Μυστηριώδες κινεζικό διαστημόπλοιο επέστρεψε στη Γη – Μετά από 276 ημέρες

Η χώρα δεν έχει αποκαλύψει τίποτα σχετικά με την αποστολή

Ένα πειραματικό κινεζικό διαστημόπλοιο επέστρεψε στη Γη σήμερα, Δευτέρα, αφού παρέμεινε σε τροχιά για 276 ημέρες, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας.

Η αποστολή αυτή είχε χαρακτηριστεί «ορόσημο» για τη δοκιμή των επαναχρησιμοποιήσιμων διαστημικών τεχνολογιών της χώρας.

Το διαστημόπλοιο επέστρεψε στο κέντρο εκτόξευσης Jiuquan στη βορειοδυτική Κίνα, όπως είχε προγραμματιστεί, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες σχετικά με το είδους του διαστημοπλοίου, ποιες τεχνολογίες δοκιμάστηκαν, πόσο ψηλά πέταξε και μέχρι πού έφτασε, μετά την εκτόξευσή του στις αρχές Αυγούστου 2022. Δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα ούτε φωτογραφίες του.

Το 2021, ένα παρόμοιο διαστημόπλοιο πέταξε στην άκρη του διαστήματος και επέστρεψε στη Γη την ίδια ημέρα, σε μια αποστολή που, επίσης, κρατήθηκε σε μεγάλο βαθμό μυστική. Προσγειώθηκε στη Γη «οριζόντια», σύμφωνα με τον τότε κύριο διαστημικό εργολάβο της Κίνας.

Σχολιαστές στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπέθεσαν ότι το Πεκίνο αναπτύσσει ένα διαστημόπλοιο όπως το X-37B της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, ένα αυτόνομο διαστημόπλοιο που μπορεί να παραμείνει σε τροχιά για χρόνια.

Εκείνο είχε επιστρέψει στη Γη τον περασμένο Νοέμβριο, μετά από περισσότερες από 900 ημέρες σε τροχιά.

 

Με πληροφορίες από Reuters