Κυβερνητικές υπηρεσίες και άλλοι στόχοι σε χώρες που στηρίζουν την Ουκρανία έπεσαν θύματα επιχείρησης κατασκοπείας από κυβερνητικούς χάκερ της Ρωσίας, αποκαλύπτει η Microsoft.
Οι ψηφιακές επιχειρήσεις που εξελίσσονται παράλληλα με τη ρωσική εισβολή «εκτείνονται πολύ πέρα από την Ουκρανία και ανακλούν την μοναδική φύση του κυβερνοχώρου» δηλώνει ο πρόεδρος της Microsoft Μπραντ Σμιθ.
Πολυάριθμες κυβερνοεπιθέσεις σε ουκρανικές οντότητες είχαν ήδη αποδοθεί από Δυτικούς ειδικούς σε ομάδες χάκερ που στηρίζονται από τη Ρωσία. Σύμφωνα με τη νέα έκθεση, 128 οργανισμοί σε 42 χώρες βρέθηκαν στο στόχαστρο επιχειρήσεων κυβερνοκατασκοπείας από τις ίδιες ομάδες.
Πολλές από τις επιχειρήσεις αυτές είχαν στόχο τις ΗΠΑ, άλλες όμως εστιάζονταν σε χώρες-μέλη του NATO, το οποίο παρέχει σημαντική στήριξη στην Ουκρανία. Στόχοι κατασκοπείας έγιναν επίσης οντότητες στην Πολωνία, την Λετονία, τη Λιθουανία, τη Δανία και τη Νορβηγία, καθώς και στόχοι στην Φινλανδία και τη Σουηδία που πρόσφατα εξέφρασαν την επιθυμία να ενταχθούν στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
«Οι στόχοι φαίνεται πως ήταν κυρίως κυβερνήσεις, ωστόσο η λίστα περιλαμβάνει δεξαμενές σκέψεις, ανθρωπιστικές οργανώσεις και παρόχους κρίσιμων υποδομών» αναφέρει η Microsoft.