Σήμερα, 8 Φεβρουαρίου, η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου θα εορταστεί σε όλο τον κόσμο με θέμα «Μαζί για ένα καλύτερο διαδίκτυο».
Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, την οποία προωθεί το δίκτυο των χρηματοδοτούμενων από την ΕΕ εθνικών κέντρων ασφαλούς διαδικτύου, καλεί τους νέους και τις νέες, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τους φορείς χάραξης πολιτικής και τους εκπροσώπους της βιομηχανίας ή οργανισμών να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις που διοργανώνονται στις χώρες τους και να συμβάλουν στη δημιουργία ενός καλύτερου διαδικτυακού κόσμου, ιδίως για τα παιδιά και τη νεολαία.
Η Αντιπρόεδρος κ. Ντουμπράβκα Σούιτσα δήλωσε σχετικά: «Τα παιδιά παίζουν, δημιουργούν, μαθαίνουν, αλληλεπιδρούν και εκφράζονται από μικρή ηλικία σε ένα διασυνδεδεμένο διαδικτυακό περιβάλλον. Οι ψηφιακές τεχνολογίες επιτρέπουν στα παιδιά να συμμετέχουν στα παγκόσμια κινήματα και να δρουν ως ενεργοί πολίτες. Ως εκ τούτου, τα δικαιώματα κάθε παιδιού πρέπει να γίνονται σεβαστά και να προστατεύονται και στο ψηφιακό περιβάλλον.»
Ο Επίτροπος κ. Τιερί Μπρετόν προσέθεσε τα εξής: «Ο ψηφιακός κόσμος θα πρέπει να είναι ένα θετικό και ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά και τη νεολαία. Όπως μαθαίνουμε στα παιδιά μας βασικές δεξιότητες προτού οδηγήσουν το ποδήλατό τους με ασφάλεια, πρέπει να τα εξοπλίσουμε και με τις απαραίτητες δεξιότητες για ασφαλή πλοήγηση στον κόσμο του διαδικτύου.»
Η ευρωπαϊκή στρατηγική για ένα διαδίκτυο καλύτερα προσαρμοσμένο στα παιδιά εγκρίθηκε το 2012. Προκειμένου να παραμείνει αποτελεσματική στην ψηφιακή εποχή, την άνοιξη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει μια νέα στρατηγική για τη στήριξη των ψηφιακών δεξιοτήτων, την εξασφάλιση κατάλληλων για την ηλικία εμπειριών και την ενθάρρυνση της συμμετοχής των παιδιών. Η στρατηγική έχει επηρεάσει τις εθνικές πολιτικές στα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και τις δράσεις σε θέματα όπως οι ψευδείς ειδήσεις, ο κυβερνοεκφοβισμός ή η έκθεση σε επιβλαβές περιεχόμενο. Έχει απήχηση σε χιλιάδες σχολεία και νέους κάθε χρόνο, αλλά και σε γονείς και εκπαιδευτικούς. Η ύπαρξη καλά εξοπλισμένων σχολείων και εκπαιδευτικών με ψηφιακές δεξιότητες, καθώς και ενός ασφαλούς ψηφιακού περιβάλλοντος για τα παιδιά, αποτελούν μέρος των ψηφιακών δικαιωμάτων και αρχών που προτάθηκαν τον Ιανουάριο στη διακήρυξη δικαιωμάτων και αρχών που θα κατευθύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην ΕΕ.
Η πανευρωπαϊκή πλατφόρμα «Καλύτερο διαδίκτυο για τα παιδιά» παρέχει στα παιδιά, στους γονείς τους και στους εκπαιδευτικούς πληθώρα πληροφοριών, οδηγιών και πόρων για ζητήματα που σχετίζονται με ένα καλύτερης ποιότητας διαδίκτυο.