Αρμενία: Παρατείνεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω κορωνοϊού έως 11/9

ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ

Δύσκολη είναι η κατάσταση στην Αρμενία.

 

 

Η Αρμενία παρέτεινε σήμερα την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επέβαλε εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού έως τις 11 Σεπτεμβρίου, παρά τη μείωση του ημερήσιου αριθμού μολύνσεων.

 

 

Υποχρεωτικές οι μάσκες για τον κορωνοϊό

 

Ο πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν δήλωσε σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου πως η Αρμενία έχει μια ευκαιρία να ξεπεράσει την κρίση της COVID-19 και πως οι πολίτες πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκες προσώπου, μέτρο που έχει καταστεί υποχρεωτικό από τον Μάιο.

 

 

Ανεξάρτητα από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, σχεδόν όλοι οι τομείς της αρμενικής οικονομίας λειτουργούν μετά το άνοιγμα των επιχειρήσεων στις αρχές Μαΐου προκειμένου να αποτραπεί η οικονομική κατάρρευση. Τα σχολεία αναμένεται να ξανανοίξουν στις 15 Σεπτεμβρίου. Η απόφαση για το άνοιγμα των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων θα ληφθεί αργότερα.

 

 

Τα σύνορα της χώρας παραμένουν κλειστά και οι διεθνείς πτήσεις δεν έχουν επαναληφθεί ακόμη, όμως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τιγκράν Αβινιάν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να αυξήσει τον αριθμό των ναυλωμένων πτήσεων προς και από την Αρμενία. Η απαγόρευση για την είσοδο ξένων πολιτών στην Αρμενία έχει αρθεί, όπως οι επισκέπτες από το εξωτερικό πρέπει να αυτοαπομονωθούν για 14 ημέρες μετά την άφιξή τους.

 

 

Αποστάσεις και μέτρα στις οικογενειακές συγκεντρώσεις

 

Οι δημόσιες συναθροίσεις, οι απεργίες και οι οικογενειακές συγκεντρώσεις έως 40 ατόμων επιτρέπονται εφόσον τηρείται η κοινωνική απόσταση και οι συμμετέχοντες φορούν μάσκα προσώπου. Η Αρμενία, μια χώρα περίπου 3 εκατομμυρίων κατοίκων, έχει καταγράψει έως σήμερα 40.794 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 806 θανάτους από COVID-19, την αναπνευστική ασθένεια που προκαλεί ο νέος κορονοϊός. Οι ημερήσιες μολύνσεις έχουν πέσει σε περίπου 200 από 400-500 τον Ιούλιο.

 

 

Είναι η πιο πληγείσα χώρα στην περιοχή του Νοτίου Καυκάσου.