Quantcast

Ουκρανία: «Ρώσοι χάκερ» αναζητούν κενά ασφάλειας σε αμερικανικές εταιρείες ενέργειας και άμυνας

Στο στόχαστρο βρίσκονται τουλάχιστον πέντε εταιρείες ενέργειας και τουλάχιστον 18 ακόμα εταιρείες διαφόρων κλάδων

Χάκερ που δρουν για λογαριασμό της Ρωσίας σκανάρουν τα δίκτυα αμερικανικών εταιρειών για κενά ασφάλειας που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε κυβερνοεπιθέσεις, προειδοποίησε το FBI.

 

Στο στόχαστρο βρίσκονται τουλάχιστον πέντε εταιρείες ενέργειας και τουλάχιστον 18 ακόμα εταιρείες διαφόρων κλάδων όπως τα αμυντικά συστήματα και οι οικονομικές υπηρεσίες, αναφέρει το κείμενο της προειδοποίησης, η εκδόθηκε την Παρασκευή αλλά περιήλθε μόλις τώρα στην κατοχή του Associated Press.

Η κυβερνοασφάλεια έχει αναδειχθεί σε μείζον ζήτημα λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η οποία συνοδεύτηκε από ηλεκτρονικές επιθέσεις σε ουκρανικές εταιρείες και κυβερνητικές υπηρεσίες.

To σκανάρισμα δικτύων για τυχόν ευάλωτα σημεία είναι συνηθισμένη πρακτική και δεν σημαίνει απαραίτητα ότι σχεδιάζεται κυβερνοεπίθεση, σύμφωνα όμως με το FBI η πρόσφατη δραστηριότητα σημαίνει ότι ο κίνδυνος έχει αυξηθεί.

Η Κίνα κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι χρησιμοποίησαν υπολογιστές της για κυβερνοεπιθέσεις στη Ρωσία
Το κείμενο παραθέτει 140 διευθύνσεις IP που φέρονται να συνδέονται με την ύποπτη δραστηριότητα.

Οι διευθύνσεις σχετίζονται με χάκερ που παλαιότερα είχαν πραγματοποιήσει «καταστροφικές κυβερνοδραστηριότητες εναντίον ξένων κρίσιμων υποδομών».

Σε αυτή την περίπτωση, η ύποπτη δραστηριότητα πιθανότατα αντιστοιχεί σε «αναγνωριστικές ενέργειες» ανέφερε το FBI.

Την Δευτέρα, ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε πως υπάρχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία εξετάζει τη δυνατότητα κυβερνοεπιθέσεων σε κρίσιμες υποδομές των ΗΠΑ.

Μάλιστα η Αν Νόιμπεργκερ, αναπληρώτρια σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας για τον κυβερνοχώρο και τις αναδυόμενες τεχνολογίες, εξέφρασε την ενόχλησή της για το γεγονός ότι ορισμένες εταιρείες που διαχειρίζονται σημαντικές υποδομές δεν έχουν ενημερώσει τα συστήματά τους ώστε να κλείσουν γνωστά κενά ασφάλειας.

Την Τρίτη, η Υπηρεσία Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας Υποδομών ενημέρωσε 13.000 εκπροσώπους της βιομηχανίας προκειμένου να τονίσει την ανάγκη ενίσχυσης της κυβερνοάμυνας.