Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να σας εξοικονομήσει χρόνο: 5 δεξιότητες που δεν χρειάζεται πλέον να διδάσκεστε

H Τεχνητή Νοημοσύνη μπαίνει στις ζωές μας, αλλάζοντας τον τρόπο ζωής μας!

Τους τελευταίους μήνες, οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) έχουν κάνει τεράστια βήματα και η χρήση της έχει εκτοξευθεί στα ύψη, ιδίως μετά την έναρξη του ChatGPT της OpenAI.

Ωστόσο, παρόλο που μπορεί να είναι λογικό να αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε για έναν κόσμο που θα κυβερνάται από την τεχνητή νοημοσύνη, τις περισσότερες φορές τα αποτελέσματα μπορεί να είναι υπερβολικά και οι ικανότητες της τεχνητής νοημοσύνης υπερτιμημένες.

Οι άνθρωποι φοβούνται ένα αβέβαιο μέλλον όπου κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους, τη σταθερότητα και την αξία τους στην κοινωνία, καθώς οι δεξιότητές τους γίνονται πιο εύκολα αυτοματοποιήσιμες. Ωστόσο, η τεχνητή νοημοσύνη θα χρειάζεται πάντοτε τη συνεργασία με τον άνθρωπο, και μερικές φορές την παρέμβασή του, για να λειτουργήσει σωστά.

“Δεν θέλουμε να είμαστε εντελώς υπερβολικά εξαρτημένοι από τις AI στο μέλλον, γιατί τι θα συμβεί αν ο επόμενος ιός δεν είναι ο κορωνοϊός αλλά ένας μαζικός ιός υπολογιστών που ουσιαστικά αποδομεί όλους τους υπολογιστές μας και καταστρέφει ή κλειδώνει όλα τα υπολογιστικά μας συστήματα;” δήλωσε στο Euronews Next ο Bernard Marr, ειδικός στον τομέα της φουτουρισμού και συγγραφέας διεθνών μπεστ σέλερ.

Δεξιότητες που μπορείτε να παραλείψετε να μάθετε χάρη στην Τεχνητή Νοημοσύνη

Τούτου λεχθέντος, ενώ η τεχνητή νοημοσύνη δεν αναμένεται να μιμηθεί πλήρως τις ικανότητες των ανθρώπων, γίνεται καλή στην εκτέλεση επαναλαμβανόμενων βασικών ή ρομποτικών εργασιών.

 

Αυτό μπορεί να εξοικονομήσει χρόνο και να προσφέρει στους ανθρώπους χώρο για να εξερευνήσουν τη χρήση ειδικών ανθρώπινων ικανοτήτων, όπως η δημιουργικότητα και η φαντασία.

“Οι άνθρωποι συχνά τρομάζουν όταν σκέφτονται όλες τις δυνατότητες που έχει πλέον η τεχνητή νοημοσύνη. Τι σημαίνει λοιπόν αυτό για τη δουλειά μου ως κάποιος που γράφει, για παράδειγμα, θα σημαίνει αυτό ότι στο μέλλον εργαλεία όπως το ChatGPT θα γράφουν όλα τα άρθρα μας; Και η απάντηση είναι όχι. Αλλά αυτό που θα κάνει είναι ότι θα αυξήσει τις δουλειές μας”, πρόσθεσε ο Marr.

Ακολουθούν πέντε δεξιότητες που θα μπορείτε πλέον να παραλείψετε να μαθαίνετε χάρη στις πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

1. Γράψιμο

Η τεχνολογία παραγωγής φυσικής γλώσσας της AI μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή απλών αναφορών, άρθρων ειδήσεων και άλλου περιεχομένου.

Καθώς οι γλωσσικές ικανότητες της ΤΝ εξελίσσονται, θα επαυξάνουν τις ανθρώπινες θέσεις εργασίας στη συγγραφή, συνοψίζοντας πληροφορίες, κάνοντας προτάσεις και κάνοντας καταιγισμό ιδεών.

Οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν ήδη chatbots όπως το ChatGPT για να γράψουν περιεχόμενο σχετικό με τη δουλειά τους, όπως οι ομάδες ανθρώπινου δυναμικού με περιγραφές θέσεων εργασίας.

Κάποιοι άνθρωποι κερδίζουν ακόμη και επιπλέον χρήματα χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη για να γράφουν και να πωλούν διάφορα είδη βιβλίων και περιεχομένου στο Amazon, σύμφωνα με το Reuters.

2. Art Design

Τα εργαλεία με τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να μειώσουν τη χειρωνακτική εργασία σχεδιασμού, βοηθώντας σε εργασίες όπως η δημιουργία εικόνων, ο σχεδιασμός σελιδοποίησης και η βελτιστοποίηση των χρωματικών σχημάτων.

Αν και ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η χρήση της ΤΝ για τη δημιουργία τέχνης δεν είναι καλλιτεχνική, υπάρχουν πρωτοπόροι που χρησιμοποιούν την ΤΝ για να αναπτύξουν το στυλ και την τέχνη τους.

Για παράδειγμα, ένας φωτογράφος στο Instagram που κέρδισε χιλιάδες οπαδούς με εκπληκτικά πορτραίτα παραδέχτηκε ότι στην πραγματικότητα δημιουργήθηκαν από το λογισμικό AI, Midjourney, και διορθώθηκαν στο Photoshop.

3. Εισαγωγή δεδομένων

“Η εισαγωγή και η επεξεργασία δεδομένων είναι πιθανό να αυτοματοποιηθούν σε πέντε έως 10 χρόνια. Οι αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης μπορούν να εισάγουν δεδομένα ταχύτερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια από τους ανθρώπους”, δήλωσε στο Forbes ο Imane Adel, εκτελεστικός αντιπρόεδρος στρατηγικής της Paymob.

Χάρη στους αλγόριθμους μηχανικής μάθησης, όπως η τεχνολογία οπτικής αναγνώρισης χαρακτήρων (OCR), η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί πλέον να αναγνωρίζει και να μετατρέπει τυπωμένο ή γραπτό κείμενο σε ψηφιακά δεδομένα, μειώνοντας τα χειροκίνητα λάθη και εξοικονομώντας πολύτιμο χρόνο.

4. Ανάλυση δεδομένων

Η AI μπορεί να αναλύσει γρήγορα τεράστιες ποσότητες δεδομένων, εντοπίζοντας μοτίβα και ιδέες που οι άνθρωποι μπορεί να παρερμηνεύσουν ή να χάσουν εντελώς, γεγονός που οδηγεί αναμφισβήτητα σε καλύτερη λήψη αποφάσεων.

“Σήμερα, έχουμε μια τεχνητή νοημοσύνη που μπορεί απλώς να κοιτάξει τα δεδομένα μας, να τα αναλύσει, να εντοπίσει μοτίβα και να κάνει μέρος της ανάλυσης για εμάς. Και με όλα αυτά μπορεί επομένως να κάνει βασικές εργασίες χρηματοοικονομικής λογιστικής”, δήλωσε ο Marr στο Euronews Next.

5. Επεξεργασία βίντεο

Τα εργαλεία επεξεργασίας με τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να βοηθήσουν άτομα χωρίς εμπειρία στην επεξεργασία, επιλέγοντας και συνδυάζοντας αυτόματα τα καλύτερα πλάνα, προσθέτοντας τις μεταβάσεις και ρυθμίζοντας τα επίπεδα ήχου.

Μπορούν επίσης να βοηθήσουν σε εργασίες όπως ρετουσάρισμα εικόνας, σταθεροποίηση βίντεο και διόρθωση χρωμάτων. Τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης μπορούν επίσης να δημιουργήσουν προεπισκοπήσεις, διευκολύνοντας τους χρήστες να οπτικοποιήσουν το τελικό προϊόν τους.

Το μέλλον της εργασίας στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης

Χάρη στην ικανότητά της να αυτοματοποιεί εύκολα τις επαναλαμβανόμενες εργασίες, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι η λύση για χρόνια που οι άνθρωποι υπόκεινται σε ένα σύστημα που τους ωθεί να σκοτώνουν τη δημιουργικότητά τους για να επικεντρωθούν στην εκτέλεση βασικών βαρετών εργασιών.

“Ας ελπίσουμε ότι μακροπρόθεσμα, αυτό [η τεχνητή νοημοσύνη] μπορεί να είναι ένα καλό πράγμα, διότι αν εξετάσουμε πολλές θέσεις εργασίας, σπαταλάμε τόσο πολύ από το εκπληκτικό ανθρώπινο δυναμικό μας κάνοντας πράγματα που δεν προσθέτουν πραγματικά τεράστια αξία”, δήλωσε ο Marr.

“Αν μπορούμε να το δώσουμε αυτό στις μηχανές και να εστιάσουμε τον χρόνο μας στα πράγματα που πραγματικά προσθέτουν αξία ως άνθρωποι από την άποψη της δημιουργικότητας, από την άποψη της κριτικής σκέψης και ούτω καθεξής, τότε αυτό μόνο καλύτερο μέρος μπορεί να κάνει τον κόσμο”.

Σύμφωνα με τον Marr, η σχέση μεταξύ της τεχνητής νοημοσύνης και των ανθρώπων θα πρέπει να είναι μάλλον συνεργατική και να μοιάζει με εκείνη των πιλότων και των αυτοματοποιημένων αεροπλάνων.

Ενώ ένα αεροπλάνο μπορεί να πετάξει μόνο του χρησιμοποιώντας τη λειτουργία αυτόματου πιλότου, χρειάζεται πάντα ένας πιλότος στο αεροπλάνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Οι πιλότοι άνθρωποι μπορούν να προσφέρουν καινοτόμες και δημιουργικές λύσεις που τροφοδοτούνται από τη σκέψη επίλυσης προβλημάτων, κάτι από το οποίο πολλά ρομπότ απέχουν πολύ από το να επιτύχουν, και αυτό ισχύει για όλα τα τμήματα της ζωής που είναι ευάλωτα στην αυτοματοποίηση.

Κατά συνέπεια, στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, οι δεξιότητες που θα έχουν πραγματικά σημασία είναι αυτές που μας κάνουν ανθρώπους. Από τη δημιουργικότητα έως την κριτική σκέψη, οι κοινωνικές δεξιότητες αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν και να γίνουν οι πιο πολύτιμες και περιζήτητες δεξιότητες στην αγορά.

Πηγή: Euronews.com