Ισπανία: Συνελήφθη ο Τζον Μακάφι για φοροδιαφυγή

Ο δημιουργός του ομώνυμου antivirus

Αναμένεται να εκδοθεί στις ΗΠΑ.

 

Ο Τζον Μακάφι δημιουργός του λογισμικού ασφαλείας Η/Υ McAffee συνελήφθη στην Ισπανία και αναμένει την έκδοσή του στις ΗΠΑ, όπου του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για φοροδιαφυγή.

 

 

Οι εισαγγελείς στις ΗΠΑ λένε ότι ο Μακάφι δεν υπέβαλε φορολογική δήλωση επί τέσσερα ολόκληρα χρόνια – από το 2014 μέχρι το 2018 – μολονότι κέρδισε 23,1 εκατ. δολάρια από παραπλανητική δραστηριότητα στον τομέα των κρυπτονομισμάτων, μέσω της οποίας κράτησε αδήλωτα εισοδήματα από αμοιβές για ομιλίες του, παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών καθώς και από την πώληση των δικαιωμάτων για την παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ με θέμα τον πολυτάραχο βίο του.

 

Κανένα, ωστόσο, από τα εισοδήματα αυτά δεν συνδέεται με την εταιρεία λογισμικού που φέρει το όνομά του. Ο Μακάφι, ο οποίος ασχολείται με την κρυπτογράφηση, συνελήφθη το περασμένο Σαββατοκύριακο στο αεροδρόμιο της Βαρκελώνης, λίγο πριν πετάξει για την Κωνσταντινούπολη. Ο ίδιος δεν έχει σχολιάσει τις εις βάρος του κατηγορίες, που επιφέρουν ποινή κάθειρξης έως και 30 ετών σε περίπτωση καταδίκης του. Ο Μακάφι κατηγορείται ακόμη ότι απέκρυψε από τις αμερικανικές φορολογικές αρχές περιουσιακά στοιχεία του, μεταξύ των οποίων ένα γιοτ κι ένα ακίνητο.

 

 

Απέκτησε όνομα ως γκουρού του γνωστού software και κατεζητείτο στο παρελθόν από τις Αρχές των ΗΠΑ και του Μπελίζε. Τον Ιούλιο του 2019 είχε αφεθεί ελεύθερος στη Δομινικανή Δημοκρατία, μετά την κράτησή του μαζί με άλλα πέντε άτομα με την υποψία ότι ταξίδευε μ’ ένα γιοτ που μετέφερε όπλα, πυρομαχικά και στρατιωτικό εξοπλισμό. Τον περασμένο Αύγουστο ο Μακάφι είχε συλληφθεί και στη Νορβηγία, επειδή φορούσε ένα εσώρουχο για μάσκα!