Ανδρέας Παπανδρέου: Ο Μπιρσίμ αποκαλύπτει το παρασκήνιο πίσω από το ιστορικό νεύμα του στη Δήμητρα Λιάνη στο αεροδρόμιο

«Περπατούσαμε στο σαλόνι και κάποια στιγμή, όπως είχα τον Ανδρέα Παπανδρέου αγκαζέ και περπατούσαμε, μου είπε ότι θα έρθει και η Δήμητρα» είπε

Ο σκηνοθέτης Τάσος Μπιρσίμ μοιράστηκε άγνωστες λεπτομέρειες από η συνεργασία του με τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου. Μάλιστα, μεταξύ άλλων, αποκάλυψε και το παρασκήνιο πίσω από το περίφημο νεύμα του Ανδρέα Παπανδρέου προς τη Δήμητρα Λιάνη, στο αεροδρόμιο, το 1988.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην εκπομπή VΙΝΥΛΙΟ του Αντώνη Κανάκη, που έκανε αφιέρωμα στο ΠΑΣΟΚ, ο γνωστός σκηνοθέτης που ταύτισε το όνομά του με τη σκηνοθετική επιμέλεια των προεκλογικών συγκεντρώσεων του κόμματος, ανέφερε πως υπήρχε πάντα αρκετός κόσμος στις ομιλίες του Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ υπογράμμισε ότι είχαν μεταξύ τους πέντε κώδικες για να μπορούν να συνεννοούνται για τα πλάνα που έπρεπε να γίνουν, χωρίς να τους αντιλαμβάνεται κανείς.

Το ιστορικό νεύμα του Ανδρέα Παπανδρέου

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε και στο παρασκήνιο πίσω από το περίφημο νεύμα του Ανδρέα Παπανδρέου προς τη Δήμητρα Λιάνη, με την οποία ήταν ζευγάρι.

Πρόκειται για το νεύμα που έγραψε ιστορία, με το οποίο ο Ανδρέας Παπανδρέου κάλεσε τη μνηστή του να τον συνοδεύσει στην έξοδό του στο αεροδρόμιο του Ελληνικού και έτσι ακριβώς δημοσιοποίησε επίσημα τη σχέση τους.

«Θα σας πω, μπορώ να το πω πια. Περπατούσαμε στο σαλόνι και κάποια στιγμή, όπως είχα τον Ανδρέα Παπανδρέου αγκαζέ και περπατούσαμε, μου είπε ότι θα έρθει και η Δήμητρα. Εγώ βέβαια, μάλλον, άσπρισα. Με είδε που άλλαξα χρώμα και μου λέει ‘’μην ανησυχείς’’» ανέφερε ο κ. Μπιρσίμ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου επέστρεψε από το Λονδίνο, όπου είχε βρεθεί για επέμβαση στις 22 Οκτωβρίου 1988, με χιλιάδες κόσμου να τον περιμένει στο αεροδρόμιο για να τον υποδεχθεί.

Όπως σημείωσε ο συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου, δεν θα μπορούσε να μην συμφωνήσει με αυτό που του είπε, ωστόσο του έδωσε μια καθοριστική συμβουλή, για την εξέλιξη της ιστορίας.

«Ναι, να έρθει και η κ. Δήμητρα αλλά να αφήσετε λίγο χρόνο γιατί θα έχουμε πολύ κόσμο στο Ελληνικό», που θα γινόταν τότε η υποδοχή, συμπλήρωσε ο Τάσος Μπιρσίμ.

«Γι’ αυτό και καθυστέρησε να έρθει η Δήμητρα» πρόσθεσε ο ίδιος, αναφερόμενος στο περίφημο νεύμα του Ανδρέα Παπανδρέου στη Δήμητρα Λιάνη στη σκάλα του αεροσκάφους, με το κοινό στην πίστα του αεροδρομίου να φωνάζει το όνομα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

«Περίμενα το σήμα του»

Σημειώνεται πως για το συγκεκριμένο γεγονός που συνέβη στο Ελληνικό είχε μιλήσει και η Δήμητρα Λιάνη, υπογραμμίζοντας ότι η συγκεκριμένη κίνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, άλλαξε τη σχέση τους.

«Ήταν μια πολύ γενναία και μεγαλειώδης κίνηση. Μια κίνηση που άλλαξε τον ρου της ιστορίας σε ό,τι αφορούσε τη σχέση μας. Μου είχε πει ότι θα βγει να χαιρετήσει και να περιμένω το σήμα του. Φαντάστηκα ότι θα ήταν κάτι διακριτικό και όχι ότι θα γυρίσει και θα κάνει αυτή την κίνηση. Δεν φοβήθηκε ποτέ. Ο άνθρωπος που φτάνει κοντά στον θάνατο βλέπει τα πράγματα αλλιώς» ανέφερε.