Οι κατάρες της Νία Βαρντάλος… αλά ελληνικά

Τι είπε για την πρώτη της ατζέντισσα στο Χόλιγουντ και τον φίλο της Αλέξη Γεωργούλη

Η Νία Βαρντάλος βρίσκεται στην Ελλάδα. Στην Αθήνα για την ακρίβεια. Και «ξεκλείδωσε», ανοίχτηκε όσο ποτέ.

Μίλησε και για τον Αλέξη Γεωργούλη. Φόρεσε ένα κίτρινο, καλοκαιρινό φόρεμα, σκουλαρίκια και χαμόγελο για να μιλήσει σε συνέδριο, ύστερα από πρόσκληση γυναικείου περιοδικού, για την καταγωγή της, για το χθες και το τώρα. Δεν ξαφνιαστήκαμε. Την έχουμε συνηθίσει να μιλά με την αλήθεια της. Αλλά δεν είχαμε φανταστεί ότι η πρώτη της ατζέντισσα θα την απέτρεπε να αναζητήσει δουλειά στο Χόλιγουντ. Η κυνική μάνατζερ της εξήγησε τους λόγους: «1. Επειδή δεν είσαι αρκετά όμορφη για να είσαι πρωταγωνίστρια. 2. Επειδή δεν είσαι αρκετά ευτραφής για να γίνεις καρατερίστα. 3. Επειδή είσαι Ελληνίδα, άρα δεν ανήκεις σε κάποια από τις μεγάλες μειονότητες, όπως είναι οι Πορτορικανοί και οι ισπανόφωνοι. Οπότε… απολύεσαι». Εκείνη όμως δεν τα παράτησε. Έφυγε από το γραφείο της και, όπως είπε -για να καταχειροκροτηθεί-, «την έλουσα με όποια βρισιά και κατάρα μού ερχόταν στο μυαλό».

Και κάπως έτσι γεννήθηκε η έμπνευση και η Ελληνοκαναδή σταρ -σεναριογράφος, ηθοποιός και παραγωγός- δημιούργησε το απόλυτο μπλοκμπάστερ, «Γάμος αλά ελληνικά» (που αρχικά γράφτηκε ως θεατρικό έργο), καταγράφοντας τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής οικογένειάς της, γνωρίζοντας ότι το διεθνές κοινό θα τις λάτρευε.

Τίποτα δεν μπορούσε να τη σταματήσει. Νοίκιασε μία θεατρική αίθουσα και ανέβασε την παράσταση με δικά της έξοδα. Η ιδέα ενθουσίασε τον Τομ Χανκς και τη Ρίτα Γουίλσον και το φιλμ «Γάμος αλά ελληνικά» «έσπασε», όπως λέμε, τα ταμεία. Για να ετοιμαστεί και το σίκουελ, όπως και το τρίτο μέρος με τη βοήθεια της ελληνικής κυβέρνησης και με γυρίσματα και στην Κέρκυρα.

Τι λέει σήμερα η Νία Βαρντάλος για τον επιστήθιο φίλο και συνάδελφό της από τα παλιά, Αλέξη Γεωργούλη; «Πρέπει να διαβάσω για να μάθω τι έγινε. Δεν τα ξέρω όλα. Με τον Αλέξη είμαστε φίλοι 15 χρόνια».

Νία και Αλέξης στο «Μy Big Fat Greek Wedding 3»; Στο τρέιλερ πάντως -το έχουμε ξαναγράψει- δεν εντοπίζεται. Ούτε και στα ονόματα των συντελεστών, εάν τσεκάρετε το Internet Movie Data Base. Ραντεβού τον Σεπτέμβρη -με ή χωρίς Αλέξη- για περισσότερες «Big, Fat και Greek» ιστορίες.

 

*Σάντυ Τσαντάκη/Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Απογευματινή την Τετάρτη 31 Μαΐου