Πληροφορίες για μεγάλο κοίτασμα στο «6» της κυπριακής ΑΟΖ ενώ αναμένεται η έξοδος του «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν»

Οι πληροφορίες για την ανακάλυψη κοιτάσματος στο «οικόπεδο 6» δεν επιβεβαιώνονται από το υπουργείο Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας

Πληροφορίες για μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στο «οικόπεδο 6» της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, δημοσίευσαν τα κυπριακά ΜΜΕ την Παρασκευή.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η κυπριακή εφημερίδα «Αλήθεια» και αναμετέδωσε το ΡΙΚ η κοινοπραξία Eni-Total, που έχει λάβει την άδεια για έρευνες στο «οικόπεδο 6» της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, εντόπισε κοίτασμα στη γεώτρηση που πραγματοποιεί στο σημείο Cronos-1.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρονται και σε πληροφορίες ότι υπάρχουν επίσης ενδείξεις για την ύπαρξη δεύτερης στήλης φυσικού αερίου, δίπλα από τον εντοπισμό του κοιτάσματος.

 

Εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Αλήθεια», η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες στη συγκεκριμένη γεώτρηση. Στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων της Διασποράς, την περασμένη εβδομάδα, η υπουργός Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου, είχε αναφέρει ότι εντός των επόμενων ημερών θα είχε διαφανεί η προοπτική για κοίτασμα φυσικού αερίου στο συγκεκριμένο τεμάχιο.

Την ίδια στιγμή πληροφορίες του Sigmalive αναφέρουν ότι δεν πρόκειται για τεράστιο κοίτασμα αλλά η τελική ποσότητα θα διαφανεί από τις ανακοινώσεις που θα κάνει η εταιρεία.

 

Δεν επιβεβαιώνει ακόμα το Υπουργείο Ενέργειας

Οι πληροφορίες για την ανακάλυψη κοιτάσματος στο «οικόπεδο 6» δεν επιβεβαιώνονται από το υπουργείο Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας σημειώνοντας ότι «οι εργασίες της γεώτρησης ‘Cronos-1’, εντός του Τεμαχίου 6 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, βρίσκονται σε εξέλιξη και δεν υπάρχει οτιδήποτε ανακοινώσιμο στην παρούσα φάση».

 

Η σύνδεση του «6» με τα σενάρια προκλήσεων

Υπενθυμίζεται ότι το «οικόπεδο 6» συνδέεται με τα σενάρια περί εξόδου του τέταρτου γεωτρύπανου της Τουρκίας, του «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» καθώς είναι μία από τις επιλογές του τούρκου προέδρου, εάν αποφασίσει ότι η πρόκληση αυτή τη φορά θα κατευθυνθεί στην κυπριακή ΑΟΖ.

 

Το «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν»

Το «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» που από τις 2 Αυγούστου έχει επιστρέψει εντός του λιμένος Τασουτζού απέναντι από την Κύπρο αναμένεται να αποκαλυφθεί πια πορεία θα ακολουθήσει και ποιο προορισμό θα έχει το ταξίδι του στο χάρτη των προκλήσεων στις 9 Αυγούστου, με τις ανακοινώσεις να αναμένονται, όπως έχει προαναγγελθεί από τον ίδιο τον Ερντογάν.

Σε δημοσίευμά της η Σαμπάχ σημειώνει ότι το γεωτρύπανο αυτό θα είναι το «ισχυρότερο» πλοίο του τουρκικού στόλου στη «Γαλάζια Πατρίδα» μετά τα Φατίχ, Κανουνί και Γιαβούζ.

Επισημαίνει δε ότι «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν», που είναι πλοίο 7ης γενιάς, μήκους 238 μέτρων, πλάτους 42 μέτρων και με διπλό σύστημα ασφαλείας, θα ενισχύσει τις δραστηριότητες εξερεύνησης υδρογονανθράκων. Όπως αναφέρεται το πλοίο διαθέτει ενεργό σύστημα εντοπισμού θέσης με διπλούς πύργους και πλήρωμα 200 ατόμων και έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί γεωτρήσεις σε βάθος έως 12.200 μέτρων.