Quantcast

«Καμπανάκι» για την τεxνητή νοημοσύνη – Παραιτείται ο «νονός της»

Ο Τζόφρι Χίντον παραιτείται από την Google και ξεκινά διαφώτιση

Λιγότερο από ό,τι χρειάζεται μια Καρντάσιαν για να ρίξει «άκυρο» στον σύντροφό της θα χρειαστεί η τεχνητή νοημοσύνη (AI) για να αντικαταστήσει τους ανθρώπους σε μια σειρά από επαγγέλματα.
Αυτή η εκτίμηση, την οποία έκανε ένα πρόγραμμα AI για τον εαυτό του, έρχεται να επιβεβαιώσει τα χειρότερα δυνατά σενάρια για την άνοδο του AI και των chatbots, καθώς ολοένα και περισσότεροι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την εξέλιξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας.

Οι κίνδυνοι

Τελευταίος σε αυτή τη λίστα είναι ο 75χρονος «νονός» της τεχνητής νοημοσύνης, Τζόφρι Χίντον, ο οποίος ανακοίνωσε πρόσφατα την παραίτησή του από την Google, όπου εργαζόταν για χρόνια. Ο Χίντον το μακρινό 201

2 μαζί με δύο φοιτητές του στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο είχε φτιάξει ένα νευρωνικό δίκτυο.
Σύμφωνα με δηλώσεις του σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, θα αφιερώσει το υπόλοιπο της ζωής του και της καριέρας του στην ενημέρωση για τους πιθανούς κινδύνους που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα από τη χρήση, για την ακρίβεια την κατάχρηση, του AI.

Το πραγματικό πρόβλημα για τους ανθρώπους θα ξεκινήσει όταν τα προγράμματα AI τύπου ChatGPT αποκτήσουν όντως δική τους πιο εξελιγμένη νοημοσύνη. Η στιγμή αυτή, που οι μηχανές θα είναι εξυπνότερες από τον άνθρωπο, θα είναι, σύμφωνα με τον 75χρονο ειδικό, το σημείο που θα θέσει την ίδια την ύπαρξη της ανθρωπότητας σε κίνδυνο.

Όπως ανέφερε στις δηλώσεις του, που έκαναν τον γύρο του κόσμου, «έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το είδος της ευφυΐας που αναπτύσσεται είναι πολύ διαφορετικό από το είδος της ευφυΐας που έχουμε εμείς. Είναι σαν να έχεις 10.000 ανθρώπους και όταν ένας από αυτούς τους ανθρώπους μαθαίνει κάτι καινούργιο, το μαθαίνουν όλοι αυτομάτως. Με αυτό τον τρόπο αυτά τα chatbots μπορούν να γνωρίζουν πολύ περισσότερα πράγματα από έναν άνθρωπο». Μεταξύ άλλων, ο Χίντον εξέφρασε την ανησυχία του και για την επίδραση που έχει ήδη η τεχνητή νοημοσύνη στις δημοκρατικές διαδικασίες, αφού η χειραγώγηση των πολιτών από ανελεύθερα καθεστώτα, αλλά και πολιτικές δυνάμεις, γίνεται ολοένα και πιο εύκολη με το AI. Μακροπρόθεσμα, αλλά σαφέστατα νωρίτερα από ό,τι μπορούμε να σκεφτούμε, η τεχνητή νοημοσύνη, όπως προβλέπεται από τον Χίντον και από άλλους, θα αποτελέσει παράγοντα αύξησης της ανεργίας σε δουλειές γραφείου.
Οι ειδικοί προτείνουν τα κράτη να αρχίσουν ήδη να λαμβάνουν μέτρα όπως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (UBI) για όλους τους πολίτες.

 

*ΧρήστοςΣτασινόπουλος/Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Απογευματινή την Τετάρτη 3 Μαΐου