Οι μικρομηκάδες γιορτάζουν στο Φεστιβάλ Δράμας

182 ταινίες (οι 67 ελληνικές) από 41 χώρες στο διαγωνιστικό πρόγραμμα

Με ένα πολυδιάστατο και πολυποίκιλο πρόγραμμα, που περιλαμβάνει 182 ταινίες από 41 χώρες, μεταξύ των οποίων οι 67 ελληνικές, πλούσιες παράλληλες δράσεις και δύο όνειρα που φέτος γίνονται πραγματικότητα -η λειτουργία της Κινηματογραφικής Σχολής στην πόλη από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και τα δύο «εισιτήρια» συμμετοχής στις βραβευμένες ταινίες του Εθνικού και Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος στη διαδικασία των Oscar- ξεκίνησε το φετινό 46ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, το οποίο βάζει πλέον άμεσο στόχο την αναγκαία στέγασή του σε νέους κατάλληλους χώρους.

Κατάμεστο το αμφιθέατρο «Αντώνης Παπαδόπουλος» -στη μνήμη του αξέχαστου καλλιτεχνικού διευθυντή που καθιέρωσε τον θεσμό-, γιορτινή ατμόσφαιρα και στο πάρτι που ακολούθησε στο «Θεατράκι». Γεμάτο νέα γελαστά παιδιά στο ξεκίνημα του ταξιδιού τους στους δρόμους του κινηματογράφου, σπουδαστές, φτασμένους μικρομηκάδες, καταξιωμένους επαγγελματίες, Έλληνες και ξένους προσκεκλημένους, μία πολύχρωμη μείξη γενεών και πολιτισμών, με κοινό άξονα την αγάπη για το σινεμά, έδωσε το στίγμα και αυτό το φεστιβάλ που διαρκώς αναπτύσσεται με τον καλύτερο τρόπο. Παρών στην έναρξη ο υφυπουργός Πολιτισμού, Χρίστος Δήμας, τόνισε στον χαιρετισμό του πως «εδώ αναπτύσσονται συνέργειες που βοηθούν στην εξωστρέφεια και την ανάπτυξη όχι μόνο του ελληνικού κινηματογράφου, αλλά του ελληνικού σύγχρονου πολιτισμού ευρύτερα. Στόχος μας, να υποστηρίξουμε ακόμα περισσότερο αυτή τη συλλογική προσπάθεια». Ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Γιάννης Σακαρίδης, παρουσίασε το εξαιρετικό τρέιλερ της φετινής διοργάνωσης, μια νοσταλγική μικρού μήκους ταινία που τιμά τα 46 χρόνια του Εθνικού Διαγωνιστικού Τμήματος. Και τόνισε πως μετά τους φετινούς στόχους που επιτεύχθηκαν, «επόμενο βήμα είναι να εστιάσουμε στη στέγαση του Φεστιβάλ, που είναι επιτακτική τώρα που μεγάλωσε τόσο», ενώ ο πρόεδρος του Φεστιβάλ, Γιώργος Δεμερτζής, υπογράμμισε τη σημασία απόκτησης σταθερής χρηματοδότησης από το ΥΠΠΟ, και την ένταξη του Δημοτικού Ωδείου αλλά και του Δημοτικού Κινηματογράφου «Ολύμπια» στο Ταμείο Ανάκαμψης με ποσό που ανέρχεται σε 1.500.000 ευρώ.

Ο δήμαρχος Δράμας, Χριστόδουλος Μαμσάκος, μίλησε για τη σημαντική συμβολή του Φεστιβάλ στην ακριτική πόλη, και ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Χρήστος Μέτιος, εξέφρασε την ικανοποίησή του «για τη συμφωνία που κάναμε με την κ. Μενδώνη, ώστε να διατεθούν 6.000.000 από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειάς μας για τη δημιουργία του νέου σύγχρονου κέντρου κινηματογράφου στο Στρατόπεδο Ανδρικάκη».

Ο βουλευτής Δράμας τουΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, έδωσε συγχαρητήρια «στους πραγματικούς πρωταγωνιστές της βραδιάς, τους κινηματογραφιστές, που με το έργο τους φωτίζουν πλευρές της ανθρώπινης συνθήκης», και τόνισε πως το Φεστιβάλ χρειάζεται νέο χώρο, ενώ χαιρετισμό απέστειλε και ο βουλευτής Δράμας της ΝΔ, Δημήτρης Κυριαζίδης, που συνεχάρη τους συμμετέχοντες που «απλώνουν τα φτερά τους και ταξιδεύουν στον ουρανό της μικρής μας πόλης».

Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Ελληνικού Διαγωνιστικού Προγράμματος, είναι ο σκηνοθέτης και πρόεδρος και της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, Λευτέρης Χαρίτος, ενώ του Διεθνούς η σκηνοθέτιδα Εύα Στεφανή. Μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου η Δράμα ζει στους ρυθμούς του φεστιβάλ που διεξάγεται σε φυσικούς χώρους αλλά και online, ώστε να μπορούν πολλοί, πέρα από τους επισκέπτες του, να παρακολουθήσουν το μέλλον του σινεμά.

 

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Απογευματινή την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου