Τσαντραγιάν 3: Η Ινδία γράφει ιστορία- Πρώτη επιτυχημένη προσεδάφιση στον νότιο πόλο της Σελήνης

Όλες οι προηγούμενες αποστολές στη Σελήνη έχουν φτάσει κοντά στον ισημερινό

Η Ινδία έγινε η πρώτη χώρα που προσγειώνει επιτυχώς διαστημόπλοιο κοντά στο νότιο πόλο της Σελήνης, καθώς το σκάφος Τσαντραγιάν 3 πάτησε στο έδαφος στο φεγγάρι.

Το ινδικό διαστημόπλοιο και το rover φέρουν πέντε επιστημονικά όργανα που θα βοηθήσουν τους μετανάστες να μάθουν «τα φυσικά χαρακτηριστικά της επιφάνειας της Σελήνης, την ατμόσφαιρα κοντά στην επιφάνεια και την τεκτονική δραστηριότητα για τη μελέτη του τι συμβαίνει κάτω από την επιφάνεια».

Η ημερομηνία προσγείωσης επιλέχτηκε προσεκτικά ώστε να συμπίπτει με την έναρξη μιας σεληνιακής ημέρας – που ισούται με 28 γήινες ημέρες – επειδή οι μπαταρίες του προσεδάφισης και του ρόβερ θα χρειαστούν το φως του ήλιου για να μπορέσουν να φορτιστούν και να λειτουργήσουν. Όλες οι προηγούμενες αποστολές στη Σελήνη έχουν φτάσει κοντά στον ισημερινό.

Η εξερεύνηση του νότιου πόλου στο φεγγάρι είναι το κλειδί για την αναζήτηση νερού, καθώς οι διαστημικές υπηρεσίες έχουν συγκεντρώσει ήδη στοιχεία που δείχνουν συγκέντρωση υδρογόνου, με όλες τις ενδείξεις να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει πάγος από νερό κάτω από το έδαφος.

Οι επιστήμονες ελπίζουν πλέον να αναπτύξουν ένα αυτοκινούμενο όχημα (Moon rover), ικανό να στέλνει εικόνες και δεδομένα πίσω στη Γη.

 

 

Με πληροφορίες από BBC