «κατάλληλη» τη συμπεριφορά της αστυνομίας κατά την κρίση του κορωνοϊού και σε ποσοστό 28% «μάλλον κατάλληλη».

 

 

Ακόμη, ο αυστριακός πληθυσμός βλέπει να απειλείται «λίγο» ή «να μην απειλείται καθόλου», με την οικονομική κρίση να του προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία και σε ποσοστό 31% να δηλώνει ότι αισθάνεται «αρκετά απειλούμενος» και σε ποσοστό 13% «πολύ απειλούμενος».

 

 

Οι φόβοι των Αυστριακών για τις οικονομικές συνέπειες

 

 

Σχεδόν το ένα τρίτο των ερωτηθέντων βλέπει τη μείωση των συντάξεων ή την αδυναμία χρηματοδότησής τους ως απειλή και περίπου το ένα τέταρτο εκφράζει φόβους για περικοπές των κοινωνικών παροχών ή για διάλυση του κράτους πρόνοιας, ενώ η αύξηση της ανεργίας θεωρείται από το 12% «αρκετά μεγάλη απειλή» και από το 9% «πολύ μεγάλη απειλή».

 

 

Στην έρευνα του υπουργείου Εσωτερικών, που πραγματοποιήθηκε από τις 29 Μαΐου έως τις 18 Ιουνίου σε όλη την Αυστρία, συμμετείχαν 1.511 πολίτες ηλικίας 16 ετών και άνω. Σύμφωνα με τα συγκριτικά στοιχεία του υπουργείου, σε ανάλογη έρευνά του το 2018 διαπιστωνόταν ότι οι ερωτηθέντες αισθάνονταν σε ποσοστό 92% «πολύ ασφαλείς» ή «αρκετά ασφαλείς», ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2019 ήταν 94%.

 

 

Απόλυτη εμπιστοσύνη στην αστυνομία

 

Στην τωρινή έρευνα του υπουργείου Εσωτερικών και στο ερώτημα ως προς την εμπιστοσύνη τους στην αστυνομία, το 43% των ερωτηθέντων απάντησε ότι έχει «απόλυτη» εμπιστοσύνη, το 48% πως «μάλλον» έχει εμπιστοσύνη και το 8% πως έχει «λιγότερη» εμπιστοσύνη. Σε ποσοστό 78% οι ερωτηθέντες αξιολόγησαν τη συμπεριφορά της αστυνομίας στην κρίση του κορωνοϊού από τα μέσα Μαρτίου έως την 1η Μαΐου ως «κατάλληλη» ή «μάλλον κατάλληλη για την κατάσταση», ωστόσο σε ποσοστό 12% ήταν της γνώμης ότι η αστυνομία ενήργησε «μάλλον υπερβολικά στην κατάσταση» και 4% πως αντέδρασε «υπερβολικά».