Περιορισμένες επιπτώσεις από την ουκρανική κρίση βλέπουν για την ώρα οι κατασκευαστές ολοκληρωμένων κυκλωμάτων, ωστόσο ορισμένες πηγές στη βιομηχανία ημιαγωγών ανησυχούν για μακροπρόθεσμες συνέπειες λόγω διαταραχής στις εφοδιαστικές αλυσίδες.
Από την Ουκρανία, επισημαίνει το Reuters, προέρχεται το 90% του αερίου νέου που χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ ως κρίσιμο υλικό για τα λέιζερ χάραξης κυκλωμάτων.
Το αέριο παράγεται στη Ρωσία ως παραπροϊόν της χαλυβουργίας αλλά υποβάλλεται σε επεξεργασία στην Ουκρανία πριν εξαχθεί, εξήγησε η εταιρεία έρευνας αγοράς Techcet.
Από τη Ρωσία προέρχεται επίσης το 35% του παλλάδιου που χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ για την κατασκευή αισθητήρων και τσιπ μνήμης, μεταξύ άλλων.
Οι καταιγιστικές εξελίξεις στην Ουκρανία θα μπορούσαν έτσι να εντείνουν την κρίση διαθεσιμότητας τσιπ για κάθε χρήση, μετά τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα λόγω της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ-Κίνας και αργότερα λόγω της πανδημίας.
«Οι κατασκευαστές αγωγών δεν πλήττονται από άμεσες συνέπειες, όμως οι εταιρείες που τους προμηθεύουν με πρώτες ύλες αγοράζουν χημικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων του παλλάδιου και του νέου, από την Ρωσία και την Ουκρανία» δήλωσε στο Reuters πηγή στην ιαπωνική βιομηχανία ημιαγωγών που ζήτησε να μην κατονομαστεί».
«Η διαθεσιμότητα αυτών των υλικών είναι ήδη περιορισμένη, οπότε οποιαδήποτε νέα πίεση θα μπορούσε να σπρώξει τις τιμές προς τα πάνω.
Για «ανησυχητικές» εξελίξεις έκανε λόγω και ο κατασκευαστής ολοκληρωμένων κυκλωμάτων Micron Technology: «Οι αναφορές για δυνητικές διαταραχές στην προμήθεια ορυκτών και ευγενών αερίων, λόγω της συνεχιζόμενης έντασης ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, είναι ανησυχητικές για τη βιομηχανία ημιαγωγών» ανακοίνωσε η εταιρεία.
Για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενα προβλήματα η Micron διεύρυνε τη γκάμα προμηθευτών της.
Το ίδιο έχουν κάνει κι άλλοι κατασκευαστές λόγω των προηγούμενων διαταραχών στη βιομηχανία ημιαγωγών. Ορισμένες εταιρείας άρχισαν να διευρύνουν τη λίστα προμηθευτών μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, η οποία οδήγησε σε αύξηση της τιμής του αερίου νέου.
Ο Λευκός Οίκος έχει ζητήσει από τη βιομηχανία ημιαγωγών να αναζητήσει νέους προμηθευτές για την περίπτωση που η Ρωσία προχωρήσει σε αντίποινα για την επιβολή κυρώσεων, οι οποίες εστιάζονται προς το παρόν στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 και ορισμένες ρωσικές τράπεζες.
Νέες, αυστηρότερες Δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας αναμένονται τις επόμενες ώρες και μέρες.
Η Intel ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι αναζητά εναλλακτικές πηγές νέου, όπως έκανε και η ολλανδική ASML Holding, η οποία παράγει τα συστήματα λιθογραφίας με τα οποία κατασκευάζονται τα περισσότερα τσιπ.
Η Intel πάντως διευκρίνισε ότι δεν περιμένει σημαντικές επιπτώσεις από την ουκρανική κρίση.
Η TSMC, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τσιπ κατά παραγγελία, αρνήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις «για την ώρα», ενώ το υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων της Ταϊβάν, η οποία αντιστοιχεί σε μεγάλο μέρος της παγκόσμιας παραγωγής, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν επιπτώσεις όσον αφορά την προμήθεια πρώτων υλών και την παραγωγή.