Την ώρα που η ενεργειακή κρίση ταλανίζει ολόκληρη την Ευρώπη, τα νέα από την Κύπρο και τις έρευνες στο οικόπεδο 6 αλλάζουν τα δεδομένα στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής.
Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν βάσιμες ελπίδες για την ανακάλυψη ενός μεγάλου κοιτάσματος υδρογονανθράκων στο τεμάχιο 6, της κυπριακής ΑΟΖ, όπου δραστηριοποιούνται οι ΕΝΙ και Toτάλ.
«Πέραν του νέου κοιτάσματος φαίνεται πως υπάρχουν και θετικές ενδείξεις και για 2η στήλη φυσικού αερίου, κοντά στο νέο κοίτασμα, χωρίς να υπάρχουν προς το παρόν πληροφορίες για το μέγεθος αυτού του κοιτάσματος», αναφέρει ο αρχισυντάκτης του Sigma TV Κυριάκος Πενηνταεξ.
Επί μήνες το γεωτρύπανο Tungsten Explorer βρίσκεται πάνω από το οικόπεδο 6 και φαίνεται πως άρχισε ν’ αποδίδει καρπούς.
Τι αναφέρει το υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου
Σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου, ακόμα τίποτα δεν είναι ανακοινώσιμο μέχρι την ολοκλήρωση των ερευνών.
«Η γεώτρηση, που διεξάγεται από την κοινοπραξία Εni Cyprus Limited και TotalEnergies η οποία κατέχει Άδεια Έρευνας Υδρογονανθράκων για το εν λόγω Τεμάχιο, αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων εβδομάδων», υπογραμμίζει το Υπουργείο Ενέργειας Κύπρου.
Το τεμάχιο 6 είναι ακριβώς πάνω από το οικόπεδο 10, τον Γλαύκο, όπου ερευνούν ΕΧΧΟΝmobil και QATAR Energy.
Η υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, είχε προαναγγείλει πως οι προσδοκίες για την ανακάλυψη νέου κοιτάσματος είναι υψηλές.
«Όσο περισσότερες ποσότητες βρίσκουμε στην ίδια περιοχή τόσο αυξάνονται και οι δυνατότητες εκμετάλλευσης σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα γιατί εντοπίζονται συνέργειες μεταξύ των εταιριών που δραστηριοποιούνται στα διάφορα τεμάχια», δηλώνει η Υπουργός Ενέργειας Κύπρου, Νατάσα Πηλείδου.
Η αρχή στην κυπριακή ΑΟΖ έγινε στο οικόπεδο 12, όπου η κοινοπραξία Noble, Shell και Delek έχει επιβεβαιώσει την ύπαρξη κοιτάσματος φυσικού αερίου σε 4,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια. Άλλα τόσα και περισσότερα, έχουν εντοπιστεί στον Γλαύκο.
Από το 2007 η Κύπρος παραχωρεί άδειες εξερεύνησης υδρογοαναθράκων στα 13 οικόπεδα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον παγκόσμιων ενεργειακών κολοσσών όπως η ENI, η Τοτάλ, και η Exxon Mobil και επιχειρεί να καταστεί ένας σημαντικός υπεράκτιος ενεργειακός κόμβος.
Θέλει πολλά χρόνια για να είναι εμπορεύσιμα, επισημαίνει ο καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου & Δικαίου της Ενέργειας, Νικόλαος Φαραντούρης.
Μόνο από το Αφροδίτη πάντως, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει συμφωνήσει να λαμβάνει περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, για την επόμενη 10ετία.
Δείτε βίντεο: